Betörték az Optus-fiókod?

Úgy tűnik, hogy az online adatvédelmi sérelmek nem érnek véget. A világ minden részén hirtelen növekedett az online adatvédelmi megsértések és más internetes fenyegetések; lopott adatokkal, veszélyeztetett fiókokkal és fertőzött eszközökkel.


Betörték az Optus-fiókod?

Betörték az Optus-fiókod?

Veszélyes virtuális világ

Még a nagy multinacionális vállalatok sem tűnnek biztonságban ezeknek a veszélyeknek. Az olyan nagyvállalatok, mint a Target, a Yahoo és az eBay, a múltban jelentős adatsértések voltak; az internetet jelenleg veszélyes helyre tesszük.

Mindenhol kockázatot jelent

Minden alkalommal, amikor bejelentkezik bankszámlájára, minden alkalommal, amikor hitelkártyáját használja egy bevásárlóközpontban, minden alkalommal, amikor érzékeny információkat küld az interneten, fennáll az adatok megsértésének veszélye..

Még ha mindent megtesz a biztonság érdekében is, a vállalkozások, amelyekkel üzletet vállal, bajba kerülhetnek.

Ezt a közelmúltban tapasztalták az Optus ausztrál távközlési társaság ügyfelei, amikor megpróbálták bejelentkezni a számlájukba.

Az Optus Ausztrália második legnagyobb távközlési vállalata, amely 2001 óta a Singtel tulajdonában van. A cég nagyszámú felhasználói miatt ez a személyiségi jogok megsértése több ezer embert érint. Az érintettek a közösségi médiába fordultak, hogy panaszt tegyenek az Optus tudomására jutott adatvédelmi szabályok megsértéséről.

„Szia Vladimir”

A magánélet megsértése által érintett felhasználók azt mondták, hogy nem tudtak bejelentkezni online fiókjukba az Optus webhelyén. Amikor végre sikerült bejelentkezniük, rájöttek, hogy bejelentkezési adataikat automatikusan kitöltötték és Vlagyimirként jelentkeztek be. Az oldal azonnal megújult a hurokban.

Ez még nem minden. A felhasználók azt is megállapították, hogy be vannak jelentkezve más ügyfelek fiókjába, és nevüket, címeiket, számlázási és elérhetőségi adataikat tárják fel.

Felhasználók százai elárasztották a közösségi médiát, hogy panaszkodjanak a kérdéssel kapcsolatban, és felhívják a figyelmet arra, hogy valami komoly gond van az Optus webhelyén. 

Optus elismerte, hogy tisztában van a kérdéssel. Óvintézkedésként a társaság egy ideje letiltotta weboldalát, de nem tudta megerősíteni, hogy miért történt ez a jogsértés. Ez hagyta, hogy az ügyfelek nyüzsgjenek, és a közösségi médiát elárasztották panaszok.

Nem az első

Ez nem az első alkalom, hogy az ausztrál távközlési társaság rossz okokból szerepel a hírekben.

A közelmúltban a délkelet-Queensland internetes kiesésekkel kapcsolatos hírekről számoltak be, és az ügyfelek a szociális média felé fordultak frusztrációjukkal és panaszaikkal kapcsolatban. Az Optus-nak több millió ügyfele van, és többségük munkájához internet-hozzáférésre támaszkodik. Az internet néhány órán át letiltva az ügyfeleknek durva napja volt.

A cég szóvivője elmondta, hogy bár a technikusok megvizsgálták a kérdést, nem voltak biztosak benne, mi okozta a problémát.

Adathalászat

Az elmúlt hónapokban az Optus az ügyfelek érzékenységét tapasztalta az adatok megsértése és az adathalász csalások miatt. Tavaly augusztus óta számos ügyfél panaszkodott arról, hogy adathalász e-maileket kapott, amelyek megkíséreltek csalni az áldozatokat azzal, hogy megpróbálták megjelenni, mintha az Optus küldte volna őket.. 

A csaló e-mail „optusnet.com.au” domain névvel rendelkezik, és különféle ajánlatokat kínál, az átutalástól az autóbiztosításig.

Noha az adathalász e-mail már az elmúlt hónapokban forgalomban volt, az Optus csak nemrégiben észrevette azt. Ezek az e-mailek megpróbálják becsapni az ügyfeleket, ha úgy tesznek, mintha az Optusból származnának. Arra is ösztönzik a címzettet, hogy kattintson a hamis linkekre, amelyek rosszindulatú szoftverekhez vezetnek.

Szerencsére az e-mailek annyira alapvetőek, hogy szinte minden ügyfél, akit elküldtek, könnyen azonosította az adathalász támadást. Ennek eredményeként elkerülték a linkekre kattintást és az eszközök megfertőzését. 

Az e-mailek arra utasították a címzettet, hogy töltsön le egy dokumentumot a megfelelő hivatkozással, vagy hogy átnézze az átutalási tanácsokat, vagy töltsön le egy “pénznemet” autóbiztosításhoz egy .zip fájl linkjével, amely rosszindulatú JavaScript fájlt tartalmaz..

Az Optus nem az egyetlen vállalat, amely megtapasztalta ezeket az adathalász csalásokat. 2016-ban körülbelül 10 000 AGL-ügyfelet becsaptak a számlára álcázott ransomware letöltésére.

Hatalmas adathalász csalások

Ez volt az egyik legnagyobb adathalász támadás Ausztráliában, amíg egy újabb NAB-átverés nem sikerült.

Néhány Optus-ügyfél felfújt számlákat is kapott, amelyek megadták, hogy adathalász támadások voltak.

Az egyik ügyfél azt állította, hogy 300 dollár számlát kapott, amikor a tényleges számlája nem haladhatja meg a 100 dollárt. A múltban az Optust arra kényszerítették, hogy több millió vásárlót térítsen vissza, miután megtévesztette őket játékok, csengőhangok és alkalmazások vásárlásával..

Mindez együttesen megbizonyosodott arról, hogy az Optus rossz okok miatt továbbra is a hírekben marad.

Hogyan lehet biztonságban maradni

Az adathalász támadások bárkinek megtörténhetnek, akár magánszemélyek, akár vállalkozások. De a biztonság érdekében számos módon létezik. Melléklet letöltése vagy linkre kattintás előtt feltétlenül kövesse ezeket a lépéseket.

Ellenőrizze szorosan a domain nevet. Noha első pillantásra a hiteles domainnek tűnik, közelebbről megvizsgálva azt találja, hogy valami nincs rendben. Például az Optus adathalász csalással kapcsolatban az e-mail az „Optusnet.com.au” címen érkezett, nem pedig az eredeti „Optus.com.au” domainben.. 

Van még egy nagyon egyszerű módszer annak megerősítésére, hogy adathalász e-mailről van-e szó. Egyszerűen ellenőrizze az e-mail tartalmát, hogy nincs-e helyesírási és nyelvtani hibákat. Leggyakrabban ezeknek az e-maileknek nem a legjobb helyesírása és nyelvtana van, jelezve valami gyanús dolgot.

Ezenkívül mielőtt rákattint, ellenőrizze a link teljes címét.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map