Malware a Google Play Áruházban? Fél millió Android-felhasználó mondja Igen.

Annak ellenére, hogy a Google megkísérelte minimalizálni a Play Áruházban található rosszindulatú alkalmazásokat, úgy tűnik, hogy ezeknek a veszélyes alkalmazásoknak még mindig átmegy a Google védelme. A rosszindulatú szoftverekkel fertőzött alkalmazások egy másik csoportját fedezték fel, amely továbbvilágítja a rosszindulatú programok valóságát a Google Play Áruházban. Olvassa el a teljes történetet.


Malware a Google Play Áruházban? Fél millió Android-felhasználó mondja Igen.

Malware a Google Play Áruházban? Fél millió Android-felhasználó mondja Igen.

Malware a Google Play Áruházban – a teljes történet

Lukas Stefanko, az ESET biztonsági kutatója nemrégiben a következőket hangolta ki:

Ne telepítse ezeket az alkalmazásokat a Google Playről – ez rosszindulatú program.

Részletek:
-13 alkalmazás
-összesen 560 000+ telepítés
-elindítás után elrejti magának ikonját
-letölt további APK-t, és a felhasználót telepíti (jelenleg nem érhető el)
-2 alkalmazás #Trends
-nincs legitim funkcionalitás
-számolt be a pic.twitter.com/1WDqrCPWFo

– Lukas Stefanko (@LukasStefanko), 2018. november 19

Stefanko szerint az Android felhasználók, akik a tweetben említett vezetési játékokat szeretnék letölteni, néhány súlyos rosszindulatú programmal végződtek. Amikor a felhasználó letölt egy ilyen játékot, az alkalmazás telepíti a rosszindulatú programokat a színfalak mögött, majd törli az alkalmazás ikonját. A tweet idején több mint fél millió felhasználó már letöltötte az alkalmazásokat. Úgy tűnik, hogy a „Luiz O Pinto” fejlesztő mögött van ezeknek az alkalmazásoknak a nagy része.

Sajnos még mindig nem igazán tudjuk, hogy milyen típusú rosszindulatú programok találhatók ezekben az alkalmazásokban. Tudjuk azonban, hogy az alkalmazás letölt egy hasznos terhet egy isztambuli alkalmazásfejlesztőhöz regisztrált domainről.

Amit azonban tudunk, az az, hogy maguk az alkalmazások valójában nem nyílnak meg. Valójában az alkalmazások összeomlanak minden alkalommal, amikor egy felhasználó megpróbálja elérni őket. Ehhez hozzá kell adni, hogy az alkalmazásokban található rosszindulatú programok minden alkalommal elindulnak, amikor az eszköz bekapcsol. Ráadásul a rosszindulatú programoknak teljes hozzáférése van az eszköz hálózati forgalmához, amely hozzáférést biztosít a szóban forgó hacker számára a felhasználó személyes adataihoz..

Jelenleg az alkalmazások már nem találhatók a Play Áruházban. Valójában a Google szóvivője megerősítette, hogy a szóban forgó alkalmazások sértik a Google irányelveit, és „eltávolították a Play Áruházból”. Ennek ellenére továbbra is aggodalmak vannak a Play Áruház alkalmazásszabályozása miatt. Miközben a Google továbbfejlesztette a harmadik féltől származó alkalmazásokra alkalmazandó előírásokat, nyilvánvalóan még hosszú utat kell megtenni, különösen ha az Apple harmadik féltől származó alkalmazásokra vonatkozó korlátozásait veszi át..

Hogyan lehet Android készüléket biztonságosan kezelni a veszélyes alkalmazásokatól

A Google határozottan azon dolgozik, hogy a Play Áruházat minden felhasználó számára biztonságosabbá tegye. Ennek ellenére nem tűnik nagyon valószínűnek, hogy a Play Áruház valaha is garantálná a rosszindulatú programok 100% -át. Ezért egy Android-felhasználónak kicsit óvatosabbnak és proaktívnak kell lennie az alkalmazások letöltésekor. Íme néhány dolog, amit tehet a rosszindulatú programok által fertőzött alkalmazások letöltésének esélyének csökkentése érdekében:

  1. Maradjon távol a harmadik féltől származó üzletektől. Ha nem találja az alkalmazást a Google Play Áruházban, ne töltse le. A harmadik fél alkalmazásboltjai veszélyesek, mivel ritkán vannak bármilyen szabályzat a rendelkezésre álló alkalmazásokról. Az egyetlen alkalom, ha egy alkalmazást a Play Áruházból kívülről tölthet le, csak egy hivatalos alkalmazás számára elérhető a hivatalos webhelyén.
  2.  Ellenőrizze az alkalmazás hitelesítő adatait. Más szavakkal, végezze el kutatását. Nézze meg a fejlesztő Play Áruház történetét, van-e más alkalmazásuk, amelyek igazolják a fejlesztő hitelességét? Mi az alkalmazás értékelése? Írták az emberek véleményeket az alkalmazásról? Leggyakrabban láthatja, hogy érdemes-e egy alkalmazást letölteni.
  3. Töltse le és telepítse egy rosszindulatú programok elleni alkalmazást Android-eszközére. Ellenőrizheti a listánkat a legjobb rosszindulatú programok ellen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja-e. A rosszindulatú szoftverek elleni védelem már nem lehetséges egyetlen internethez csatlakoztatott eszköznél sem, és az elsődleges eszköz a gyanús programok és alkalmazások leküzdésére.

Olvassa el ezt a cikket az Android alkalmazások biztonságával kapcsolatos részletesebb magyarázatért. Személy szerint azt javaslom, hogy kövesse a lehető legtöbb biztonsági tippet, mivel mindig könnyebb megakadályozni, hogy a rosszindulatú programok hozzáférjenek az eszközéhez, mint megtalálni és eltávolítani a fertőzött fájlokat..

Malware a Google Play Áruházban – végső gondolatok

Mindenki alkalmazást használ, ez csak a mai életünk ténye. Annak ellenére, hogy életünkben kiemelt jelentőségű, nem gondolkodunk valójában a fertőzött alkalmazás letöltésének következményeiről. Valójában nem igazán gondolkodunk annyira a rosszindulatú programokról, mint mi kellene, különösen a Google Play Áruházban található rosszindulatú programokról. A jó hír az, hogy a biztonsági kutatók, akárcsak Stefanko, aktívan birtokolják a Google-t, és a többi biztonságtechnikájukért felelős társaik. Ennek ellenére az egyes felhasználók feladata, hogy tájékoztassák a rosszindulatú alkalmazások veszélyeit. Mindannyiunknak meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy készülékeinket és személyes adatainkat biztonságban és magántulajdonban tartsuk.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me