Objašnjene bujice – Prednosti, nedostaci, alternative

BitTorrent u osnovi je metoda koja vam omogućuje preuzimanje velikih datoteka dok je spojen na Internet. Pomoću BitTorrent-a možete preuzmite glazbu, aplikacije, igre, videozapise i slike. Možete i dijeliti datoteke prisutne na vašem računalu s drugima. U ovom ću članku objasniti kako radi BitTorrent kao i ispitati njegovo prednost i nedostaci. Članak će također opisati kako to učiniti preuzmite bujice anonimno. Torrent alternative poput Usenet također će biti obuhvaćeno ovim “Objašnjene bujice” udžbenik.


Objašnjene bujice - Prednosti, nedostaci, alternative

Objašnjene bujice – Prednosti, nedostaci, alternative

Što su torenti?

BiTorrent se temelji na peer-to-peer protokol (P2P). To znači da se računala u BitTorrentu međusobno “namotavaju” bez potrebe za središnjim računalom. Drugim riječima, ta računala preuzimaju i prenose iste torrente međusobno. Kada učitate .torrent datoteka u svoje BitTorrent klijent, vaše računalo će se pridružiti BitTorrent roj s drugim računalima koja su učitali istu .torrent datoteku. BitTorrent kontakti a tragač u datoteci .torrent. Glavni posao tracker-a je pratiti sva povezana računala. Taj tragač also dijeli vašu IP adresu s drugim računalima u roju. Sam postupak preuzimanja postiže se u malim komadima. Jednom kada je vaš BitTorrent preuzeo dovoljno bita, on će dijeliti te dijelove s drugim BitTorrent klijentima. U osnovi ćete početi dijeliti datoteke koje ste preuzeli s drugima. Taj je postupak poznat kao „Sijanje”. Što više sejača, to će biti brže preuzimanje. Naravno, ako nema sadnica, datoteku nitko neće moći preuzeti.

Dakle, ukratko, da biste preuzeli datoteke putem BitTorrent-a, morate preuzeti i instalirati BitTorrent klijent na PC / Mac. Nakon što učinite, preostaje vam samo pronaći .torrent datoteke koju želite preuzeti. Možete koristiti web stranice kao što su Gusarski zaljev, KickAss bujice, ili Torrentz. Imajte na umu da te web stranice ne sadrže nijednu datoteku koju želite preuzeti. Imaju veze samo na .torrent datoteku.

Bujice: Prednosti i nedostaci

Prednosti upotrebe torrenta:

 • Decentralizirani postupak koji koristi P2P znači da datoteka koju preuzimate nije hostirana na glavnom središnjem poslužitelju. Ako jedan izvor za preuzimanje nije aktivan, možete se osloniti na druge izvore da biste dovršili preuzimanje. Za redovita preuzimanja, ako je glavni poslužitelj isključen, nećete moći dovršiti postupak preuzimanja.
 • Čak i ako iznenada prekinete vezu s Internetom ili se računalo isključi / ponovo pokrene, moći ćete dovršiti preuzimanje nakon što se vratite na mrežu. Ne treba ponovno pokretati ispočetka.
 • Čak i za korisnike s malim brzinama interneta, bujice vam mogu pomoći da preuzmete datoteku brže nego pomoću tradicionalnog postupka preuzimanja.
 • Datoteke je lako pronaći i preuzeti.

Nedostaci upotrebe torrenta:

 • Ako datoteka koju imate, nema „sjemena“, nećete je moći preuzeti.
 • Ne možete sa sigurnošću reći što datoteka koju preuzimate zapravo sadrži. Brzo skeniranje odjeljka za komentare možete provjeriti je li datoteka originalna. Pozitivne povratne informacije uglavnom znače da je datoteka u redu.
 • Činjenica da istovremeno preuzimate i prenosite može uzeti svoj danak na vašem propusnom opsegu. Ako imate brzu internetsku vezu, ne biste se trebali brinuti zbog tog dijela.
 • Svi koji preuzimaju torrent datoteku koju ležite ili sadite mogu vidjeti vašu javnu IP adresu. To uključuje vaš ISP ili digitalne grupe autorskih prava. Za zaštitu privatnosti tijekom upotrebe bujica jednostavno upotrijebite VPN. Više o tome u nastavku.

Objašnjeni torenti: koristite VPN za dodatnu privatnost i sigurnost

Kao opće pravilo, toplo bih preporučio korištenje VPN-a kad god su uključene bujice. VPN u osnovi preusmjerava sav promet putem sigurne privatne mreže. Tijekom postupka stvarna IP adresa je skrivena, a vaši podaci šifrirani. To znači da ni vaš davatelj internetskih usluga niti drugi neće moći pratiti vaše mrežne aktivnosti. Slaba strana je da upotreba VPN-a može značajno smanjiti brzinu Interneta ako se ne prijavite kod pouzdanog davatelja VPN-a. Također, osigurajte da VPN davatelj kojeg odaberete nema ograničenja propusne širine. Slijedi popis triju najboljih pružatelja VPN-a koje možete koristiti preuzmite bujice anonimno.

Objašnjene bujice: Usenet kao alternativa

Dok Usenet prisutan je davno prije bujice, njegova upotreba tek je počela rasti u posljednjih nekoliko godina. Dok se Usenet također može koristiti preuzimanje multimedijskih datoteka, poput bujica, postoje i neke velike razlike.

 • Za razliku od bujica, Usenet se ne temelji na peer-to-peer protokolu.
 • Datoteku koju preuzimate ne dijelite s drugima.
 • Brže preuzimanja pri korištenju Useneta zbog prisutnosti namjenskih poslužitelja.
 • Nema potrebe za sjemenjem.

Iako su bujice uglavnom ‘besplatne’, morate prijavite se s davateljem usluge Usenet kako bismo izvukli maksimum iz njega. Možete pronaći popis najboljih Usenetovih pružatelja usluga u 2016. Navedeni su prema njihovom mjesečno ograničenje podataka, razdoblje zadržavanja, istodobne veze i dostupnost SSL-a.

LinkProvider Link
posjeta-usluga
14 dana besplatno probno razdoblje
2posjeta-usluga
Besplatno 30 GB za 2 tjedna
3posjeta-usluga
Besplatna proba
4posjeta-usluga
Besplatna proba
5posjeta-usluga

Objašnjene bujice – Prednosti, nedostaci i alternative

Nema sumnje da će se u ovom članku moći probaviti mnoštvo informacija, bilo povezanih sa njima bujica, VPN, ili Usenet. U nastavku uvijek možete objaviti komentar za dodatne upute i informacije o bilo kojoj od ove tri teme.

Uštedjeti

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map