Koja je svrha metapodataka – kako utječe na mrežne aktivnosti

Metapodaci su jedna od najpoznatijih nepoznanica internetskog svijeta. Ako ne radite digitalni marketing i neku srodnu domenu, vjerojatno ne znate meta meta podatke. Međutim, također ga vjerojatno koristite češće nego što prepoznajete.


Koja je svrha metapodataka - kako utječe na mrežne aktivnosti

Što su metapodaci?

Metapodaci su u osnovi, opis bilo koje veze ili podataka o tome što veza pruža. Kao takav, Google i druge tražilice koriste ga u SEO svrhe. To ga čini vrlo važnim iz SEO perspektive. Istodobno, može poslužiti i nizu drugih funkcija. Pogledajmo što su ove funkcije i kako čine metapodatke važnim.

Koje funkcije služe metapodaci?

Metapodaci se koriste kao mjera za definiranje opsega i svrhe bilo kojih drugih podataka. Dakle, to su podaci o predmetu ili suština drugih podataka. Ovo je vrlo važno za tražilice jer im pomaže da lakše otkriju i klasificiraju podatke.

Podrijetlo metapodataka leži u sustavima klasifikacije knjižničnih baza podataka. Pomoću jednostavnog algoritma stručnjaci za biblioteku razvili su modele za učinkovitije održavanje digitalnih knjižnica. Kada su se pojavile tražilice za upravljanje i olakšavanje pristupa internetu, metapodaci su usvojeni kao ključna komponenta pretraživanja.

U stvari, ako ste trenutno na mreži, prema zadanim postavkama generirate metapodatke. Sve vaše mrežne radnje, pa čak i vaša minutna minuta, mogu se pridružiti označenim metapodacima. Evo nekih od najčešćih funkcija koje obavljamo na mreži koje generiraju metapodate:

E-mail

Svaka adresa e-pošte koja je poslana ili primljena s bilo koje adrese ima priloženi digitalni trag. Jedan od najvećih dijelova ovih digitalnih zapisa su metapodaci koji se pojavljuju uz njih. Meta podaci e-pošte sadržavat će detalje o vama i vašoj adresi e-pošte. Postupci poput lokacije poslužitelja, podrijetla e-pošte, planiranog primatelja itd. Bit će dio metapodataka. Kao takvi meta podaci će se koristiti za dostavu e-pošte.

telefoni

Mogućnosti pozivanja dostupne putem uobičajenih mobilnih mreža kao i VoIP softvera dovode do stvaranja metapodataka. To omogućava bržu vezu i bolju evidenciju samog poziva. Metapodaci za napredno pozivanje mogu također sadržavati i druge važne informacije poput GPS lokacije uključenih strana.

Društveni mediji

Društveni mediji koriste ogromnu količinu metapodataka samo zbog bogatstva i svestranosti njegovog sadržaja. Svi mediji na njemu zahtijevaju vlastiti trag kao i autorizaciju za upotrebu kao pera galaksijskih faktora i pravila. To zahtijeva upotrebu vrlo vitkih meta podataka koji mogu olakšati učinkovitu uporabu medija i pravilnu snimku. Postoje i različite vrste metapodataka na temelju cilja skupa podataka koji opisuje. One se mogu kretati u rasponu od pojedinačnih skupa podataka do skupa podataka za bilo koji presjek demografskog društvenog medija.

Internet stranice

Web stranice izvorni su medij na mreži koji je koristio metapodate. Tako su nastavili i do danas. Svaka stranica i svaki element svake stranice ima svoje metapodatke. To web stranice može učiniti vrlo teškim, ovisno o zbroju elemenata na njima. Također, to utječe na njihove ocjene u pretraživačima i na to koliko lako se mogu pretraživati.

Knjižnice digitalnih medija

Sve vrste medija klasificiraju se i koriste na temelju metapodataka. U stvari, metapodaci čine jezgro svih funkcija klasifikacije, pohrane i dohvaćanja. Gotovo bilo koji digitalni sustav za pohranu upotrijebit će neki oblik metapodataka za lakše pristupanje podacima.

Koja je svrha metapodataka za Internet?

Metapodatci u širem kontekstu interneta djeluju na isti način kao i adrese za poštanske urede. Oni se trebaju koristiti za dostavu pravih paketa podataka na pravo odredište u najkraćem mogućem roku. U slučaju da postoji podatkovni relej, metapodaci služe još većoj funkciji pružanjem pravih podataka za isporuku.

Dakle, u osnovi se sva komunikacija koja se vodi putem Interneta uvelike oslanja na metapodate. A bez prisutnosti ovih podataka, učinkovita komunikacija, evidentiranje i pronalaženje podataka ne bi bilo moguće. S tim u vezi uporaba i metapodaci predstavljaju određeni rizik za vašu privatnost. Pogledajmo kako se metapodaci vaših mrežnih aktivnosti mogu upotrijebiti protiv vas.

Kako metapodaci utječu na privatnost korisnika na mreži?

Budući da se svi metapodaci temelje na osobnim aktivnostima, korisnik ga do određene mjere ugrožava. To je problematično samo kada meta podaci prekoračuju prikupljanje minimalno potrebnih podataka za prijenos podataka.

Nadalje, meta podaci su glavni izvor informacija za uobičajeni trio snoopera na mreži – vladine agencije za nadzor, hakeri i oglašivači. Oni mogu upotrebljavati vaše podatke da bi razumjeli što vam se sviđa, a ne sviđa im se i kao rezultat ugrožavaju vaša mrežna sigurnost. U određenim slučajevima to također može ugroziti sigurnost u stvarnom životu.

Nažalost, metapodaci su gotovo sveprisutni i ako na bilo koji način koristite internet trebat će vam. Za učinkovito funkcioniranje na mreži neophodna je potreba za metapodacima pa će i vaša privatnost biti ugrožena. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da se što manje izlažete mrežnim opasnostima.

Kako VPN može poboljšati vašu internetsku sigurnost?

VPN ili Virtual Private Network softver je koji uspostavlja privatni tunel za vas putem interneta. Ovaj protokol tuneliranja štiti vas i vaš uređaj od vanjske provale. Protokol koristi naprednu enkripciju za osiguravanje vaše veze i maskiranje vaših mrežnih aktivnosti. To znači da ste samo vi svjesni onoga što radite.

Nadalje, samo vi i vaš željeni primatelj možete vidjeti poruke koje razmjenjujete. VPN nudi niz drugih namjena poput pristupa informacijama blokiranim u vašem IP području, pristup uslugama koje nisu dostupne u vašoj regiji itd.

Iako VPN ne može spriječiti stvaranje meta podataka, može maskirati vaše aktivnosti i na taj način učiniti metapodate netočnim. To ga čini mnogo težim za pronalaženje i stvaranje banke podataka. Odaberite pouzdan plaćeni VPN kako biste već danas osigurali svoju internetsku sigurnost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me