Túl jó ahhoz, hogy igaz legyen: az ingyenes alkalmazások veszélyei

A szabad szoftverek és alkalmazások kockázata


A szabad szoftverek és alkalmazások veszélyei

A szabad szoftver növekedése

A szabad szoftverek az internet megjelenésével előtérbe kerültek, amikor az egyének és a vállalatok rájöttek, hogy hiányosságok vannak az emberek igényeiben. Számos vállalat hajlandó részt venni a programok védett csatáin, amelyek gyorsan szükségessé váltak a mindennapi életben és az üzleti tevékenységekben..

A szabad szoftvereket fejlesztő cégek profitot termelnek a felhasználóknak köszönhetően. Hadd magyarázzam. Mivel a fejlesztők nem számítanak fel díjat a programjaikért, igénybe veszik adatgyűjtés és megosztás pénzt keresni. Más szavakkal, ha egyszer telepíti ezt a szoftvert az eszközére, akkor az meg fog történni figyelemmel kíséri online tevékenységét és eladhatja azt harmadik felek számára. Ezek a pártok, amelyek általában reklámcégek, ilyen információt használnak a megjelenítéshez testreszabott hirdetések amikor az internetet használja.

A legtöbb ember valójában nem olvassa el a „A szerződés feltételei”Vagy licencoldalakat, mielőtt telepítenék az ilyen programokat. Ennek eredményeként sok felhasználó kiszolgáltatottá válik a szoftverfejlesztő cég magánéletének támadásain.

Hogyan rögzíthetik ezek az alkalmazások az Ön adatait? Val vel “keksz,”És a finom ételeket, amelyeket a nagymamája készített.

A sütik olyan adatcsomagok, amelyeket az Internet szerver küld a böngészőknek, amikor a felhasználók gyakran visszatérnek bizonyos oldalakra. A böngészők és a webhelyek használják őket nyomon követni és gyűjteni online tevékenységi adatait, és eladhatja azokat más cégeknek. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, és a hasonló alkalmazások ugyanazt csinálják.

Miért gyűjtik a vállalatok ezt az információt??

A szoftverek és alkalmazások által az eszközöktől ellopott információk típusai eltérőek, ám ezek általában hasonló elemeket tartalmaznak. A böngészők és más webhelyek szeretik követni az emberek figyelmét vásárlási szokások és érdekek. Aztán ők Ossza meg ilyen információ más cégekkel, hogy megjelenjenek a kapcsolódó hirdetések, amelyek vonzóak lehetnek az ön számára.

Egyszerűen fogalmazva: mindenki pénzt keres. Ha az alkalmazás olyan hirdetéseket képes megjeleníteni, amelyek késztetni akarnak valamit, akkor a vállalatok profitot szereznek. Az érzékenyebb adatok azonban veszélybe kerülhetnek. Ez az információ tartalmazza az Ön teljes név, életkor, hely, cím és foglalkoztatási hely.

Néhányan ez nem hangzik nagy dolognak, de kell. A szoftvertársaságok sokat fedezhetnek fel rólad ezen programokon keresztül. Ők is ossza meg adatait más felekkel. A Facebook valószínűleg a legnagyobb bűncselekmény, de mások, például a Google is, az adatok fő vevői és eladói. 

A szabad szoftver használatának előnyei

Annak ellenére, amit eddig említettem, az ingyenes szoftver továbbra is rengeteg lehetőséget kínál előnyök. Végül is ezekre az alkalmazásokra van szükség a működő társadalmi, személyes és szakmai élethez. Ne feledje, hogy ezek az előnyök nem vonatkoznak minden ingyenes szoftverre. 

 • Ingyenesen elérhető: A legtöbb szoftver és alkalmazás, például az alapvető Microsoft Office, előzetes befizetést vagy gyakori díjakat igényel. Mások azonban nem kerülnek fillért sem. 
 • Több szabadság: Amikor a számítógépek és az internet robbant fel a helyszínre, a cégek ösztönözték az egyéni fejlesztést és kísérletezést, mivel az internetet nem tekintették magántulajdonnak. Manapság a szoftver- és alkalmazásfejlesztők illegálissá teszik a fejlesztést és a kísérletezést.
 • auditálhatóságot: A nyílt forráskódú programok lehetővé teszik, hogy bárki olvashassa és módosítsa a forráskódot. Ez azt jelenti, hogy a tech-hozzáértésű felhasználók ellenőrizhetik a furcsa fejleményeket vagy a nyilvánosságra hozott aspektusokat. De mi lesz azokkal, akik nem értik a kódolást és a programozást? Nos, vannak független biztonsági cégek, fejlesztők és szakértők, akik rendszeresen ellenőrzik a nyílt forráskódú hibákat és biztonsági hibákat.

A szabad szoftver használatának hátrányai

Az ingyenes szoftverek gyakran sok problémával járnak. Különösen azt tanácsolom, hogy kerülje el azokat az ingyenes programokat, amelyek az online magánélet és biztonság védelméért felelnek, például antiviruses. Ennek oka az, hogy a legtöbbjük nem hatékony és nem akadályozhatja meg a lehetséges támadásokat.

Ezek a problémák magukban foglalják:

 • Rejtett rosszindulatú programok: A fejlesztők könnyedén elrejthetik a rosszindulatú szoftvereket az ingyenes alkalmazásokban, mivel a felhasználók közvetlenül letöltik az eszközükre. Ez a rosszindulatú program feltörheti a telefont vagy a számítógépet, és ellophat olyan érzékeny adatokat, mint a bankok bejelentkezése és a jelszavak.
 • Támogatás és dokumentáció hiánya: Ingyenes szoftver használatakor az alkotók nem adják ki a program fejlesztésére vonatkozó megjegyzéseiket. Ennek eredményeként az egyének nem férhetnek hozzá a forráskódhoz, hogy bármilyen változást vagy fontos információt megtekintsenek.
 • Érdeklődés elvesztése: Az ingyenes programok egyik fő problémája az, hogy a fejlesztők időnként leállítják azok fejlesztését vagy frissítését. 

Melyek a legnépszerűbb ingyenes szoftverek és alkalmazások?

Az ingyenes szoftverek és alkalmazások különféle verziói vannak, amelyeket az emberek mindig használnak eszközükön. Tartalmazzák webböngészők, víruskereső szoftverek, és videohívás alkalmazások mint a Skype. Időnként az emberek nem is veszik észre, hogy az általuk használt elemek ingyenes szoftvernek és alkalmazásnak minősülnek, általában azért, mert nem ismerik a meghatározást.

Mivel sok program be van építve az eszközökbe, kissé zavaró lehet meghatározni, hogy melyik tartozik a „ingyenes”Kategóriába. Ezért összeállítottam a készüléken megtalálható legnépszerűbb ingyenes szolgáltatások következő listáját. De ne feledje, hogy ezeknek a programoknak egy része meglehetősen veszélyes lehet, különösen, ha eszközén nincs megfelelő védelem.

 • Google Chrome
 • Skype
 • Firefox
 • Avast Free Antivirus
 • BitTorrent
 • Adblockers
 • Facebook, Facebook Messenger
 • Google térkép
 • Twitter
 • Instagram
 • WhatsApp
 • AccuWeather
 • Zynga játékok
 • SnapChat
 • Zseblámpa alkalmazások
 • Pokémon Go
 • Youtube
 • Mérges madarak

Nem tanácsolom ezeknek az alkalmazásoknak a használatát, mivel ezek megkönnyítik a illegális különösen a szerzői joggal védett anyagok letöltése BitTorrent. Azok a személyek, akik ezeket a programokat használják, gyakran magukévá teszik magukat vírusok, hackerek és rosszindulatú programok. 

De kérlek, vegye figyelembe ezt A BitTorrent nem sérti a törvényt ha fájlok legális megosztására használja. Ha azonban letölt a szerzői jogvédelem alatt áll, akkor egy vékony vonalon sétálsz.

Veszélyes ingyenes mobil alkalmazások

Több száz ingyenes mobilalkalmazás található az eszköz alkalmazásboltjában. És annak ellenére Google Play Áruház és Az Apple App Store az egyes alkalmazások folyamatos ellenőrzése a biztonsági kockázatok szempontjából, ez nem azt jelenti, hogy minden program biztonságos. Google és az Apple ne ellenőrizze a hirdetéseket az esetleges rosszindulatú programok számára. Ez azt jelenti, hogy a hirdetések káros webhelyekre irányíthatnak, vagy akár vírusokat is tartalmazhatnak.

Ezen kívül néhány ingyenes alkalmazás, amelyet a telefonra telepített, túlságosan támadja meg az adatvédelmet, és magában foglalja a legnépszerűbb alkalmazásokat, például a közösségi média alkalmazásokat (Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter, SnapChat…)

Ezek az alkalmazások, amelyek nagyon népszerűek és nélkülözhetetlenek a felhasználók körében, megkövetelik telefonunk legtöbb adatának elérését. Az tartalmazza hely, galéria, névjegyzék, kamera, mikrofon, szövegek, hívásnaplók és tárolás.

Ezért rajtad múlik, hogy ellenőrizze, hogy a telepíteni kívánt alkalmazás biztonságos-e. Első lépésként kutathat az alkalmazáson, vagy akár elolvashatja a felhasználók véleményét. Ráadásul tartsa be az eszköz hivatalos alkalmazásboltját, és soha ne forduljon harmadik felekhez az alkalmazások letöltéséhez. És feltétlenül olvassa el az engedélyek listáját. Végül is, miért lenne szükség egy zseblámpás alkalmazásra az Ön tartózkodási helyére?

Azt is kezelheti az egyes alkalmazások telefonhoz való hozzáférését.

Android-felhasználók számára:

 1. Nyisd ki ‘Beállítások.”
 2. Hit ‘AlkalmazásokVagyAlkalmazáskezelő.”
 3. Érintse meg a módosítani kívánt alkalmazást.
 4. Most nyomja meg a „Engedélyek.”
 5. Tilos letiltani az invazív hozzáférést.

IOS felhasználók számára: 

 1. Kattintson ‘Beállítások.”
 2. Menj ‘Magánélet.”
 3. Látni fogod egy engedélyek listája hogy az alkalmazások hozzáférhetnek.
 4. Mindkettőre kattintva megtudhatja, melyik alkalmazáshoz férhet hozzá.
 5. Tiltsa le a kívánt hozzáférést megváltoztatja az engedélyt.

De kérjük, vegye figyelembe, hogy túlságosan sok engedély megtiltása esetén befolyásolják az általános teljesítményt egyes alkalmazásokat, és akadályozhatja meg azok megfelelő működését. Például az Instagram-nak hozzáféréssel kell rendelkeznie a galériában, ha képet szeretne küldeni a közösségi média platformon keresztül.

Következtetés

Megéri az ingyenes szoftver? Ez teljesen rajtad múlik. Ha hajlandó kezelni a sok vele járó kockázatot, akkor valószínűleg meg kell küzdenie. De ne feledje, hogy bár nem kell a zsebébe nyúlnia, hogy beszerezzen egyet, a költségek sokkal magasabbak lehetnek. Ezért, mielőtt bármilyen programot letöltené, nézze meg alaposan a „A szerződés feltételei,Valamint a szoftver elérhető. Kerülje az alkalmazásokat, amelyek ösztönzik illegális használat, mint például a szabadalmaztatott termékek streamingje.

Inkább ingyenes vagy fizetett szoftvert szeretsz? Mondja el nekünk, mit gondol az alábbi megjegyzés szakaszban.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me