Mogu li se usmjerivači zaraziti virusom ili zlonamjernim softverom?

Usmjerivači su među najvažnijim internetskim uređajima koje danas koristimo. Gotovo sva internetska povezanost temelji se na usmjerivačima pa oni imaju glavnu ulogu u poslovnim i privatnim domenama.


Mogu li se usmjerivači zaraziti virusom ili zlonamjernim softverom?

Mogu li se usmjerivači zaraziti virusom ili zlonamjernim softverom?

Nije vrlo poznato da usmjerivači rade na operativnim sustavima i imaju korisnička sučelja. To ih čini puno poput svakodnevnih računala samo što su njihovi operativni sustavi vrlo osnovni. Iako njihovi sustavi nisu napredni, i dalje su osjetljivi na sve vrste zlonamjernog softvera.

Ono što još više zabrinjava je da metode napada za zarazu usmjerivača nisu toliko poznate. Kao rezultat toga, ljudi mogu imati svoje rutere hakirane, a da toga nisu ni svjesni.

Po čemu se sigurnost rutera razlikuje od sigurnosti uređaja?

U pogledu čiste frekvencije, uređaji s podrškom za internet daleko su češći od bilo kojeg usmjerivača. Zapravo, za razliku od većine internetskih uređaja, usmjerivači se uglavnom ne mogu digitalno ažurirati. Osoba, uglavnom tehničar, ažuriranje mora primijeniti ručno kroz dugotrajan postupak.

Nedostatak redovnih ažuriranja znači da usmjerivači postaju vrlo održiva meta hakera i cyber kriminalaca. Također, budući da se usmjerivači koriste za kanaliziranje internetske povezanosti na sve mrežne uređaje, idealni su za veće hakove. Svaka vrsta nekodirane veze podložit će se zlonamjernom ubrizgavanju ako je usmjerivač ugrožen.

Također, kompromitirane usmjerivače je teže detektirati. Budući da je teško utvrditi odakle potiču pogreške u povezivanju, određivanje statusa rutera je složeno. To može dovesti do kašnjenja u otkrivanju i do tada bi šteta već mogla biti učinjena.

Kako možete zaštititi svoj usmjerivač?

Općenito govoreći, najlakši način za hakiranje usmjerivača je fizički pristup njemu. Dakle, najbolje je zabraniti pristup svim usmjerivačima. Treba ih čuvati na mjestima gdje neovlaštene osobe ne mogu dobiti pristup. To minimizira šanse za bilo kakve hake.

Drugi važan aspekt zaštite usmjerivača je zadržati ih spojenim samo na žice. Iako Wi-Fi igra veliku ulogu u poslovnim i privatnim životima, on također otkriva rutere mnogim mogućnostima napada. Iako Wi-Fi olakšava stvari, fizičke veze uvijek su sigurnije od bežičnih. Ako svoje računalo možete postaviti tako da ostane u blizini usmjerivača, možete imati veliku sigurnost.

Kako provjeriti je li vaš usmjerivač ugrožen?

Ako koristite stari usmjerivač i imate slabu lozinku, postoje šanse da je on već mogao biti hakiran već! No, prije nego što počnete paničariti, postoje neki ključni koraci koje trebate slijediti da biste saznali više o usmjerivačima.

Svaki usmjerivač ovih dana na sebi ima gumb za resetiranje. Ovaj mali gumb je uglavnom nepristupačan kroz vaše prste. I to s dobrim razlogom, jer ne želite da se usmjerivač resetira sam. Da biste pristupili ovom prekidaču, trebat će vam pin. Umetnite pin da biste pritisnuli gumb i držite ga nekoliko sekundi. To će resetirati vaš usmjerivač. Njegov učinak možete vidjeti kada svjetla trepere.

Neki drugi modeli rutera zahtijevaju da dugo pritisnete tipku za uključivanje / isključivanje 10 sekundi kako biste usmjerivač postavili natrag.

Nakon što se usmjerivač resetira, morat ćete ponovo konfigurirati sigurnosni postupak poput prijave, lozinke itd. Ako je vaš usmjerivač prije bio ugrožen, to bi trebalo popraviti sada, ali samo privremeno. Ako je netko prije dobio pristup vašem usmjerivaču, to može učiniti ponovo. Stoga će biti najbolje nazvati tvrtku ili usmjerivač ili se savjetovati o najboljem načinu djelovanja.

U nekim će slučajevima cijeli usmjerivač trebati promijeniti jer se neki zlonamjerni softver ne može ukloniti. Međutim, stvari možda i ne bi trebale doći do toga. Manje opasne trojance moguće je relativno lako ukloniti i bez prevelikih troškova.

Kako odabrati pravi usmjerivač?

Prevencija je uvijek bolja od liječenja i zato je bolje imati usmjerivač koji je teško prekršiti. Najbolji usmjerivači za sigurnost na komercijalnom tržištu nude softver otvorenog koda poput DD-WRT i Tomato.  

Sada je vrlo važno da umjesto najstarijeg modela nabavite najnoviji usmjerivač. Kibernetska sigurnost brzo se razvija i svakodnevno se pojavljuju sve nove prijetnje. Dakle, ako želite zaštititi svoje uređaje, upotreba najnovijeg usmjerivača je apsolutno neophodna. Ne ugrožavajte internetsku sigurnost zbog nekoliko dolara.

Još jedna vrlo korisna stvar je imati VPN instaliran izravno na usmjerivač. Postoje određeni usmjerivači koji dolaze s unaprijed instaliranim VPN-ovima. Oni koštaju više od osnovnih usmjerivača, ali također pružaju znatno veću sigurnost. Također bi mogli ukupno koštati i kad brojite usmjerivač i VPN uslugu.

Nakon što nabavite pravi usmjerivač, najbolje je što prije prilagoditi podatke za prijavu i ostale sigurnosne stvari. Ako niste osoba koja dobro poznaje tehnologiju, nazovite nekoga u koga imate povjerenja da vam instalira usmjerivač. Oni će ga ispravno konfigurirati i dati vam pristup. Provjerite je li onemogućen daljinski pristup i samo administrator može promijeniti prijavu.

Također je važno imati na umu da je mudro stalno održavati svoje podatke za sigurnosne svrhe. Za usmjerivače privatnih kuća ovo možda nije potrebno, ali za tvrtke je to gotovo nužno. Tjedne promjene podataka o prijavi mogu se činiti zamornim, ali obojica će zaštititi vaš usmjerivač od kršenja i obavijestiti vas u slučaju da se ikada pojave.

Što ako ne mogu izabrati vlastiti usmjerivač?

Ako se odlučite za kombinirani ISP plan, možda nećete moći odabrati svoj usmjerivač. Međutim, to ne znači da trebate biti izloženi mrežnim opasnostima. Da biste usmjerivač ostali sigurni zajedno sa svim uređajima koji su na njega spojeni, na njega instalirajte VPN. Neke VPN tvrtke nude usluge koje se pokreću na usmjerivačima kao što su Tomato i DD-WRT. Ako niste tehnički pametni, evo jednostavnog vodiča s korakom koji će vam pomoći pri instaliranju VPN-a na usmjerivač.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me