Megfertőzheti-e az útválasztókat vírus vagy rosszindulatú program?

Az útválasztók az egyik legfontosabb internetes eszköz, amelyet manapság használunk. Szinte az összes internetkapcsolat útválasztó-alapú, ezért fontos szerepet játszanak mind üzleti, mind magánjellegű területeken.


Megfertőzheti-e az útválasztókat vírus vagy rosszindulatú program?

Megfertőzheti-e az útválasztókat vírus vagy malware?

Nem igazán ismert, hogy az útválasztók operációs rendszereken működnek és felhasználói felületekkel rendelkeznek. Ez csak annyira teszi őket, mint a mindennapi számítógépek, hogy operációs rendszereik nagyon alapvetőek. És annak ellenére, hogy rendszerük nem fejlett, mégis érzékenyek mindenféle rosszindulatú programra.

Ami még aggasztóbb, hogy a router megfertőzésének támadási módszerei nem olyan ismertek. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy az emberek útválasztóikat feltörik, és még csak nem is tudják.

Hogyan különbözik az útválasztó biztonsága az eszköz biztonságától??

A puszta frekvencia szempontjából az internet-alapú eszközök sokkal gyakoribbak, mint bármelyik router. Valójában, a legtöbb internetes eszközzel ellentétben, az útválasztók általában nem frissíthetők digitálisan. Egy személynek, főleg technikusnak, a frissítést hosszú időn keresztül manuálisan kell telepítenie.

A rendszeres frissítések hiánya miatt az útválasztók nagyon életképes célokká válnak a hackerek és a számítógépes bűnözők számára. Továbbá, mivel az útválasztókat arra használják, hogy az internetkapcsolatot minden hálózati eszközre irányítsák, ideálisak nagyobb hackekre. Bármilyen titkosítatlan kapcsolat rosszindulatú befecskendezés alá kerül, ha az útválasztó sérül.

A kompromittált útválasztókat szintén nehezebb felismerni. Mivel nehéz megállapítani, hogy a kapcsolódási hibák honnan származnak, az útválasztó állapotának meghatározása bonyolult. Ez késleltetést okozhat az észlelésben, és addigra a kár már meg is jelentkezhet.

Hogyan lehet megvédeni az útválasztót??

Általánosságban elmondható, hogy egy útválasztó feltörése a legegyszerűbb módszer, ha fizikailag hozzáférünk hozzá. Tehát a legjobb, ha az útválasztókhoz való minden hozzáférést tiltunk. Olyan helyen kell tartani, ahol illetéktelen személyek nem férhetnek hozzá. Ez minimalizálja a bármilyen hackelés esélyét.

Az útválasztók védelmének másik fontos szempontja, hogy azokat csak a vezetékekhez csatlakoztassák. Noha a Wi-Fi nagy szerepet játszik az üzleti életben és a magánéletben, az router számos támadási lehetőséget is kitéve. Míg a Wi-Fi megkönnyíti a dolgokat, a fizikai kapcsolat mindig biztonságosabb, mint a vezeték nélküli. Ha úgy tudja elhelyezni a számítógépet, hogy az az útválasztó közelében marad, nagy biztonsággal járhat.

Hogyan ellenőrizhető, hogy a router kompromittált-e??

Ha régi útválasztót használ, és gyenge a jelszava, akkor valószínű, hogy már megcsavarodik! A pánik megkezdése előtt azonban van néhány kulcsfontosságú lépés, amelyet be kell tartania, hogy többet megtudjon az útválasztókról.

Manapság minden útválasztónak van egy visszaállítási gombja. Ez a kis gomb általában nem érhető el az ujjaival. És jó okból, mivel nem akarja, hogy az útválasztó önmagában újrainduljon. Ahhoz, hogy hozzáférjen ehhez a kapcsolóhoz, szüksége lesz egy tűre. Helyezze be a tűt a gomb megnyomásához, és tartsa ott néhány másodpercig. Ez visszaállítja az útválasztót. Láthatja annak hatását, amikor a fények villognak.

Néhány más útválasztó-modellnél megköveteli, hogy hosszan nyomja meg a be / ki gombot 10 másodpercig az útválasztó visszaállításához.

Miután az útválasztót visszaállította, újra kell konfigurálnia a biztonsági folyamatot, például a bejelentkezéshez, a jelszóhoz stb. Ha az útválasztó korábban veszélybe került, akkor azt most meg kell javítani, de csak átmenetileg. Ha valaki már korábban hozzáférést kapott az útválasztójához, meg is tudja csinálni. Tehát a legjobb, ha felhívja az útválasztó céget vagy műszaki szakembert, és konzultál velük a legjobb cselekvési tervről.

Egyes esetekben a teljes útválasztót meg kell változtatni, mivel egyes rosszindulatú programokat nem lehet eltávolítani. Lehet, hogy a dolgoknak nem kell erre kerülniük. A kevésbé veszélyes trójaiak viszonylag egyszerűen és nem túl sok költséggel eltávolíthatók.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő útválasztót?

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás, ezért jobb, ha van egy router, amelyet nehéz megsérteni. A kereskedelem piacának legjobb forgalomirányítói nyílt forráskódú szoftvereket kínálnak, mint például a DD-WRT és a Tomato.  

Nagyon fontos, hogy egy régebbi modell helyett a legfrissebb útválasztót szerezze be. A kiberbiztonság gyorsan fejlődik, és újabb veszélyek jelennek meg naponta. Tehát, ha eszközét biztonságban szeretné tartani, feltétlenül szükséges a legújabb útválasztó használata. Néhány dollár miatt ne veszélyeztesse online biztonságát.

Egy másik nagyon hasznos dolog az, ha a VPN-t közvetlenül az útválasztóra telepíti. Vannak olyan útválasztók, amelyek előre telepített VPN-kel rendelkeznek. Ezek magasabbak, mint az alapvető útválasztók, de jóval nagyobb biztonságot nyújtanak. Lehet, hogy összességében kevésbé is költségesek, ha számoljuk az útválasztót és a VPN szolgáltatást.

Miután megszerezte a megfelelő útválasztót, a legjobb testreszabni a bejelentkezési és egyéb biztonsági anyagokat. Ha nem tech-hozzáértő ember, szerezzen be egy megbízható személyt az útválasztót az Ön számára. Megfelelően konfigurálják és megadják a hozzáférést. Győződjön meg arról, hogy a távoli hozzáférést megtagadják, és csak a rendszergazda tudja megváltoztatni a bejelentkezést.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy biztonsági okokból célszerű rendszeresen megváltoztatni bejelentkezési adatait. Lehet, hogy erre nincs szükség a magánhálózatok útválasztóinál, de szinte nélkülözhetetlen a vállalkozások számára. A bejelentkezési adatok hetente történő megváltoztatása unalmasnak tűnhet, ám ez mind védi az útválasztót a megsértésektől, mind pedig értesíti Önt, ha az előfordul..

Mi van, ha nem tudom kiválasztani a saját útválasztót?

Ha kombinált ISP-tervet választ, akkor előfordulhat, hogy nem tudja kiválasztani a saját útválasztóját. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ki kell téve az online veszélyeknek. Telepítsen rá VPN-t annak érdekében, hogy az útválasztó biztonságban maradjon a hozzá csatlakoztatott eszközökkel együtt. Néhány VPN-társaság olyan útválasztókon futó szolgáltatásokat kínál, mint például a Tomato és a DD-WRT. Ha nem vagy hozzáértő a technikához, itt van egy egyszerű lépésről lépésre szóló útmutató, amely segít a VPN telepítésében az útválasztón.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map