Apple uklanja aplikacije roditeljskog nadzora zbog briga o privatnosti

Iz straha da ne ugrozi privatnost i sigurnost korisnika, Apple je nedavno uklonio nekoliko aplikacija za roditeljski nadzor iz App Store-a. Tvrtka brani svoje postupke od optužbi za osobnu korist, umjesto da se u višestrukim izjavama dovodi u pitanje privatnosti. Više informacija o tome zašto je Apple poduzeo takve mjere potražite u sljedećem članku.


Apple uklanja aplikacije roditeljskog nadzora zbog problema s privatnošću

Apple uklanja aplikacije roditeljskog nadzora

Tvrtka Apple nedavno je uklonila ili uvela ograničenja na najmanje 11 od 17 najčešće preuzetih aplikacija za zaslon i roditeljski nadzor. Vrijedi spomenuti da je veliki broj korisnika preuzeo te aplikacije stotinama tisuća puta ili više. NašPact došao je s preko tri milijuna, a Mobicip oko 2,5 milijuna.

Primjena Appleovog vlastitog zaslona za praćenje zaslona u iOS-u potez je koji je prijetio održivosti nekih kompanija. Ako to učinite, to može rezultirati povećanom pažnjom regulatora. Uklonjene aplikacije upotrebljavale su tehnologiju za upravljanje mobilnim uređajima. Tvrtke koriste ovu tehnologiju za upravljanje uređajima koje koriste njihovi zaposlenici. Drugi je razlog ove tehnologije pristup i upravljanje iPhone korisnicima uređaja.

Zašto Apple uklanja aplikacije za roditeljski nadzor?

Kao odgovor na oštre argumente, Apple je branio uklanjanje aplikacija poput OurPact i Freedom zbog ograničavanja vremena na iPhoneu i nadmetanja za Appleov vlastiti tracker zaslona. Razvojni programeri i rukovoditelji aplikacija imaju razloga vjerovati da je razlog njihovih aplikacija; uklanjanje proizlazi iz osjećaja prijetnje. Te bi aplikacije potencijalno mogle naštetiti Appleovom poslovanju zbog suzbijanja upotrebe iPhonea i uspona s Appleovim vlastitim aplikacijama za roditeljski nadzor. Prema njima, Apple-ove vlastite roditeljske kontrole nisu tako stroge kada je u pitanju ograničavanje vremena zaslona. Osim toga, ne pružaju toliko mogućnosti.

Apple je predstavio vlastitu funkciju Screen Time, koja je ugrađena u iPhone i iPad prošle godine. Aplikacija omogućava korisnicima da prate upotrebu svojih mobilnih uređaja kao i njihovu djecu. Također, pomaže u postavljanju vremenskih ograničenja u upotrebi aplikacija. Čini se da se ostale aplikacije na tržištu natječu s Appleovim vlastitim značajkama, što bi na kraju moglo naštetiti poslovanju tvrtke. Međutim, Apple se drži za tvrdnju da je uklanjanje velikog broja aplikacija zbog sigurnosnih problema.

Appleov odgovor

Dok ovi programeri aplikacija vjeruju da predstavljaju prijetnju Appleu, tehnološki gigant privodi im kršenje pravila. To se dogodilo nakon otkrića tijekom prošle godine da te aplikacije nisu u skladu s ažuriranim smjernicama za razvojne programere tvrtke. To je imalo veze s “vrlo invazivnom” tehnologijom upravljanja mobilnim uređajima (MDM). Tvrtka je saopćila da ima zabrinutosti zbog ove tehnologije poznate kao Upravljanje mobilnim uređajima (MDM). Ovo je tehnologija koja daje kontrolu nad uređajem trećoj strani. Dakle, Apple je tvrdio da je tim programerima dao 30 dana da udovolje njegovim smjernicama. Apple je uklonio one koje nisu.

Prema Appleu, “MDM omogućuje trećoj strani kontrolu i pristup uređaju i njegovim najosjetljivijim informacijama, uključujući lokaciju korisnika, upotrebu aplikacija, e-poštu, fotoaparate i povijest pregledavanja. Uočivši zakonite uporabe MDM-a na poslovnim uređajima, nevjerojatno je rizično – i očito kršenje pravila App Store-a – za privatno, aplikativno poslovanje usmjereno na potrošača za instaliranje MDM kontrole nad kupčevim uređajem, istraživanje je pokazalo da se MDM profili mogu koristiti od hakera da dobiju pristup u zlonamjerne svrhe. Osim kontrole koju aplikacija može vršiti na korisnikovom uređaju, istraživanje je pokazalo da bi hakeri mogli koristiti MDM profile kako bi dobili pristup u zlonamjerne svrhe. “Tvrtka je rekla.

Zašto ljudi misle da je Apple uklonio aplikacije

Tim Cook, izvršni direktor Applea nedavno je tvrdio da kompanija “nikada nije bila” u vezi s maksimiziranjem upotrebe telefona. Prema New York Timesu, programeri aplikacija sugerirali su da Apple pokušava nagađati korisnike samo koristeći vlastite alate. Apple je tražio od programera da poprave ključne značajke ili da jednostavno s malo objašnjenja jednostavno režu aplikacije iz App Store-a. Ovo nije prvi put da je Apple uklonio aplikaciju iz App Store-a, samo pitajte Onavo. Ispada da je Onavo Protect samo još jedan alat za prikupljanje podataka za Facebook. Apple je strog kada je u pitanju zaštita korisnika. Apple je prethodno uklonio druge aplikacije iz trgovine za kršenje privatnosti korisnika.

Reopmose New York Timea

Times je napisao:

Za razliku od aplikacija kao što je OurPact, Apple-ovi alati ne dopuštaju roditeljima da zakazuju različita vremena tijekom dana kad je aplikacija blokirana – za školsku ili obiteljsku večeru. A Appleov alat blokira sadržaj za odrasle samo na web pregledniku Safari i nekim aplikacijama, a ne na drugim preglednicima ili mnogim popularnim aplikacijama, poput Twittera, YouTubea i Instagrama. Bruce Chantry, 47-godišnji otac dvoje djece izvan Clevelanda, rekao je da je godinama koristio OurPact i Mobicip dok ih Apple nije prisilio na ključne značajke. Otkrio je da je Appleov alat složeniji i manje restriktivan. Također, njegova su djeca već pronašla zaobilazno rješenje Apple-ovog alata za filtriranje weba i, za razliku od aplikacija koje je koristio, on nema prekidač za brzo uklanjanje određenih aplikacija na svojim telefonima, rekao je gospodin Chantry.

Appleova izjava

To je Apple rekao u odgovoru na navode:

“Apple je uvijek podržavao aplikacije treće strane u App Store-u koje pomažu roditeljima da upravljaju uređajima svoje djece. Suprotno onome što je New York Times izvijestio tijekom vikenda, to nije stvar konkurencije, to je pitanje sigurnosti. U ovoj kategoriji aplikacija i u svakoj kategoriji posvećeni smo pružanju konkurentnog, inovativnog ekosustava aplikacija. Postoje mnoge nevjerojatno uspješne aplikacije koje nude funkcije i usluge slične Appleovim u kategorijama kao što su razmjena poruka, mape, e-pošta, glazba, web-preglednici, fotografije, aplikacije za bilješke, kontaktiranje upravitelja i platni sustav. Zalažemo se ponuditi da tim aplikacijama napreduju, jer svima poboljšavaju korisničko iskustvo. “

Apple uklanja aplikacije roditeljskog nadzora – zaključak

Razvojni programeri zaslona za vrijeme izvješća navode da im Apple daje dizanje uklanjanjem njihovih aplikacija iz trgovine aplikacija. Iako uzimamo u obzir da je motiv Applea imati živahni ekosustav aplikacija koji potrošačima pruža pristup kvalitetnim aplikacijama, vjerujući da bi to moglo učiniti da bi se to postiglo njegovom uspjehu ne dolazi u obzir. Prema Joshu Grolinu, izvršnom direktoru CCFFC-a: “Ako je istina da Apple eliminira konkurenciju, to je izuzetno razočaravajuće i još jedan pokazatelj da vertikalno integrirane Big Tech kompanije imaju previše snage.”

>

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me