Je li Apple Pay siguran za upotrebu?

Mobilne tehnologije i tehnologije plaćanja putem plaćanja postaju sve popularnije. Korisnicima pružaju brže i jednostavnije alternative kreditnim ili debitnim karticama. No najvažnije pitanje je: Jesu li sigurni? Što ako se jednog dana probudite i vidite da vam je neki haker očistio bankovni račun? Jedna stvar koju biste uvijek trebali imati na umu je da su svi načini plaćanja podložni prijevari. Ali to ne znači da tvrtke ne mogu stvari otežati hakerima primjenom aplikacije najjače sigurnosne značajke na raspolaganju. I to je upravo ono što je Apple uradio kada je predstavio Apple Pay, usluga mobilnog novčanika koja vam omogućuje sigurno digitalno plaćanje. U ovom ću priručniku objasniti što je Apple Pay, kako funkcionira i ako je dovoljno siguran za upotrebu.


Je li Apple Pay siguran?

Je li Apple Pay sigurno?

Što je Apple Pay?

Apple Pay je usluga mobilnog plaćanja i digitalnog novčanika. Omogućuje vam jednostavne, sigurne i privatne transakcije u trgovinama, aplikacijama i na webu bez potrebe za svaki put davanjem podataka o kreditnoj kartici. Također, možete slati i primati novac od korisnika putem Apple Paya u porukama (samo u SAD-u).

Usluga štiti vaše transakcije i informacije pomoću značajki ugrađenih u hardver i softver vašeg uređaja. Nadalje, to ne skladišti bilo koje pojedinosti o kartici koju koristite ili vašim kupnjama. Kao rezultat toga, podaci o transakciji ostaju između ti, tvoja banka i trgovac. Budite sigurni da potonji ne mogu vidjeti ništa u vezi s brojevima vaše kreditne ili debitne kartice.

Kako funkcionira Apple Pay?

Kao što sam već spomenuo, Apple Pay možete koristiti za kupovinu trgovina, aplikacija ili kupnju putem interneta.

U trgovinama

Svoju robu možete platiti pomoću Apple Paya u bilo kojoj trgovini koja prihvati beskontaktna plaćanja. Usluga koristi nešto što se zove Komunikacija u blizini polja (NFC) tehnologija koja radi samo na kratkim udaljenostima. Sve što trebate učiniti je staviti svoj uređaj blizu beskontaktnog čitača kartica da biste izvršili plaćanje. Naravno, transakciju još uvijek morate provjeriti pomoću ID lica, ID dodira ili vaš pristupni kôd.

U aplikacijama ili na mreži

Apple Pay u aplikacijamaMožete ga koristiti i za kupnju putem interneta ili za naručivanje bilo čega od aplikacije. The “Kupujte s Apple Payom“Klik će se pojaviti na blagajni trgovine. A ako mislite da bi moglo biti rizično kupiti bilo što pomoću ove usluge, razmislite ponovo. Zapravo, Apple Pay jedan je od najsigurnijih načina kupnje ili kupovine na mreži. Koristi a ključ za programere do ponovno šifriranje vaša već šifrirana transakcija prije nego što se informacije pošalju procesoru plaćanja.

Ovaj ključ osigurava da samo aplikacija ili web lokacija koju kupujete mogu vidjeti vaše šifrirane podatke o plaćanju. Zatim, te web stranice moraju provjeriti njihovu domenu s Appleom prilikom svake kupovine. Ovaj cijeli postupak otežava hakerima i cyber-kriminalcima bilo koji podatak o vašoj kreditnoj kartici ili transakciji. I sa Dodirni ID na računalima MacBook Air i MacBook Pro korisnici mogu dovršiti kupnje putem interneta lakše, brže i sigurnije.

Kako dodati karticu i postaviti Apple Pay

Da biste postavili Apple Pay na svoj uređaj, prvo morate dodati svoj detalji kreditne ili debitne kartice. I ne brinite, kao što sam već spomenula, sve informacije koje unesete jesu kodiran.

Dodajte karticu na iPhone

Apple Pay iPhoneDa biste omogućili uslugu na svom pametnom telefonu, morate imati iPhone 6 ili noviji.

 1. Ići “Novčanik” i dodirnite „+Simbol “.
 2. Zatim, slijedite jednostavne korake da biste dodali svoju novu karticu. Ako ih smatrate malo zbunjujućim ili ih ne možete pratiti, ovaj demo olakšat će stvari.
 3. Možete koristiti i svoj fotoaparat za skeniranje kartice i prikupljanje svih potrebnih podataka.
 4. Imajte na umu da ćete to možda morati preuzmite aplikaciju iz svoje banke da biste mogli dodati karticu u svoj Novčanik.
 5. Kliknite “Sljedeći“I pričekajte do svoje banke provjerava detalje koje ste upravo unijeli. Ponekad vas banka može zatražiti neke dodatne informacije.
 6. Nakon provjere valjanosti vaše kartice, dodirnite “Sljedeći.”
 7. Čestitamo, sada možete besplatno koristiti Apple Pay.

p.s. Ako kamerom koristite za unos podataka o kartici, podaci se nikada ne spremaju na vaš uređaj ili knjižnicu fotografija.

Dodajte karticu na iPad

Apple Pay možete aktivirati i na svom iPad. Međutim, vaš tablet mora imati Dodirnite ID ili ID lica. 

 1. Kliknite na “postavke“Nakon čega slijedi”Novčanik & Apple Pay.”
 2. Zatim pritisnite “Dodaj karticu“I slijedite jednostavne korake za dodavanje nove kartice (slično iPhoneu).
 3. Pritisnite “Sljedeći“I pričekajte verifikacija iz svoje banke. Možda ćete trebati ispuniti neke dodatne podatke za svoju banku.
 4. Dodirnite “Sljedeći“Kada imate potvrdu od svoje banke.
 5. I to je to. Sada možete koristiti Apple Pay na svoj iPad Pro, iPad Air, iPad i iPad mini (sve dok imaju Touch ID ili Face ID).

Dodajte karticu na Apple Watch

Apple Pay je kompatibilan sa svi Apple Watch uređaji. U Japanu, pak, oni koji posjeduju Apple Watch prve generacije ne mogu ga koristiti za programe nagrađivanja.

Apple Pay Watch

 1. Kliknite ikonu aplikacije Apple Watch na svom zaslonu, a potom ikonu “Moj sat“.
 2. Zatim kliknite na “Novčanik & Apple Pay.”
 3. Dodirnite “Dodaj karticu“Dodati novu karticu i slijedite upute (slično gore).
 4. Kad unesete sve podatke, morate dobiti verifikacija iz svoje banke prije nego što počnete koristiti Apple Pay na Apple Watchu.
 5. Nakon što je sve autorizirano, dodirnite „Sljedeći.”
 6. Sada možete koristiti svoj Apple Watch za kupnju trgovinama i unutar aplikacija. Možete ih koristiti i u tranzitnim sustavima u nekim zemljama i regijama, od osobe do osobe (samo u SAD-u), pa čak i sa osobnim iskaznicama učenika u nekim školama.

Dodajte karticu na Mac

Bilješka: Za dodavanje kartice u Apple Pay potreban vam je model Mac s Touch ID-om. Na Mac modelima bez ugrađenog Touch ID-a, kupnju možete dovršiti pomoću Apple Paya na vašem iPhone ili Apple Watch koji ispunjava uvjete: Idite na iPhone postavke > Novčanik & Apple Pay i uključite Allow Payments na Mac računalu.

Postavljanje Apple Pay Mac-aAko imate Mac model s Touch ID-om, evo što trebate učiniti kako biste aktivirali Apple Pay:

 1. Moram do “Postavke sustava ” > “Novčanik & Apple Pay.”
 2. Zatim pritisnite “Dodaj karticu“I slijedite upute.
 3. Nakon što ispunite sve potrebne podatke, dodirnite „Sljedeći“I pričekajte dok banka ne provjeri vaše podatke.
 4. Jednom kada u vašoj banci dođe ok, pritisnite “Sljedeći.”
 5. Počnite upotrebljavati Apple Pay na Mac računalu (plaćanja licem prema osobi uz Apple Pay i Apple Cash nisu dostupna u macOS-u).

Kako se koristi Apple Pay

Apple Pay će uštedjeti ti toliko vremena i truda za plaćanje robe ili usluga. Možete ga koristiti za obavljanje transakcija u trgovinama, unutar aplikacija, pa čak i na mreži.

Plaćajte u trgovinama

Pomoću iPhonea ili Apple Watch-a možete podmiriti račun za restoran, kupiti novu obuću, platiti vozače taksija i još mnogo toga.

 • Za iPhone uređaje s ID-om lica: Dvaput dodirnite bočno dugme s desne strane telefona. Zatim, buljite u svoj uređaj za potvrdu identiteta lica. I ne trebate brinuti ako vaše lice nije prepoznato, uvijek možete platiti koristeći svoj zaporka. Nakon provjere vašeg lica jednostavno postavite vrh iPhone-a unutar nekoliko centimetara beskontaktnog čitača i pričekajte dok se na vašem zaslonu ne vidi završeno i oznaka. Pogledaj ovo demo za više informacija.
 • Za iPhone sa Touch ID-om: Sve što trebate učiniti je staviti prst na Dodirnite tipku ID kuće. Zatim povucite vrh telefona blizak beskontaktnom čitatelju i pričekajte dok se na vašem zaslonu ne pojavi oznaka “Gotovo”.
  Ovaj demo pomoći će da stvari budu jasnije.
 • Za korisnike Apple Watcha: Jednostavno dvokliknite bočni gumb s desne strane vašeg sata i stavite ekran u blizini beskontaktnog čitača. Kad osjetite nježan dodir, saznat ćete da je vaša kupovina uspješno dovršena.

U nekim će regijama neke trgovine možda zatražiti da to učinite unesite svoj PIN ili potpisite potvrdu ako vaša kupnja premašuje određeni iznos.

Plaćajte unutar Apps ili Online

Apple Pay online

Kao što sam gore spomenuo, Apple Pay možete koristiti za kupnju ili naručivanje svega što želite izravno iz aplikacije. Ako je usluga aktivirana, vidjet ćete “Kupujte s Apple Payom“Kao opcija.

 1. Dodirnite “Kupujte s Apple PayomIli odaberite Apple Pay kao način plaćanja.
 2. Provjerite svoje podaci o naplati, otpremi i kontaktima su točni. Sve ove detalje možete pohraniti i na Apple Pay tako da ih ne morate unositi svaki put kada kupujete.
 3. Ako želite platiti nekom drugom karticom, samo slavina sljedeća ikona pokraj vaše kartice.
 4. Potvrdite uplatu. Vidjet ćete Gotovo sa kvačicom na ekranu nakon što sve završi.
  1. Za iPhone X i novije verzije ili iPade s ID-om lica: Samo dvaput dodirnite bočni gumb, a zatim upotrijebite svoj ID lica ili zaporku.
  2. Za iPhone 8 i starije verzije ili iPada bez ID-a lica: Za potvrdu možete koristiti Touch ID ili pristupni kôd.
  3. Korisnici Apple Watcha: jednostavno dvaput kliknite bočnu tipku da potvrdite njihovu kupnju.
  4. Za Mac modele s Touch ID-om: Slijedite upute na dodirnoj traci i stavite prst na Touch ID nakon kupnje. Ako je Touch ID isključen, na dodirnoj traci dodirnite ikonu Apple Pay i slijedite upute na zaslonu.
  5. Za ostale modele Maca: Ako nemate Mac sa Touch ID-om, potreban vam je iPhone ili Apple sat kako biste potvrdili svoju kupovinu. Stoga na svom Mac računalu omogućite Bluetooth i obavezno se prijavite koristeći isti Apple ID na svim svojim uređajima.

Je li Apple Pay sigurniji od kreditnih ili debitnih kartica?

Jednostavno rečeno, da jest. Iako nije 100% zaštićen od hakiranja, dodaje Apple Pay dodatni slojevi sigurnosti za vaše podatke o kreditnom / debitnom stanju, što je sigurnija opcija od korištenja same kartice.

Dodatna provjera

Recimo da netko uspije podići ruke na vaš uređaj. Ovoj će osobi biti teško pristupiti vašem računu i obavljati kupovinu jer će Apple Pay tražiti nekoliko dodatnih informacija poput vašeg pristupni kôd, ID lica ili dodirni ID. A budući da Apple ne pohranjuje nijedan podatak na vaš uređaj, napadač neće moći potvrditi nijednu transakciju.

Podaci vaše kartice ne dijele se

Vaš mobilni novčanik stvara prozor jedinstveni kod svaki put kad nešto kupite preko Apple Paya. Trgovci ovaj kôd vide umjesto vašeg stvarnog broja kartice.

“Broj kreditne kartice nikada se ne daje trgovcu, a kada se koristi putem Interneta, nikada ne putuje Internetom između vašeg uređaja i web lokacije trgovca”, kaže Thomas Reed, direktor Maca i mobilne tvrtke Malwarebytes tvrtke za cyber sigurnost. “Ako bi neki slučajnik zločinac presreo te podatke, to je jednokratni kôd, tako da se ne bi mogao zloupotrijebiti na isti način kao broj kreditne kartice.”

Uvijek možete obustaviti uslugu

Apple Pay možete obustaviti tako da uređaj stavite u “Izgubljeni način.”Da biste to učinili, morate imati”Pronađi moj iPhone“Značajka omogućena na vašem uređaju (ili druge slične značajke na drugim uređajima). Na taj način ne morate otkazati sve svoje kreditne kartice. I uvijek možete Ponovna usluga kada ili ako pronađete svoj uređaj.

Presuda: Da, Apple Pay vrlo je siguran način plaćanja. Čak je sigurnije od korištenja vaše kreditne / debitne kartice jer šifrira vaše podatke i ne dijeli ih s bilo kim ili ih čak ne pohranjuje na vaš uređaj. Nadalje, nudi dodatne metode provjere prije završetka kupnje.

Koristite Apple Pay s VPN-om

Apple Pay s ExpressVPN

Iako Apple Pay pruža izvrsne sigurnosne mjere, neće vas povrijediti da poduzmete dodatne korake kako biste je osigurali dodatna sigurnost i privatnost. Korištenje virtualne privatne mreže prilikom kupovine putem interneta jamči da nitko ne može pregledavati podatke o vašim transakcijama ili vašoj kreditnoj / debitnoj kartici. To je zato što VPN-ovi mogu šifriranje vaš promet i sakriti svoju IP adresu. Kao rezultat toga, nitko neće vidjeti što radite na mreži, a brojevi vaših kartica ostat će skriveni.

Međutim, obavezno koristite najbolje VPN usluge za iOS poput ExpressVPN. Kao pomalo paranoični korisnik, radije koristim najjače mjere za zaštitu svojih mrežnih podataka. Zato i koristim ExpressVPN kad god kupujem putem interneta. Jednom kada se povežem s drugim poslužiteljem po vlastitom izboru, bit će sve informacije koje unesem sakriven iz znatiželjnih očiju hakera ili davatelja internetskih usluga.

VPN će preusmjerite svoju vezu na jedan od svojih sigurnih poslužitelja, šifrirajte ga, onda vam ponuditi a nova IP adresa iz regije koju ste odabrali. Stoga ćete izgledati kao da ste fizički negdje drugo. Razlog zašto sam odabrao ExpressVPN je taj što ga ima najjače sigurnosne i privatne značajke, velika mreža poslužitelja i najbolje brzine u poslu. Više o tome pročitajte ovdje.

Gdje je Apple Pay dostupan?

Apple Pay dostupan je za više 50 zemalja i prihvaćen je bilo gdje gdje vidite ove simbole i oznake u trgovinama, unutar aplikacija i na webu u Safariju. Te zemlje uključuju: SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Belgija, Finska, Norveška, Grčka, Rusija, Australija, Novi Zeland, Japan, Kina, Kazahstan, Saudijska Arabija, UAE, i mnogo više.

Pogledajte popis svih zemalja ovdje.

Podržani Apple uređaji

Uslugu možete aktivirati na nekoliko iOS uređaja, uključujući iPhone, iPad, Apple Satove i Mac.

 • iPhone uređaji: iPhone 6, 6s, 6, 7, 8, 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus, 8 Plus, SE, X, XS, XS Max i XR.
 • iPad: iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 3 i noviji.
 • Apple Satovi: Bilo koja generacija.
 • Mac: Mac modeli s Touch ID i Mac modelima predstavljeni 2012. ili kasnije uz iPhone ili Apple Watch s omogućenim Apple Payom.

Je li Apple Pay siguran za upotrebu? – Završne misli

Nakon svega što je rečeno, pretpostavljam da je sigurno reći da je Apple Pay dovoljno siguran za upotrebu. Pomoću snažne i raznolike mjere sigurnosti, Apple osigurava da nitko ne može vidjeti ili upasti na vaš račun tijekom cjelokupnog postupka kupnje. To uključuje hakeri i the trgovac ili web lokacije koju kupujete. Čak i ako nekako izgubite svoj uređaj, napadač je gotovo nemoguće obaviti kupnju ili otići na trošak. To je zato što će oni morati potvrditi kupnju pomoću ID lica, ID dodira ili pristupni kôd. 

Jeste li ikad koristili Apple Pay? Recite nam što mislite o usluzi u odjeljku za komentare u nastavku.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map