Mi a metaadatok célja – hogyan befolyásolja az online tevékenységeket?

A metaadatok az online világ egyik legismertebb ismeretlen eleme. Ha nem dolgozik a digitális marketingben és valamely kapcsolódó területen, akkor valószínűleg nem ismer a meta adatokról. Ugyanakkor valószínűleg gyakrabban használja, mint felismeri.


Mi a metaadatok célja - hogyan befolyásolja az online tevékenységeket?

Mi a metaadat??

A legalapvetőbb, hogy a metaadatok bármilyen link vagy adat leírását tartalmazzák, amelyet a link nyújt. Mint ilyen, a Google és más keresőmotorok SEO célokra használják. Ez SEO szempontból nagyon fontos. Ugyanakkor számos más funkciót is szolgálhat. Nézzük meg, mi ezek a funkciók és hogyan teszik fontosvá a metaadatokat.

Milyen funkciókat szolgál a metaadatok?

A metaadatokat mérőeszközként használják minden egyéb adat terjedelmének és céljának meghatározására. Tehát ez a többi adat tárgyáról vagy lényegéről szóló adat. Ez nagyon fontos a keresőmotorok számára, mivel segít nekik könnyebben felfedezni és osztályozni az adatokat.

A metaadatok eredete a könyvtári adatbázis-osztályozási rendszerekben rejlik. Egy egyszerű algoritmus segítségével a könyvtári tudomány szakértői modelleket dolgoztak ki a digitális könyvtárak hatékonyabb karbantartására. Amikor megjelentek a keresőmotorok az internet-hozzáférés kezelésére és megkönnyítésére, a metaadatokat kulcsfontosságú feltérképező elemként alkalmazták.

Valójában, ha jelenleg online van, alapértelmezés szerint metaadatokat generál. Az összes online fellépés és akár percről-percre történő jelenlét együtt járhat címkézett metaadatokkal. Íme néhány a leggyakoribb funkció, amelyet online módon hajtunk végre, és amely metaadatokat generál:

Email

Minden e-mailre, amelyet bármilyen címmel küldenek vagy fogadnak, digitális nyomkövető csatolva van. A digitális nyomvonalak egyik legnagyobb darabja a mellékelt metaadatok. Az e-mailben szereplő metaadatok részleteket fognak tartalmazni rólad és az e-mail címről. A metaadatok részei a szerver helyétől, az e-mail eredetétől, a címzettől stb. Mint ilyen, a meta adatokat az e-mail továbbítására használják.

Telefonok

A hagyományos mobilhálózatokon keresztül elérhető hívási lehetőségek, valamint a VoIP szoftver a metaadatok előállításához vezetnek. Ez lehetővé teszi a gyorsabb kapcsolatot és a magasabb hívás naplózását. A fejlett hívás metaadatai tartalmazhatnak más fontos információkat is, például az érintett felek GPS-helyét.

Közösségi média

A közösségi média óriási mennyiségű metaadatot használ pusztán tartalmának gazdagsága és sokoldalúsága miatt. Minden rajta lévő médiának saját nyomvonalához és engedélyéhez van szüksége a pera galaxis tényezőinek és irányelveinek felhasználásához. Ehhez nagyon sovány meta-adatok használatát kell megkövetelni, amelyek elősegíthetik a média hatékony felhasználását és a megfelelő felvételt. Különböző típusú metaadatok is vannak, a megadott adatkészlet célja alapján. Ezek az egyes adatkészletektől az adatkészletekig terjedhetnek, a szociális média demográfiai tetszőleges keresztmetszetére vonatkozóan.

Weboldalak

A weboldalak az eredeti online médium, amely metaadatokat használt. Mostanáig ezt tették. Az oldalak mindegyik elemének és elemének saját metaadatai vannak. Ez a weblapokat valóban nehézségekké teheti, a benne lévő elemek összegétől függően. Ez befolyásolja a keresőmotorok rangsorolását és azt is, hogy mennyire könnyű bejárni őket.

Digitális médiakönyvtárak

Mindenféle médiumot metaadatok alapján osztályoznak és használnak. Valójában a metaadatok képezik az összes osztályozási, tárolási és visszakeresési funkció alapját. Gyakorlatilag bármilyen digitális tárolórendszer valamilyen formában használja a metaadatokat a könnyebben hozzáférhető adatok biztosításához.

Mi a metaadat célja az interneten??

Az Internet tágabb kontextusában a metaadatok ugyanúgy működnek, mint a postahivatalok. Ezeket arra szánták, hogy a megfelelő adatcsomagokat a lehető leggyorsabban a megfelelő rendeltetési helyre szállítsák. Adatközvetítés esetén a metaadatok még nagyobb funkcióval szolgálnak, mivel a kézbesítéshez megfelelő információkat szolgáltatnak.

Tehát lényegében az online kommunikáció nagyban függ a metaadatoktól. Ezen adatok jelenléte nélkül nem lenne lehetséges a hatékony kommunikáció, naplózás és információkeresés. Ennek ellenére a metaadatok használata és jelenléte bizonyos mértékű kockázatot jelent a magánéletének. Nézzük meg, hogy az online tevékenységeidből származó metaadatok hogyan használhatók fel Önnel szemben.

Hogyan befolyásolja a metaadatok online felhasználói adatvédelmét??

Mivel az összes metaadat személyes tevékenységekre épül, ezért a felhasználót bizonyos mértékben veszélyezteti. Ez csak akkor problematikus, ha a metaadatok meghaladják az adatátvitelhez szükséges minimális információ összegyűjtését.

Ezenkívül a metaadatok az online snoopers szokásos triójának – kormányzati felügyeleti ügynökségek, hackerek és hirdetők – elsődleges információforrása. Az adatok felhasználásával megérthetik, hogy mi tetszik és mi nem tetszik, és ennek eredményeként veszélyeztetik az online biztonságot. Bizonyos esetekben ez veszélyeztetheti a valós biztonságot.

Sajnos a metaadatok gyakorlatilag mindenütt jelen vannak, és ha bármilyen módon használja az internetet, akkor szüksége lesz rá. Az online hatékony működéshez elengedhetetlen a metaadatok szükségessége, így a magánélete veszélybe kerül. Van azonban néhány dolog, amit tehet annak biztosítása érdekében, hogy a lehető legkevésbé tegye ki magát az online veszélyeknek.

Hogyan javíthatja a VPN az online biztonságot??

A VPN vagy a virtuális magánhálózat olyan szoftver, amely létrehoz egy privát alagútot az interneten keresztül. Ez az alagút-protokoll megvédi Önt és eszközt a külső behatolásoktól. A protokoll fejlett titkosítást használ a kapcsolat biztonságához és az online tevékenységek elrejtéséhez. Ez azt jelenti, hogy csak te tudod, mit csinálsz.

Továbbá csak Ön és a címzett láthatja a kicserélt üzeneteket. A VPN számos más felhasználást kínál, például az IP-területén blokkolt információkhoz való hozzáférést, az Ön régiójában nem elérhető szolgáltatások elérését stb.

Bár a VPN nem tudja megakadályozni a metaadatok generálását, elfedheti a tevékenységeit, és így pontatlanná teheti a metaadatokat. Ez sokkal nehezebbé teszi az információs bank megkeresését és létrehozását. Válasszon egy megbízható, fizetett VPN-t az online biztonság biztosítása érdekében ma.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map