Upozorenje: Apple Store Apps povezane s zlonamjernim softverom Golduck

U prosincu 2017. Appthority, tvrtka za mobilnu zaštitu od prijetnji, pronašla je nekoliko Androidovih igara za igranje sa zlonamjernim softverom Golduck. Tadašnje vijesti bile su zastrašujuće. Aplikacije su visoko ocijenjene i imale su milijune korisnika. Čini se da je i zlonamjerni softver prošao do Apple Store-a.


Upozorenje: Apple Store Apps povezane s zlonamjernim softverom Golduck

Upozorenje: Apple Store Apps povezane s zlonamjernim softverom Golduck

Golduck malware na iPhoneu? Cijela priča

Wandera, kompanija za mobilnu zaštitu, nedavno je u Appleovoj trgovini pronašla hrpu klasičnih igara koje se vraćaju na Golduck server.

Kad su bliže pogledali, ustanovili su da aplikacije šalju sljedeće podatke na poslužitelj:

 • Koju aplikaciju korisnik koristi.
 • Koju verziju aplikacije korisnik je instalirao.
 • Vrsta uređaja korisnika.
 • IP adresa uređaja.
 • Broj oglasa prikazanih na telefonu.
 • Pojedinosti o lokaciji (u nekim slučajevima).

Za sada, svi Golduckov poslužitelj pakira oglase u te aplikacije. Međutim, sigurnosni istraživači brinu da bi to mogao biti samo početak.

Kad je zlonamjerni softver utjecao samo na Androidove korisnike, ovo je ono što je Appthority morao reći o tome:

“Golduck zlonamjerni softver može dovesti do potpunog kompromisa uređaja, pogotovo ako su uređaji već ukorijenjeni, kao i do drugih napada povezanih sa adwareom.”

Zaražene aplikacije – popis

Evo popisa nekih aplikacija za koje je Wandera pronašla da sadrže zlonamjerni softver Golduck:

 • Commando Metal: Klasična kontra
 • Avantura Super Pentrona: Super tvrdo
 • Klasični tenk vs Super Bomber
 • Super avantura Maritrona
 • Roy avantura Troll igra
 • Zamke tamnice: Super avantura
 • Odskakanje klasične legende
 • Igra bloka
 • Klasični bombarder: Super legenda
 • Brain It On; Stickman fizika
 • Igra Bomber: Klasični Bomberman
 • Klasična opeka – retro blok
 • Ciglena penjačica
 • Piletina pucati Galaxy Invaders

Kako biti siguran od zlonamjernog softvera

Prvo što ću ovdje reći je sljedeće: Ne preuzimajte aplikaciju ako vam ne treba.

Zaboravite povjerenje.

Zaboravi.

TREBAM TO.

Obično je vrlo teško otkriti je li aplikacija instalirala zlonamjerni softver na vaš uređaj. Većina ljudi ne shvaća da je kompromitirala svoje telefone do prekasno. Umjesto da se brinete oko ovog konkretnog problema, kako to da ne preuzmete onu igru ​​koju ste promatrali? Pokušajte se držati aplikacija koje apsolutno trebate. Ovaj put, momci, više vam nije veselje.

Nakon što smo malo opisali, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoj uređaj sačuvate od zlonamjernog softvera:

Nabavite sebi odgovarajući softver protiv zlonamjernog softvera

Nisu svi anti-malware izjednačeni, to je nešto što mislim da se svi možemo složiti. Svi smo čuli priče da je netko isprobao besplatni alat protiv zlonamjernog softvera i završio s hrpom problema povezanih sa zlonamjernim softverom. Međutim, to ne znači da možete potpuno odustati od tog koraka.

Morate znati koji je anti-malware softver vjerodostojan i pouzdan

I

Morate početi plaćati. Znam da to nije nešto što netko želi čitati, ali istina je da uz pretplatu obično dolazi i pravi anti-malware. Istražite i otkrijte koji softver najbolje radi za vas, ali trenutno smo u vremenu kada će preskakanje obrambenog softvera dovesti do problema.

Dodajte mu antivirus

Spojite svoj anti-malware softver s antivirusnim softverom kako biste bili sigurni da ste zaštićeni što je više moguće.

U osnovi, virusi su vrste zlonamjernog softvera. Međutim, antivirusi i anti-malware nisu isti.

Protuvirusni program je sjajan u zaštiti vašeg iPhonea od klasičnog oblika virusa: trojana, crva, keyloggera …

Program protiv zlonamjernog softvera rješava naprednije i složenije oblike zlonamjernog softvera. Neki programi čak i proaktivno djeluju, zaustavljajući zlonamjerni softver prije nego što stvarno uspije učiniti bilo što s vašim podacima.

Pa zašto su vam potrebne obje vrste programa? Jer ćete se najvjerojatnije morati suočiti s obje vrste prijetnji (klasičnom i modernom). Drugim riječima, ovo dvoje se međusobno nadopunjuju i treba ih spojiti što je prije moguće.

Koristite VPN

Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN je nešto što možete koristiti za smanjenje učinka zlonamjernog softvera na vašem uređaju.

Dopustite mi da objasnim

Pogledajte, VPN kriptira vaše podatke i tunelira vaš promet (sve ga preusmjerava) preko vlastitog sigurnog poslužitelja. Drugim riječima, steže se na vašoj internetskoj vezi i osigurava da joj nitko ne može pristupiti ili joj ukrasti podatke.

Dakle, ako se vaš VPN pokreće i imate zlonamjerni softver, VPN će ga spriječiti da ostvari kontakt s C-om&C poslužitelj, i na taj način zadržava svoju zlonamjernost dok ne upotrebljavate antivirusni ili anti-malware softver za čišćenje uređaja.

Osobno, predlažem vam da isprobate ExpressVPN ako želite osigurati vezu. Nudi sve značajke koje želite od VPN-a, a potom i neke, i ima jednu od apsolutno najboljih usluga na tržištu. Isprobajte tijekom 30 cijelih dana iskorištavajući njegovu 30-dnevnu garanciju povrata novca i uvjerite se sami!

Golduck zlonamjerni softver u Apple Storeu – završne misli

Dečki, ako koristite neku od gore navedenih igara, odmah je deinstalirajte. Znam da privlačnost igara u trgovini aplikacija, shvatio sam … zabavne su i dobar su način da trošite vrijeme ako ulovite vlak ili jednostavno sjedite i ne radite ništa. Stvar je u tome što to nije baš toliko važno da biste riskirali sve svoje osobne podatke. Ako vam aplikacija ne treba, nemojte je nabaviti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me