Shadowsocks VS VPNS – Mi a különbség?

Kíváncsi, mi a különbség a Shadowsocks és a VPN között? Ne keresse tovább. Ebben a cikkben a Shadowsocks VS VPN-ket fogom pontozni, hogy megmutassam a funkcionalitásuk, biztonsági szempontjaik és általában a céljuk különbségeit. Azt is elmagyarázom, mikor és miért lenne szükséged bármelyik eszközre.


Shadowsocks VS VPNS - Mi a különbség?

Shadowsocks VS VPNS – Mi a különbség?

Shadowsocks VS VPN – Funkcionalitás

Először beszéljünk meg mind a VPN, mind a Shadowsocks funkcióiról.

A VPN-k virtuális magánhálózatok. Úgy működnek, mint kiberbiztonsági eszközök hogy (1) titkosítja az Ön adatait és (2) az összes forgalmat átirányítja saját biztonságos szerverein keresztül. Ez lehetővé teszi a VPN-ek számára az adatok biztonságát, a privát kapcsolat biztosítását és az anonimitás online biztosítását. Mivel megkülönböztetés nélkül átirányítják az összes forgalmat, végül megváltoztatják az Ön nyilvános IP-címét is. Ez azt jelenti, hogy a kiberbiztonsági eszköz mellett a VPN-k szintén segíthetnek a földrajzi korlátozások megkerülésében.

Az Shadowsocks kicsit más. Egyrészt ez több, mint a meghatalmazott mint egy VPN. Valójában ez egyáltalán nem VPN. Az árnyékzokok középpontjában a korlátozott tartalom megkerülése áll. Az shadowsocks létezésének oka az, hogy egy kínai fejlesztő meg akarta kerülni a kínai nagy tűzfalat, és korlátozás nélkül hozzáférni az internethez. Ennek ellenére, Shadowsocks semmit sem tesz az Ön magánélete vagy névtelenségei érdekében. Nem titkosítja az összes adatot, nem irányítja az összes forgalmat, és nem maszkítja az Ön IP-jét. Az Shadowsocks HTTPS és SOCKS5 protokollokat használ a forgalom egy részének elrejtésére, amelyet egy kiszolgálón keresztül irányít. Ez elrejti, hogy milyen tevékenységeket végez online internetszolgáltatóján keresztül. Az egyetlen shadowsocks adat titkosítva az a forgalom, amelyet a proxy szervernek továbbít. A tech-hozzáértésű egyének esetében ez a TCP (és néha UDP) adatcsomagokra korlátozódik.

Tehát egy VPN-vel az internetszolgáltató vagy bármely harmadik fél egyáltalán nem látja, mit csinál online. A Shadowsocks segítségével az internetszolgáltató láthatja a forgalmat, de nem tudja megmondani, hogy mit csinál online.

Shadowsocks VS VPNs – Biztonság

Most, hogy megértettük a VPN és az Shadowsocks működésének különbségét, tárgyaljuk mindkét eszköz biztonsági aspektusát.

A VPN-eknél a biztonság egy funkció. Titkosítják az összes forgalmat, és ügyelnek arra, hogy az összes adat biztonságos legyen. A VPN-k arra törekednek, hogy megóvja Önt az esetleges adatlopásoktól és a lehetséges hackektől.

Tehát a biztonság határozottan nagy tényező a VPN-k vonatkozásában.

Shadowsocks azonban nem ilyen. A biztonság továbbra is az Shadowsocks egyik funkciója, de a VPN-ekhez viszonyítva ez nem felel meg. Lásd: az adatok, amelyeket a Shadowsocks továbbít, titkosítva vannak, de ez nem azt jelenti, hogy az összes adata megvan. Mivel az shadowsocks közvetlenül a szolgáltató orra alatt meg akarja kerülni a korlátozásokat, meg kell győződnie arról, hogy az internetszolgáltató által látott forgalom nem néz ki másképp.

Más szavakkal, a VPN-k biztonságosak teljes adattitkosításuk miatt. Az Shadowsocks csak az átadott adatokat titkosítja. Egyetlen harmadik fél sem mondhatja el, hogy Shadowsocks-ot használ, ami számít a biztonság szempontjából, igaz?

Shadowsocks VS VPNs – fenyegetésmodell

Először hadd magyarázzam meg, mi a fenyegetési modell.

A kiberbiztonság területén a kutatók fenyegetés-modellezést használnak a sebezhetőség felmérésére. Más szavakkal, ez egy módszer annak felmérésére, ahonnan fenyegetés származhat. Mind a VPN, mind az Shadowsocks olyan megoldások, amelyeket speciális fenyegetési modellek alapján hoztak létre.

A VPN olyan eszközök, amelyek megvédik Önt és a kapcsolatot a külső zavarásoktól. Elsőként a VPN-ket a támadók, hackerek és megfigyelő testületek fenyegetésével hozták létre.

Az Shadowsocks kizárólag azzal a céllal jött létre, hogy megkerülje az internetszolgáltató által bevezetett korlátozásokat.

Tehát a VPN fenyegetési modellje különbözik a Shadowsocks fenyegetési modelljétől. Mivel a fenyegetési modell mindkét szolgáltatás esetében eltérő, ezen eszközök célja eltérő.

Shadowsocks VS VPN-k – melyiket kell kapnom?

Ezen modellek alapján könnyen eldöntheti, hogy szüksége van VPN-re vagy Shadowsocks-ra.

Aggódik az online adatvédelem miatt? Akkor menj egy VPN-vel.

Ön olyan országban van, amely sok korlátozást alkalmaz az interneten? A Shadowsocks az a szolgáltatás, amelyet keresnie kell.

Meg kell jegyeznem, hogy a VPN-ek nem igényelnek konfigurálást a számítógépeken vagy a mobil eszközökön. A VPN-kel csak annyit kell tennie, hogy letölti a kijelölt alkalmazást. Az Shadowsocks, mint proxy, bizonyos konfigurációt igényel. Ezenkívül, mivel a VPN-ek átirányítják az összes forgalmat, akkor nem kell értesítenie egy programot, amelyet éppen használ. Csak kapcsolja be a VPN-t, és végezze el a dolgot. A Shadowsocks-szal azonban kissé más. Mivel szelektíven átirányítja a forgalmat, ki kell választania, melyik forgalmat kívánja átirányítani.

Végső gondolatok – Shadowsocks VS VPN

Itt van, Shadowsocks VS VPN-k dióhéjban. Mint láthatja, mindkét eszköz eltérő módon működik, és különböző célokra használják őket. Ha elakad a VPN vagy az Shadowsocks közötti döntéshozatalról, akkor mindkét eszközből meg kell határoznia, hogy mi az, amit szeretne, mielőtt kiválaszthatja. Mindemellett komolyan mérlegelnie kell mindkét eszköz használatát az arzenáljában olyan országokban, mint Kína, Szaúd-Arábia, Etiópia, Irán, Szíria és Vietnam.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me