A Mac App Store alkalmazásai megsértették a felhasználók adatvédelmét

Ha okostelefonja van, akkor valószínű, hogy egy vagy több alkalmazást is használ, amelyet az eszközárról letöltött az alkalmazásboltból. Van egy alkalmazás mindent, amit el lehet képzelni! Vannak olyan alkalmazások, amelyek hívásokat kezdeményezhetnek és blokkolhatnak, képeket szerkeszthetnek, divatos videókat készíthetnek, rosszindulatú programok blokkolhatják és számos más célra.


A Mac App Store alkalmazásai megsértik a felhasználók adatvédelmét

A Mac App Store alkalmazásai megsértették a felhasználók adatvédelmét

A legtöbb ingyenes

A legtöbb alkalmazás ingyenes, ennek oka, hogy ilyen sok ember nem habozik használni őket, mivel készülékeik könnyebbé és kényelmesebbé teszik őket. Vannak fizetett alkalmazások is, azok számára, akik prémium szolgáltatásokat akarnak.

Ugyanakkor van egy nagy hátránya a rendelkezésre álló alkalmazások telepítésének is. A legtöbb alkalmazáshoz különféle engedélyekre van szükség, mielőtt eszközre telepítik.

Ezek magukban foglalják a hozzáférést a névjegyekhez, a készülék más alkalmazásaihoz, valamint a hívásokhoz és az üzenetekhez. Mivel ezek az alkalmazások gyakran hasznosak, és az emberek általában nem számítanak nagy jelentőséget a biztonságuknak, a szükséges információk könnyen rendelkezésre állnak.

A bizalmat félretették

Az összegyűjtött adatokat gyakran etikátlan célokra használják fel a felhasználók tudta nélkül. Egyes alkalmazások kifejezetten úgy működnek, mint a kémprogramok, fő célja a felhasználók és online tevékenységeik szippantása.

Mivel az alkalmazás-áruház nem tudja nyomon követni az összes platformon feltöltött alkalmazást, a felhasználók feladata, hogy óvatosabbak legyenek, amikor információkat szolgáltatnak harmadik félnek..

Új fenyegetés a Mac Store-ban

Az Apple nemrégiben kötelezővé tette minden iOS alkalmazásfejlesztő számára, hogy világos adatvédelmi politikát dolgozzon ki, amely ismerteti a fogyasztói adatok gyűjtésének, felhasználásának és megosztásának módját. Azokat, akik nem tudják nyilvánosságra hozni a felhasználói adatok felhasználásának módját, felkérjük, hogy vonják le alkalmazásukat az Áruházból.

Ennek közepén a Mac OS áruház néhány más alkalmazásának megsértette az Apple adatvédelmi irányelveit.

Ezen alkalmazások némelyikét a telepített eszközök biztonságának és magánéletének védelmére használják. Megállapítást nyert, hogy a védelem helyett ezek az alkalmazások sértik a felhasználók magánéletét.

Úgy tűnik, hogy ez tendencia a Mac OS alkalmazások körében. Számos Mac OS alkalmazás a gyorsítótár ürítésének és a magánélet védelmének ürügyén keresi a hozzáférést a felhasználó otthoni könyvtárához.

Az utóbbi időben azonban számos ilyen alkalmazásról azt találták, hogy ahelyett, hogy védelmet nyújtana, nyomon követi a felhasználók böngészési tevékenységét és egyéb személyes információkat. 

Adatvédelmi sértő alkalmazások

A Trend Micro, Inc. fejlesztőjének alkalmazásai közé tartoznak azok, amelyek a közelmúltban meglehetősen felkeltek. A fejlesztő alkalmazásai közé tartozik Dr. Unarchiver, Dr. Tisztító, többek között.

A felhasználók azt találták, hogy ezek a Mac App Store alkalmazások összegyűjtik és feltöltik a felhasználó böngészési előzményeit a Google Chrome, a Safari és a Firefox segítségével a saját szerverekre..

Az alkalmazások adatokat gyűjtenek a rendszerre telepített egyéb alkalmazásokról is. Az alkalmazás indulásakor létrehoz egy ZIP-mappát, ahol az összegyűjtött adatokat tárolja, majd feltölti a Trend Micro Inc szerverekre..

A Unarchiver alkalmazás, amikor a zip fájl kibontásra kerül, a felhasználóknak lehetőséget kínálnak a „Gyors tisztítás a kéretlen fájlokra” lehetőségre..

Abban a pillanatban, amikor a felhasználók kiválasztják a „Beolvasás” lehetőséget, és megnyílik egy nyitott párbeszédpanel, az alkalmazás hozzáférést biztosít a felhasználó otthoni könyvtárához, amelyre az alkalmazásnak szüksége van az adatfájlok böngészőkből történő összegyűjtéséhez. Miután hozzáférést kapott az otthoni könyvtárhoz, az alkalmazás folytatja a személyes adatok gyűjtését, és feltölti azokat a szerverekre.

Dr. Unarchiver egy nagyon népszerű alkalmazás a Mac App Store-ban, a 12. helyezett. Ez azonban kritikus adatvédelmi kérdés, és a felhasználók elvárják, hogy az Apple vonja le a Trend Micro Inc alkalmazásokat az üzletből. Nem ez az első alkalom, hogy valami ilyen felszínre kerüljön. Korábban a Facebook kénytelen volt eltávolítani a hírhedt Onavo Protect alkalmazást az App Store-ból.

A múltban mind az iOS, mind a Mac alkalmazásüzletekben volt olyan alkalmazás, amely sérti a felhasználók adatvédelmét. Bárki, aki ilyen harmadik féltől származó alkalmazásokat használ, tisztában kell lennie azzal, hogy amikor az alkalmazás megnyitja a fájl párbeszédpanelt, hozzáférést kap az otthoni könyvtárhoz..

Ez magában foglalja a rendszer magáninformációinak elérését is, beleértve a böngészési előzményeket, az e-maileket, az iMessage beszélgetéseket és egyebeket. Bár az Apple megpróbálja javítani a helyzetet a macOS Mojave programmal, az alkalmazások áttekintésének szigorúbbnak kell lennie. 

Hogyan lehet biztonságos?

Amellett, hogy vigyázzon arra, hogy mely alkalmazásokkal osztja meg személyes adatait, nagyon fontos virtuális magánhálózat vagy proxyszerver használata. Ez anonimmá tesz téged az interneten, és minden adatát magántulajdonban és biztonságban tartja.

Függetlenül attól, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokat használ, vagy rendszeresen meg kell osztania az érzékeny adatokat (például a fizetési részleteket) az interneten keresztül, a Mac rendszerű VPN-hez hasonló biztonsági megoldás használata a legjobb módja annak, hogy biztonságban maradjon az ilyen típusú fenyegetések ellen..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me