Kako promijeniti postavke DNS-a u sustavu Windows 10

Kad god internet postavite kod kuće ili na poslu, vaš davatelj internetskih usluga pruža vam određene mrežne postavke. Jedna od njih su “DNS adrese”. Sve što radite na internetu povezano je s DNS poslužiteljima. To je praktički jezik interneta. DNS adrese pomažu vam pri učitavanju web stranica, preuzimanju sadržaja i korištenju internetskih usluga. Međutim, kako izgledaju savršeno, malo poboljšanja moguće je napraviti ručno. Stoga evo načina na koji možete promijeniti zadane postavke DNS-a u sustavu Windows 10.

Kako promijeniti postavke DNS-a u sustavu Windows 10

Kako promijeniti postavke DNS-a u sustavu Windows 10

Što je DNS?

Sustav naziva domena je poput rječnika koji se koristi između računala za komunikaciju. To je jednostavno način prevođenja imena domena i usluga će prevesti IP adresu tako da stranicu možete posjetiti gotovo trenutno.

Ljudskim očima postupak je prilično jednostavan. Ljudi, to se ne događa odjednom. Navikli ste da posjećujete svoju omiljenu web stranicu jednostavnim unosom URL-ova. Međutim, ono što je između redaka je ono o čemu mi ovdje govorimo. Da bi došao do vaše web stranice, vaš preglednik šalje zahtjev DNS poslužiteljima kako bi ime preveo u IP. Konačno, kad se pronađe podudaranje, IP adresa vraća se u preglednik i voila, učitava se vaša stranica.

Neki od nas mogu imati problema s razlikovanjem DNS-a i Smart DNS-a. Smart DNS je usluga posebno dizajnirana za pristup geo-ograničenom sadržaju. Pametni DNS koristi namjenske proxy servere za promjenu vaše mrežne lokacije. Ako još niste shvatili razliku, pročitajte ovaj cjeloviti vodič o Smart DNS proxyjima.

Kako promijeniti postavke sustava Windows 10 DNS

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali promijeniti svoje DNS postavke i o njima ćemo govoriti u nastavku. Proces promjene je vrlo jednostavan. Samo morate pažljivo slijediti svaki od ovih koraka. Nakon što završite, obradovat će vas potpuno novo internetsko iskustvo:

  1. Ići Mreža i Internet u Upravljačka ploča.
  2. Odaberi Centar za mrežu i dijeljenje.
  3. Izaberite lijevo Promijenite postavke adaptera.Promijenite postavke adaptera
  4. Vidjet ćete Mrežno sučelje. Desni klik na njemu i Odaberite Svojstva.Svojstva
  5. Nakon što je popis otvoren, odaberite Verzija 4 internetskog protokola (TCP / IPv4).
  6. Sada kliknite Svojstva.IP4
  7. Odaberi Koristite sljedeće adrese DNS poslužitelja opcija.
  8. Umetnite svoje alternativne adrese DNS poslužitelja. Ako vam trebaju neke poznate, evo dvije besplatne.
   • Google javne DNS adrese: 8.8.8.8 i 8.8.4.4
   • OpenDNS adrese: 208.67.222.222 i 208.67.220.220
  9. Pogoditi u redu.Promijenite DNS
  10. Klik Zatvoriti primijeniti nove DNS postavke na adapter.
  11. Nakon što dovršite ove korake, moći ćete ga pokrenuti s novom DNS adresom.

Zašto mijenjati postavke DNS-a u sustavu Windows 10?

Povratak dana, čekanje na učitavanje slike s niskom razlučivošću, dalo vam je vremena za kavu. Sada, s napretkom interneta, to je tako mnogo brže. Prijevod potreban za učitavanje stranice mjeri se u milisekundama. Međutim, postoje i neki nedostaci koji se tiču ​​vašeg davatelja internetskih usluga. Što ako DNS poslužitelji koje pruža vaš ISP nisu pouzdani? Što ako jednostavno osjetite upotrebu prilagođene postavke? Srećom, kao što sam vam pokazao gore, Windows 10 omogućava vam da ih brzo promijenite na računalu. Ali u koju svrhu? Nastavi čitati.

1. DNS poslužitelj dolje?

Jeste li ikad bili svjedoci takvim porukama tijekom pregledavanja?

“DNS poslužitelj ne reagira.”

“Čini se da je vaše računalo ispravno konfigurirano, ali uređaj ili resurs (DNS poslužitelj) ne reagira.”

Ako nešto nije u redu s DNS serverom koji vam pruža ISP, vaš preglednik neće moći uspostaviti vezu s internetom. Ako vam nije poznato, iskaljivat ćete se jer je očito da je vaš internet u redu. Srećom, postoji rješenje. Promjena vašeg DNS poslužitelja može biti rješenje.

Poslužitelji ponekad mogu biti spori ili lako preopterećeni. Već sam vam pokazao kako promijeniti svoje postavke DNS-a. Nakon što to učinite, moći ćete se prebaciti na drugi na kojem je ping prikladan. Ovo će vas ustati i ići bez ikakvog vremena.

2. Izbjegavajte ISP filtriranje

U današnje vrijeme stalno doživljavamo brojna ograničenja i ograničenja. Zapravo, cenzura s Internetom i nadzor postaju stvar u nekim regijama. Kad vas web stranica odjednom blokira, to je posao vašeg davatelja internetskih usluga jer su zabranjivali korisnicima na svojim poslužiteljima da pristupaju.

No, promjenom postavki vašeg sustava imena domena (DNS) navodno je učinkovito zaobići kako biste prošli internetsku cenzuru i filtriranje..

Kad se DNS promijeni, primijetit ćete da bilo kakve blok poruke više nigdje nema. Možete pristupiti svemu što želite bez brige o tome koja je mjesta blokirana od vašeg davatelja internetskih usluga.

3. Zaobići regionalna ograničenja

DNS kodovi su sada posvuda. Ljudi ih koriste za pristup američkim mrežama Netflix, Hulu, BBC iPlayer i mnogim drugima. Možete čak i povezati se s moderiranim poslužiteljima igara i mnogim drugim stvarima.

Promjena vašeg DNS-a zapravo nema koristi. Međutim, korištenje usluge koja pruža Smart DNS ovdje je prava stvar. Ima dosta pružatelja usluga koji se izvrsno ističu u poslovanju Smart DNS. Neki od njih su zapravo VPN davatelji koji nude pametne DNS proxyje poput ExpressVPN i BulletVPN.

S druge strane, imate Unlocator koji je čisti Smart DNS servis koji vam pomaže da deblokirate geografski ograničen sadržaj bez obzira na to gdje se nalazite. Usluga uglavnom mijenja URL-ove koji prikazuju vašu lokaciju. Ako je kanal u Velikoj Britaniji, klijent Smart DNS pomoći će vam da izgledate kao da pregledavate izravno iz te regije. Kao rezultat toga, moći ćete strujati cijelu biblioteku nekoć blokiranog kanala.

4. Brže pregledavanje

Loš DNS poslužitelj lako će se preplaviti jer ga korisnici pošiljaju neželjene zahtjeve za upotrebu interneta. To je razlog zašto korisnici interneta u svojim uslugama često vide štucanje brzine u usluzi. Ponekad poslužitelji jednostavno nisu dovoljno opremljeni da bi podnijeli toliko prometa.

S druge strane, neke web stranice preusmjeravaju URL-ove koje unosite na poslužitelje koji se nalaze daleko od vas. To nije namjerno, ali dolazi do miješanja. Ako promijenite poslužitelj, više se nećete suočavati s tim problemom. Bilo koja web stranica koju posjetite proći će putem poslužitelja u blizini vaše lokacije. Dakle, učitavat će se mnogo brže nego ikad prije.

Najbolje DNS usluge

Većina ovih usluga ima početnu stranicu na kojoj vam pružatelj usluga omogućuje da znate koje streaming usluge mogu otključati. Većina pružatelja usluga može otključati gotovo sve. Naravno, govorimo o uglednim klijentima. Najbolje pametne DNS usluge pružaju vam vodiče o tome kako deblokirati određenu web lokaciju s ograničenim geološkim ograničenjima. I ne samo to, već uključuju i korak po korak upute za konfiguriranje Smart DNS-a na temelju platforme na kojoj radite. Uz to rečeno, evo najboljih pružatelja usluga pametnih DNS usluga:

ExpressVPN

ExpressVPN jedan je od najboljih VPN pružatelja usluga na svijetu. Super je siguran i može deblokirati gotovo bilo koji kanal na svijetu. Dodao sam ovaj VPN na naš popis jer nudi Smart DNS usluge.

Ne usmjeravate cijeli promet dok upotrebljavate ExpressVPN. Naprotiv, jednostavno preusmjeravate promet koji vam omogućuje pristup kanalima i web stranicama širom svijeta. Dakle, to znači da u proces neće biti uključeno nijedno šifriranje, tj. Nikakvo unapređenje za vašu internetsku sigurnost.

BulletVPN

BulletVPN je tvrtka sa sjedištem u Estoniji koja nudi VPN usluge putem relativno male mreže poslužitelja. Dobra stvar je što nudi i Smart DNS uslugu. Dakle, ako ste željeli gledati svoje omiljene TV emisije dok putujete u inozemstvo, BulletVPN je vaša oklada.

Unlocator

Unlocator posluje od 2013. godine, a nudi pametnu DNS proxy uslugu. Jednostavno rečeno, on vam omogućava zaobići bilo kakva ograničenja i ograničenja u svjetskom sadržaju kojemu želite pristupiti. Također nude vodiče za postavljanje za osobe koje nemaju tehničarke koje isprobavaju ovo prvi put.

Da li je sigurno promijeniti svoje DNS postavke?

Ne, to definitivno nije. Za razliku od VPN-ova, promjena DNS-a neće šifrirati vaše podatke i neće dodati dodatni sloj zaštite. Bit ćete potpuno ranjivi na mreži. Dakle, ako niste za sigurnosne mjere i samo za zabavu, onda je promjena DNS-a savršeno za vas.

SmartDNS nije sigurnosni proizvod. Ako želite sigurnost tijekom strujanja. Ako tražite sigurnost, tada bolje ulažite u VPN. Slijedite ove korake za postavljanje VPN-a na bilo kojem Windows 10 računalu.

S druge strane, šifriranje VPN-a utječe na vašu brzinu. Zato birajte mudro na osnovu onoga što su vaše internetske potrebe. Želite znati više? Pogledajte ovaj vodič koji će detaljno opisati sve što je potrebno za učenje o sigurnosti u DNS-u.

Saznajte više o VPN-ovima koji vam pomažu u zaštiti podataka i zaobilaziti regionalna ograničenja u sljedećoj tablici.

Kako promijeniti postavke DNS-a u sustavu Windows 10 – zbrojiti gore

Pametni DNS ne krije točno vašu IP adresu, ali maskira vašu DNS adresu dodijeljenu od ISP-a. U osnovi, usluga zamjenjuje vaš izvorni DNS s novim koji upućuje na određeni geografski položaj. Sada znate kako promijeniti svoj DNS poslužitelj, sada uživajte u internetu na drugačiji način.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me