Aplikacije pronađene u adwareu pronađene u Google Play trgovini… Opet

Još jednom, sigurnosni istraživač pronašao je aplikacije napunjene adwareom u Google Play trgovini. Ranije ovog mjeseca otkrili smo da je pola milijuna Android korisnika bilo pod utjecajem zlonamjernog softvera iz preuzetih aplikacija, a sada moramo dodati još nekoliko. Lukas Stefanko, sigurnosni istraživač na ESET-u, pronašao je 9 novih Androidovih aplikacija prepunih adwarea. Do sada je pogođeno preko 8 milijuna ljudi. Pročitajte cijelu priču.


Aplikacije pronađene u Adwareu pronađene u Google Play trgovini ... Opet

Aplikacije pronađene u Adwareu pronađene u Google Play trgovini… Opet

Nove aplikacije zaokupljene adwareom – cijela priča

Istraživač sigurnosti, Lukas Stefanko, pronašao je ovog tjedna 9 novih zaraženih adware programima u Google Play Storeu. Alarmantno je te aplikacije preuzelo oko 8 milijuna korisnika širom svijeta. Jedna od aplikacija, posebno nazvana “Daljinski upravljač za televiziju i kućnu elektroniku”, može pohvaliti samo šokantnih 5 milijuna instalacija.

9 lažnih aplikacija koje sadrže #Adware funkcionalnost pronađene na Google Playu s preko 8 milijuna instalacija.

Neželjeni kod skriven je u "ne radi" aplikacije koje su se jednom pokrenule, sakrile su se od prikaza korisnika i prikaznih oglasa.
Sve su te aplikacije lažne bez obećane funkcionalnosti. pic.twitter.com/Lc0N2BuUWv

– Lukas Stefanko (@LukasStefanko) 11. siječnja 2019. godine

Ovo nije prvi put da su istraživači ove godine pronašli aplikacije zaražene zlonamjernim softverom na Google Play Storeu. Početkom 2019. godine saznali smo da je na Trgovini bilo oko 85 aplikacija koje su bile zlostavljane malware-om. Te su aplikacije pogodile ukupno 9 milijuna korisnika. Razlika u omjerima aplikacija na koje su pogođeni korisnici je uglavnom zbog toga što ovoga puta aplikacije nisu bile igre. Umjesto toga, bile su sve aplikacije za daljinsko upravljanje pametnim uređajima. Kao i prije, aplikacije je napravio isti programer, Tools4TV, i sada su uklonjene iz Play Store-a.

Popis pogođenih aplikacija

Evo imena pronađenih adware aplikacija koje je Stefanko pronašao:

  • Daljinski upravljač
  • TV daljinski upravljač
  • TV daljinsko upravljanje
  • Daljinski za klima uređaj
  • Daljinski upravljač za televiziju besplatno
  • Daljinski upravljač klima uređaja
  • Univerzalni TV daljinski upravljač
  • Daljinski upravljač za automobil (potez)
  • Daljinski upravljač za TV i kućnu elektroniku

Kako zaštititi telefon od aplikacija koje napadaju adware

Puno je lakše osigurati telefon i spriječiti adware nego shvatiti da imate zlonamjerni softver i ukloniti ga. Zato je jako važno da ostanete iznad sigurnosti svog telefona. To dvostruko vrijedi za korisnike Androida. Za razliku od iPhonea, one nisu razvijene i proizvedene od strane iste tvrtke. To dovodi do puno ranjivosti jer nema uniformnosti s Android uređajima. Evo nekoliko savjeta kojih biste trebali slijediti da telefon i Android i iOS ne sadrže zlonamjerni softver:

1. Ne instalirajte aplikaciju koja vam nije potrebna

Jednostavan i jednostavan, nema potrebe napuniti telefon opasnim aplikacijama. Pokušajte učiniti navikom samo preuzimati one aplikacije koje vam apsolutno trebaju i u koje imate povjerenja. Ako morate preuzeti puno aplikacija, barem provjerite upotrebljavate li aplikacije samo pouzdanih tvrtki / marki. Također, nikad ne preuzimajte aplikaciju prije nego što prođete kroz njene recenzije. Mnogo će ljudi biti glasno ako postoji problem s aplikacijom.

Također želite naučiti kako kontrolirati dopuštenja koja daju instalirane aplikacije. Ako aplikacija traži više nego što je potrebno, događa se nešto sumnjivo. Na primjer, ako vremenska aplikacija zatraži dozvolu za pristup vašem mikrofonu, to nije aplikacija koju želite imati. Ne dajte aplikacijama dozvolu za pristup većem broju podataka nego što je potrebno za rad.

2. Koristite softver protiv zlonamjernog softvera

Sljedeće što morate početi to ulagati u neki dobar anti-malware softver. Da, znam da smo svi koristili besplatni softver putem interneta, ali oni su vrlo opasni. Vrijeme je da svi mi počnemo koristiti vjerodostojnu uslugu koja se plaća.

Anti-malware moći će blokirati adware i pomoći će u sprječavanju većine napada malware-a. Imajte na umu da hakeri stalno dolaze s novim zlonamjernim softverom, stoga obavezno uvijek ažurirajte svoj anti-malware. Na taj ćete način u potpunosti iskoristiti svoj softver za zaštitu od zlonamjernog softvera.

3. Ažurirajte telefon na vrijeme

Kao i kod anti-malware-a, vaš se telefon također mora ažurirati na vrijeme. Obično lovci na bugove i sigurnosna istraživanja pokušavaju pronaći ranjivosti u iOS-u nakon njegovog pokretanja. Ovo će osigurati da najnovija ažuriranja budu što sigurnija. Nakon što je pronađena i prijavljena ranjivost, Android ispravlja problem i uvodi sigurnosno ažuriranje. Sada, uz iPhone uređaje, korisnici su prisiljeni da ažuriraju svoje telefone nakon malog vremenskog razdoblja. Korisnici Androida nemaju tu privilegiju jer nema “jednog” proizvođača Android telefona. Na vama je samo da budete u toku s ovim ažuriranjima.

4. Koristite VPN

Konačno, možete koristiti VPN kao još jedan dodatni sigurnosni sloj na telefonu. U ovoj situaciji VPN će u potpunosti nadopuniti ostale mjere koje ste poduzeli.

Skraćeno za virtualnu privatnu mrežu, VPN je uređaj za cyber-sigurnost koji šifrira sve vaše podatke i usmjerava sav vaš promet. Kada koristite VPN, vaš promet se preusmjerava preko VPN poslužitelja, tunelirajući vaše komunikacije i podmetajući svoj IP.

Kada je riječ o zlonamjernom softveru, VPN-ovi vas mogu zaštititi od DDoS napada kao i zaustaviti zlonamjerni softver u slanju podataka s vašeg uređaja na napadačev poslužitelj. Uz pozitivnu stranu, omogućuje vam i deblokiranje geo-blokiranog sadržaja, što je prilično sladak dodatak super sigurnom alatu.

Osobno predlažem da koristite jak vjerodostojan VPN, poput ExpressVPN-a. Sve o ExpressVPN-u možete pročitati u našem detaljnom pregledu ili provjeriti ostale najbolje izbore u nastavku:

Aplikacije napunjene adwareom u Google Play trgovini – Finalne misli

Zaista se nadam da sam vas uspio uvjeriti da obratite više pažnje na ono što instalirate na telefon. Podaci o korisnicima su poželjna stvar, a svi iz vlada, oglašivača i hakera žele se baviti time. Nema potrebe da im to olakšate, jesam li u pravu? Ovi koraci zapravo ne zahtijevaju mnogo vremena za implementaciju i istinski ne uništavaju iskustvo pametnih telefona, pa vam toplo predlažem da ih isprobate..

Javite mi u komentarima u nastavku ako postoje neki savjeti za koje smatrate da sam trebao uvrstiti na popis!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me