Shadowsocks VS VPNS – u čemu je razlika?

Pitate se koja je razlika između Shadowsocks-a i VPN-a? Ne tražite dalje. U ovom ću članku navesti Shadowsocks VS VPN-ove kako bih vam pokazao razlike u njihovoj funkcionalnosti, njihovom sigurnosnom aspektu i njihovoj namjeni općenito. Također ću objasniti kada i zašto vam je potreban bilo koji alat.


Shadowsocks VS VPNS - u čemu je razlika?

Shadowsocks VS VPNS – u čemu je razlika?

Sjene sjene VS VPN – funkcionalnost

Za početak, razmotrimo funkcionalnosti VPN-a i Shadowsocks-a.

VPN-ovi su virtualne privatne mreže. Oni funkcioniraju kao alati za kibernetičku sigurnost koji (1) kriptiraju vaše podatke i (2) usmjeravaju sav promet putem vlastitih sigurnih poslužitelja. To omogućuje VPN-ovima da zaštite vaše podatke, provjerite je li vaša veza privatna i nude vam anonimnost na mreži. Budući da sav promet preusmjeravaju neselektivno, na kraju mijenjaju i vašu javnu IP adresu. To znači da, osim što su sredstvo za cyber-sigurnost, VPN-ovi vam mogu pomoći i zaobići geo-ograničenja.

Senke su malo drugačije. Za jednu, to je više od proxy nego VPN. Zapravo to uopće nije VPN. Glavni fokus sjenila je zaobići ograničene sadržaje. Čitav razlog zbog kojeg postoje sjene čarape je taj što je kineski programer želio zaobići Kineski veliki vatrozid i pristupiti internetu bez ograničenja. Kad se kaže, Shadowsocks ne čini ništa za vašu privatnost ili vašu anonimnost. Ne šifrira sve vaše podatke, ne usmjerava sav vaš promet i ne maskira vaš IP. Shadowsocks koristi HTTPS i SOCKS5 protokole da sakriju dio prometa koji usmjerava preko poslužitelja. To krije kakve radnje putem interneta obavljate od svog davatelja internetskih usluga. Jedina podatkovna sjena šifrira promet koji on šalje na proxy poslužitelj. Za pojedince koji se bave tehnologijom, ovo je ograničeno na TCP (a ponekad i UDP) pakete podataka.

Dakle, s VPN-om, vaš davatelj internetskih usluga ili bilo koja treća strana uopće ne može vidjeti što radite na mreži. Pomoću Shadowsocks vaš davatelj internetskih usluga može vidjeti vaš promet, ali neće moći reći što stvarno radite na mreži.

Shadowsocks VS VPNs – sigurnost

Sada kada razumijemo razliku u funkcioniranju VPN-a i Shadowsocks, razmotrimo sigurnosni aspekt oba ova alata.

Kod VPN-ova sigurnost je funkcionalnost. Oni kriptiraju sav vaš promet i osiguravaju da su svi vaši podaci sigurni. VPN-ovi rade na zaštiti od moguće krađe podataka i potencijalnih hakova.

Dakle, sigurnost je definitivno veliki faktor kada je u pitanju VPN.

Sjajne čarape, međutim, nisu takve. Sigurnost je i dalje funkcionalnost Shadowsocks-a, ali to ne mora biti povezano s VPN-ovima. Pogledajte, podaci zbog kojih Shadowsocks ponovno usmjeravaju su šifrirani, ali to ne znači da su svi vaši podaci. Budući da shadowsocks želi zaobići ograničenja pravo pod nosom davatelja internetskih usluga, mora osigurati da promet ISP-a ne izgleda drugačije.

Drugim riječima, VPN-ovi su sigurni zbog svojih potpunih enkripcija podataka. Sjene sjene šifriraju samo podatke koje ponovno usmjeravaju. Međutim, nijedna treća strana ne može reći da upotrebljavate Shadowsocks … računajući na sigurnost, zar ne?

Sjene sjene VS VPNs – model prijetnje

Dopustite mi da prvo objasnim što je Threat Model.

U domeni cyber-sigurnosti, istraživači koriste modeliranje prijetnji kako bi ocijenili ranjivosti. Drugim riječima, način je procjene odakle prijetnja dolazi. I VPN i Shadowsocks su rješenja koja su stvorena na temelju specifičnih modela prijetnji.

VPN-ovi su alati koji štite vas i vašu vezu od vanjskih smetnji. I.E., VPN-ovi su stvoreni s obzirom na prijetnju napadača, hakera i nadzornih tijela.

Sjene hlače stvorene su s jedinom svrhom zaobilaženja ograničenja koja postavlja vaš ISP.

Dakle, model prijetnje VPN-a razlikuje se od modela prijetnji Shadowsocks-om. Budući da je model prijetnji različit za obje ove usluge, tada se i svrha ovih alata razlikuje.

Shadowsocks VS VPN-ove – koga trebam nabaviti?

Na temelju tih modela trebali biste lako odlučiti je li vam potreban VPN ili Shadowsocks.

Jeste li zabrinuti zbog svoje privatnosti na mreži? Zatim idite s VPN-om.

Jeste li u zemlji koja primjenjuje mnoga ograničenja na internetu? Shadowsocks je usluga koju biste trebali tražiti.

Moram napomenuti da VPN-ovi ne zahtijevaju nikakvu konfiguraciju na vašim računalima ili mobilnim uređajima. Sve što trebate učiniti s VPN-ima je preuzeti njihovu određenu aplikaciju. Shadowsocks, kao proxy poslužitelj, zahtijevat će određenu konfiguraciju. Također, budući da VPN-i preusmjeravaju sav vaš promet, ne morate informirati program koji će ga uskoro koristiti. Samo uključite VPN i učinite to. S Shadowsocksom, međutim, to je malo drugačije. Budući da selektivno preusmjerava promet, morate odabrati koji promet želite preusmjeriti.

Finalne misli – Shadowsocks VS VPN-ovi

Tu ih imate, Shadowsocks VS VPN-ove ukratko. Kao što vidite, oba alata djeluju na različite načine i koriste se u različite svrhe. Ako ste se zaglavili između VPN-a ili Shadowsocks-a, trebate odrediti što želite od bilo kojeg alata posebno prije nego što odaberete. Uz to, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome da u svojim arsenalima imate oba alata za zemlje poput Kine, Saudijske Arabije, Etiopije, Irana, Sirije i Vijetnama.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map