Top 7 alata za privatnost e-pošte o kojima bi svi trebali znati

Internetska privatnost briga je za sve koji na bilo koji način koriste internet. Za poduzetnike i profesionalce ovo predstavlja posebnu brigu jer bilo koji hakiranje putem e-pošte može biti pogubno. Oni mogu rezultirati bilo čim, od financijske krize do gubitka ugleda do nepovratne štete u karijeri.


Top 7 alata za privatnost e-pošte o kojima bi svi trebali znati

Top 7 alata za privatnost e-pošte o kojima bi svi trebali znati

Za takve ljude najveća opasnost dolazi od presretanja njihovih e-poruka. Svi znaju da Google i drugi veliki davatelji usluga e-pošte imaju sumnjiva pravila o privatnosti. Naravno, postoji rastuća potražnja za sigurnim uslugama e-pošte i niz usluga se pojavilo kao odgovor.

Najbolji alati za privatnost e-pošte za poslovne ljude i profesionalce

Svaki od njih pruža niz sigurnosnih prednosti i dobili su pozitivne kritike stručnjaka za kibernetičku sigurnost. Dakle, ako ste zabrinuti zbog privatnosti svoje e-pošte, te bi usluge mogle biti upravo ono što vam je potrebno da osigurate svoju profesionalnu komunikaciju.

GPG4USB

Vrlo učinkovito i sigurno sredstvo šifriranja poruka, GPG4USB korisnicima nudi mnoge prednosti. Softver se pokreće s prijenosnog uređaja, što je samo po sebi također vrlo siguran način šifriranja. Softver je dostupan besplatno, pa ga svatko može koristiti bez ikakvih plaćanja. Ovaj je softver dostupan i u operacijskim sustavima Microsoft Windows i Linuxu. Tako je mogu koristiti i svakodnevni korisnici i ljudi koji imaju na umu sigurnost. Ovaj softver možete koristiti i za šifriranje datoteka. Dakle, svi koji traže jednostavno, ali učinkovito rješenje za šifriranje svoje e-pošte mogu koristiti GPG4USB.

Mailvelope

Mailvelope je specijalizirana usluga šifriranja e-pošte koja korisnicima nudi šifriranje otvorenog koda. Usluga je prvi put razvijena 2012. godine uz podršku Mailvelope GmbH koji je osnovan 2015. godine. Softver i izvorni kod za nju su open-source. Dakle, svatko može preuzeti upotrebu, pa čak i mijenjati ga. U stvari, zato Mailvelope nudi učinkovito šifriranje. Otvoreni izvor znači da programeri stalno nadograđuju softver i provjeravaju moguća mjesta kršenja. Mailvelope je također kompatibilan sa svim glavnim pružateljima usluga e-pošte, uključujući Gmail, Yahoo, Outlook i GMX.

Enigmail

Enigmail je jedini besplatni softver za šifriranje e-pošte za Mozilla Firefox. Dakle, mogu ga koristiti samo oni koji već koriste Mozilla Firefox. Kao i Mailvelope, i ovaj je softver otvorenog koda, pa ga možete koristiti i modificirati sa bilo kime. To, naravno, znači da Enigmail iza sebe ima jaku razvojnu zajednicu. Prilično je uobičajena nadogradnja koja poboljšava postojeće protokole šifriranja i sigurnost. Specifični protokol koji se koristi za šifriranje e-pošte putem Enigmaila naziva se OpenPGP. Pomoću besplatnog softvera može se slati i primati e-poštu, pa čak i provjeriti njihovu autentičnost.

TorBirdy

TorBirdy je dodatak posebno dizajniran za Thunderbird i Tor korisnike. Jednostavna ideja koja stoji iza toga je usmjeravanje svih poruka e-pošte putem Tor-a i tako ih šifrirati. Ovo je vrlo dobra opcija za one koji koriste Mozilla Thunderbird. Osim što pruža šifriranje, TorBirdy također nema ranjivost EFAIL. Ovo je problem s bilo kojom uslugom e-pošte koja koristi HTML e-poštu i TorBirdy ga onemogućuje. Osim toga, postoji puno drugih opcija za konfiguriranje TorBirdy-a. Postoji opsežan odjeljak o preferencijama koji će korisnike koji prvi put mogu uputiti u njihovu postavku po izboru.

Protonmail

Protonmail je cjelovita usluga e-pošte sa sjedištem u Švicarskoj. Kao takav, smatra se jednim od najsigurnijih internetskih pružatelja usluga e-pošte. Osnovni računi su besplatni iako nude samo 500 MB prostora za pohranu e-pošte. Iznad toga korisnici se mogu odlučiti za tri razine računa za različite cijene. Odlična stvar u Protonmailu je što korisnicima omogućuje slanje e-pošte pod općim postavkama kao i posebnom enkripcijom.

Pretpostavimo da trebate poslati šifriranu e-poštu, tada morate odabrati opciju šifriranja, postaviti lozinku i poslati. Nakon što to učinite, samo podijelite lozinku s primateljem kako bi mu omogućio pristup. Nedostatak upotrebe Protonmail-a je taj što korisnici ne mogu dohvatiti svoj račun ako su zaboravili lozinku. Međutim, ako su poslali sigurnosnu kopiju e-pošte, onda to mogu učiniti bez ikakvih problema.

Mailpile

Još jedna vrlo korisna šifrirana poštanska usluga, Mailpile ima malo drugačiji pristup šifriranju. Da bi bilo kome mogao poslati e-poštu, pošiljatelj mora imati javni ključ primatelja. Međutim, primatelj ne mora imati Mailpile adresu e-pošte za primanje e-pošte. Cijeli sustav funkcionira kao javno-privatni sustav e-pošte koji se temelji na šifriranju. Izvrsna stvar o Mailpileu je da je to klijent e-pošte. To znači da se vaši podaci pohranjuju na vašem uređaju, a ne na poslužitelju. A možete koristiti bilo koju postojeću uslugu e-pošte poput Gmail ili Yahoo da biste radili kao poslužitelj.

Tutanota

Tutanota je siguran davatelj usluga e-pošte, poput Protonmaila. Imaju besplatnu osnovnu opciju računa e-pošte i korisnici se mogu odlučiti za premium račune po cijeni. Besplatni korisnici imaju 1 GB prostora sa svojim računom, dok premium korisnici mogu birati kako žele. Također, baš kao i Protonmail, Tutanota omogućava korisnicima slanje šifrirane e-pošte postavljanjem lozinke. Pošiljatelj zatim primatelju preuzima lozinku koja ga može koristiti za dešifriranje e-pošte i pristupanje. Tutanota ima Open Source kod i sjedište joj je iz Njemačke. Možete ga koristiti na Apple i iOS uređajima.

Koju šifriranu mogućnost e-pošte trebate potražiti?

Sve gore opisane mogućnosti enkripcije e-pošte imaju svoje prednosti. Korisno je razumjeti koje prednosti nudi svaki i kako ih možete koristiti. Ako ne želite ili ne možete prebaciti svoj račun e-pošte, tada je upotreba dodataka bolja opcija.

Međutim, ako možete, tada bi prelazak na opciju usluge direktnog kriptiranja mogao biti bolji. Osim toga, korisno je slijediti osnovne prakse privatnosti poput izbjegavanja krađe identiteta i redovite promjene lozinki. Uglavnom bi to trebalo služiti za šifriranje adrese e-pošte i održavanje vaše komunikacije.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me