Obrišite Android telefone čistim – obradite Androidovu pohranu podataka

Već smo napisali detaljan vodič o brisanju vašeg iPhonea čistim, pa smo mislili da korisnicima Androida pružimo istu uslugu. Problem je u tome što nije tako jednostavno obrisati Android telefone. U ovom ćemo priručniku prelistati kratki trik koji možete upotrijebiti za potpuno brisanje podataka s vašeg Android telefona.


Obrišite Android telefone čistim - obradite Androidovu pohranu podataka

Obrišite Android telefone čistim – obradite Androidovu pohranu podataka

NAPOMENA: Zbog toga koliko razvojnih programera za mobilne uređaje koristi Android kao svoj OS, koraci koje spominjem u nastavku mogu se malo razlikovati. Svi Android telefoni imaju iste značajke, tako da će ovaj vodič i dalje raditi bez obzira na vašu vrstu uređaja. No imajte na umu da bi neki proizvođači telefona mogli upotrijebiti malo drugačije staze za korake u nastavku.

Što učiniti prije nego što obrišete Android telefone

Evo posla s Android telefonima: tvorničko vraćanje na tvorničke postavke neće ukloniti sve vaše podatke iz pohrane. Uz to, Android telefon koji je prošao tvorničku resetiranje i dalje će tražiti Google prijavu pomoću računa koji je prethodno bio na njemu. To je jedan od razloga zašto je istinski Android wipe potreban više od nekoliko koraka.

Prije nego što resetirate telefon, morate provjeriti sljedeće:

 1. Uklonite sve svoje račune s telefona.
 2. Onemogući zaštitu lozinkom.
 3. Šifrirajte svoje podatke.

Da biste uklonili svoje račune, idite na postavke > Računi. Odatle kliknite na svaki račun pojedinačno. Nakon što to učinite, vidjet ćete mogućnost za Ukloniti (ili Izbriši) račun. Kliknite na to.

Da biste onemogućili zaštitu lozinkom, idite na postavke > Zaključavanje zaslona & Lozinke (mogu biti različito imenovani, ovisno o vašem telefonu). Odatle, onemogući postavljanje zaporke trenutno upotrebljavate.

Da biste šifrirali svoje podatke, idite na postavke > sigurnosti & Privatnost. Tamo ćete pronaći mogućnost šifriranja datoteka. Ovisno o vašem telefonu, opcija će biti različito imenovana. Za Huawei telefone, poput ovog koji koristim za ovaj vodič, kliknite na “Sigurnost datoteke„.

Ako je vaš telefon prvobitno stigao kao Android 6.0 Marshmallow (tj. Otvorili ste okvir i to je bio OS koji je vaš telefon koristio), vaši će se podaci zadano šifrirati. Ako ste se morali ažurirati na Marshmallow, tada morate uključiti opciju na sebe.

Nakon što to učinite, možete nastaviti sa sljedećim koracima.

Kako obrisati Android telefone – tvorničko resetiranje

 1.  Ići postavke.
 2. Pomaknite se prema dolje na Napredne postavke.
 3. Kliknite na rezerva & Reset.
 4. Odaberi Vraćanje tvorničkih postavki.
 5. Kliknite na Poništi telefon.

Jednom kada se telefon resetira, vaši će podaci biti uklonjeni s bilo kojeg dostupnog mjesta na vašem telefonu. U skladu s tim, vašim podacima se i dalje može pristupiti bilo kojim izvanmrežnim dohvatnikom podataka.

Dobra vijest je da ste svoje podatke već kodirali, što znači da će svima koji pokušavaju pristupiti izbrisanim podacima biti potreban poseban ključ za dešifriranje kojeg oni neće imati..

Da biste zajamčili da su vaši podaci 100% sigurni, morate proći kroz još jedan korak.

Kako trajno izbrisati svoje podatke – Izbacivanje podataka

Brzi (ish) trik za prepisivanje izbrisanih podataka jest ručno odlaganje podataka.

Vidite, kad brišete Android telefone, vaši se podaci stvarno ne brišu. Poništavanje će izbrisati adrese vaših podataka, što znači da neće znati gdje se podaci pohranjuju. Međutim, vaši se podaci ne prepisuju i mogu se pronaći s određenim aplikacijama.

Pa, kako to možete popraviti? Jednostavno, sami prepisujete podatke.

Sve što trebate učiniti je izbaciti besmislene datoteke u svoj telefon nakon resetiranja podataka da biste prebrisali “izbrisane” podatke. Slijedite ove korake da biste iskoristili kopiju podataka da biste pravilno riješili sve svoje podatke i obrisali Android telefone čistima:

 1. Nakon prvog tvorničkog resetiranja telefon spojite na računalo putem USB-a.
 2. Učitajte lažne podatke na telefon. To bi moglo biti bilo što, od filmova do glazbe, čak možete to učitati i slike štenaca. Obavezno napunite prostor što je više moguće.
 3. Nakon što to učinite, ponovite gornji postupak ponovnog postavljanja na tvorničke postavke.

Na ovaj ćete način svoje stare podatke prebrisati s podacima iz lutke. Sada će se svi koji pokušavaju pristupiti vašim izbrisanim podacima dočekati s brojem slika štenaca!

Obrišite Android telefone čiste – završne misli

Tu ga imate, ne baš brz, ali jednostavan način da provjerite jeste li obrisali svoj Android telefon čistim prije nego što ga prodate / poklonite. Toplo preporučujem svim Androidovim korisnicima da prođu korake koje sam spomenula prije nego što prodaju svoje telefone jer nikad ne možete biti previše sigurni kada su u pitanju vaši podaci..

Na kraju, ostavit ću vam isti savjet koji sam dao našim čitačima iPhonea: Ako planirate nabaviti novi telefon (ili samo želite zaštititi onaj koji imate), potrudite se da učinite što možete kako biste ga sačuvali , Slobodno prođite kroz naše sigurnosne vodiče za Android i iPhone kako biste dobili pomoć. Uz to, predlažem korištenje VPN-a kad god je vaš telefon povezan na internet radi dodatne sigurnosti i privatnosti. Ja osobno koristim ExpressVPN, ali možete provjeriti naš popis najboljih Android VPN-a da biste pronašli pravog pružatelja usluga za vas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me