A Facebook leállítja az Onavo VPN alkalmazást az adatvédelmi aggályok közepette

A Facebook meghúzza a szippantó Onavo VPN alkalmazást, és véget vet a fizetetlen piackutatási programoknak. A fizetett kutatások azonban folytatódnak azzal a feltétellel, hogy a felhasználók tisztában vannak adatvédelmi következményeikkel. Az Onavo alkalmazás Android-verzióját eltávolítottuk a Play Áruházból, de egy ideig egyidejűleg továbbra is működőképes a meglévő felhasználók számára.


A Facebook leállítja az Onavo App alkalmazást az adatvédelmi aggályok közepette

A Facebook leállítja az Onavo App alkalmazást az adatvédelmi aggályok közepette

Háttérinformáció az Onavo-ról

A Facebook 2013-ban megvásárolta az Onavo VPN-t, egy harmadik fél szolgáltatását megszerezte a Facebook és új funkcióvá vált a mobilalkalmazásban. Az iOS felhasználók letölthetik a saját Onavo Protect nevű VPN-jüket, amelyet a Facebook-nak tulajdonítottak. Mindannyian tudjuk, hogy a Facebook rendkívüli módon kémkedik a felhasználókat és eladja adataikat. Nem mondhatjuk, hogy ezt nem láttuk volna az Onavo alkalmazásban. Miután az Apple kényszerítette a Facebookot távolítsa el az Onavo-t az iOS App Store-ból és hogy abbahagyja a Facebook Research használatát, úgy tűnik, hogy a közösségi hálózat végre megbirkózik spywarejével. Nem volt egészen világos, hogy a Facebook eddig mit tervez Onavo adataival kapcsolatban. 

Facebook bezár Onavo Down

A Facebook kihúzta az Onavo Protect VPN alkalmazást a Google Play Áruházból, és abbahagyja a felhasználói adatok gyűjtését azoktól, akik továbbra is az alkalmazás tulajdonosai. Bár a Facebook Onavo webhelye továbbra is ott van, az Android és az iOS alkalmazásokra mutató hivatkozások megsérülnek. A Facebook 2013-ban megvásárolta az izraeli céget az Onavo-t. Nem sokkal azután eltávolította az alkalmazást, hogy felfedezte, hogy Onavo 2018 augusztusában megsérti adatgyűjtési szabályait..

A Facebook válasz

A Facebook szóvivője azt állította, hogy a jutalom-alapú piaci kutatásokra helyezik a hangsúlyukat, ami azt jelenti, hogy véget vetnek az Onavo-programnak. A TechCrunch szerint: “A Facebook azonnal megszünteti az Onavo-felhasználók adatainak begyűjtését piackutatás céljából, bár rövid távon továbbra is virtuális magánhálózatként működik, hogy a felhasználók helyettesítést találjanak.”

A technológiai óriásokkal kapcsolatos gyanúkkal és a fenyegető szabályozással, amely a magánélet tiszteletben tartásának intenzívebb ellenőrzéséhez vezet, a Facebook úgy döntött, hogy a felhasználók számára olyan segédprogramok megadása, mint egy VPN, cserébe az alkalmazáshasználatuk és a mobil böngészés adatainak csendes megvizsgálására nem bölcs stratégia. Ehelyett a fizetett programokra összpontosít, ahol a felhasználók egyértelműen megértik, hogy milyen magánélettel járnak el a közvetlen pénzügyi kompenzációért.

Az Onavóról

Az Onavo app a felhasználók adatait beleegyezése nélkül zárta. Onavo felelőssége a Facebook számára fontos adatok és információk gyűjtése volt. A VPN alkalmazás népszerűsítette magát, mint a háttér alkalmazások adatfelhasználásának korlátozásának eszközét. De biztonságos VPN-hálózatot nyújtott a személyes adataihoz. Az Onavo információkat gyűjt, például a felhasználók telefonjain található alkalmazásokat, az alkalmazásokkal töltött időt, az alkalmazásonként felhasznált mobil- és Wi-Fi-adatok mennyiségét, a meglátogatott webhelyeket, a felhasználók tartózkodási helyét, eszközét és hálózati típusát..

A Facebook kutatási alkalmazásról

A Facebook leállította a felhasználók toborzását a „Facebook kutatás” céljára. Noha a Facebook nem terjeszti az alkalmazást iOS-felhasználók számára, az Android-eszközökre továbbra is elérhető. A TechCrunch szerint bár a Facebook nem fog több felhasználót toborozni, a Facebook Research alkalmazás tanulmányai folytatódnak. Valójában az iOS és az Android számára készült Facebook Research alkalmazás 2016 óta havonta 20 dollárt kínál ajándékkártyákkal a személyes adatok cseréjeként.

Az Apple gyorsan eltávolította a Facebook Research alkalmazást az üzletéből, miután az erre vonatkozó részletek felszínre kerültek. Az iPhone gyártójának problémája volt azzal, ahogyan a Facebook terjesztette az alkalmazást. A vállalat vállalati fejlesztői tanúsítványokat használt a belső alkalmazottak telefonjaihoz. Következésképpen az Apple blokkolta a Facebook összes belső iOS-alkalmazásának rövid ideig történő működését.

Onavo Állj le

Sok Facebook-felhasználó nem ismeri azt a tényt, hogy a közösségi hálózat nyomon követi őket. Nem garantált módon akadályozhatja meg a Facebookot az online tevékenységek nyomon követésében az alkalmazásban. De kihasználhatja óvintézkedések és tippek ez segít biztonságban és magántulajdonban maradni a Facebook használatakor.

Remélhetőleg a Facebook kevésbé lesz titkos a jövőbeli piackutatási programjaival, és jobban előtérbe helyezi a felhasználókat adatvédelmi politikájukkal kapcsolatban. A felhasználók bizalmának visszaszerzése érdekében a Facebooknak sok hídépítésre van szüksége.

Ha olyan jó hírű VPN alkalmazást keres, amely nem sérti az Ön személyes adatait, tekintse meg a legjobb VPN szolgáltatók listáját.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me