Facebook isključuje aplikaciju Onavo VPN uslijed zabrinutosti za privatnost

Facebook povlači utikač na svojoj zasljepljujućoj aplikaciji Onavo VPN i zaustavit će neplaćene programe istraživanja tržišta. Plaćena istraživanja, međutim, nastavit će se pod uvjetom da su korisnici svjesni svojih implikacija na privatnost. Verzija Androida aplikacije Onavo uklonjena je iz Trgovine Play, ali će neko vrijeme ostati funkcionalna za postojeće korisnike.

Facebook Isključuje Onavo aplikaciju zbog zabrinutosti za privatnost

Facebook Isključuje Onavo aplikaciju zbog zabrinutosti za privatnost

Pozadina informacije o Onavu

Facebook je kupio Onavo VPN, uslugu treće strane, još 2013. godine. Bilo je stekao Facebook i postala je nova značajka u mobilnoj aplikaciji. Korisnici iOS-a mogu preuzeti svoj vlastiti VPN pod nazivom Onavo Protect pripisan Facebooku. Svi znamo da Facebook ima smisao za špijuniranje korisnika i prodaju njihovih podataka. Ne možemo reći da nismo vidjeli da to dolazi s aplikacijom Onavo. Nakon što je Apple prisilio Facebook na uklonite Onavo iz iOS App Store i kako bi prestali koristiti Facebook Research, čini se da se društvena mreža konačno sprijateljila sa svojim špijunskim softverom. Nije nam bilo sasvim jasno što Facebook planira raditi s onima do sada. 

Facebook Shut Onavo Down

Facebook je povukao aplikaciju Onavo Protect VPN iz trgovine Google Play i prestat će prikupljati korisničke podatke od onih koji aplikaciju još posjeduju. Iako je Facebook web-mjesto Onavo još uvijek tamo, veze do aplikacija za Android i iOS su prekinute. Facebook je kupio izraelsku kompaniju Onavo 2013. godine. Aplikaciju je uklonila ubrzo nakon što je otkrila da Onavo krši svoja pravila prikupljanja podataka u kolovozu 2018. godine..

Facebook odgovor

Glasnogovornik Facebooka tvrdio je da svoj fokus preusmjeravaju na istraživanje tržišta koje se temelje na nagradama, što znači da će prekinuti program Onavo. Prema TechCrunch-u: “Facebook će odmah prestati povlačiti podatke korisnika Onava radi istraživanja tržišta, iako će u kratkom roku nastaviti s radom kao virtualna privatna mreža kako bi korisnici mogli pronaći zamjenu.”

S sumnjama u tehnološke divove i nadređenim propisima koji vode intenzivniji nadzor privatnih praksi, Facebook je odlučio da pružanje korisnih programa poput VPN-a u zamjenu za tiho ispitivanje njihove upotrebe aplikacija i podataka o pregledavanju putem mobilnih uređaja nije mudra strategija. Umjesto toga, fokusirat će se na plaćene programe gdje korisnici izrijekom razumiju kakvu privatnost odriču radi izravne financijske naknade.

O Onavu

Aplikacija Onavo guta podatke korisnika bez njihovog pristanka. Onavova odgovornost uključivala je prikupljanje važnih podataka i informacija za Facebook. VPN aplikacija promovirala se kao sredstvo ograničavanja korištenja pozadinskih podataka u aplikaciji. Ali nudila je sigurnu VPN mrežu za vaše osobne podatke. Onavo prikuplja informacije poput aplikacija koje se nalaze na telefonima korisnika, vremena provedenog uz upotrebu aplikacija, količine mobilnih i Wi-Fi podataka po aplikaciji, posjećenih web lokacija, lokacije korisnika, uređaja i vrste mreže.

O aplikaciji Facebook Research App

Facebook je također prestao regrutirati korisnike za „Facebook istraživanje“. Iako Facebook ne distribuira aplikaciju iOS korisnicima, ona je i dalje dostupna za Android uređaje. Prema TechCrunchu, iako Facebook neće regrutovati više korisnika, nastavit će se istraživanja za aplikaciju Facebook Research. Ustvari, Facebook istraživačka aplikacija za iOS i Android nudi korisnicima 20 dolara mjesečno u darovnim karticama u zamjenu za osobne podatke od 2016. godine..

Apple je brzo izvadio aplikaciju Facebook Research iz svoje trgovine nakon što su se pojavili detalji o njoj. Proizvođač iPhonea imao je problem s načinom na koji je Facebook distribuirao aplikaciju. Tvrtka je koristila certifikate za razvojne programere namijenjene internim telefonima zaposlenika. Shodno tome, Apple je zabranio rad svih internih Facebook-ovih iOS aplikacija za kratko vrijeme.

Onavo Isključi

Mnogi korisnici Facebooka nisu svjesni činjenice da ih društvena mreža prati. Ne možete garantirati način na koji možete spriječiti Facebook da prati vaše mrežne aktivnosti na aplikaciji. Ali, možete to iskoristiti mjere opreza i savjeti koji će vam pomoći da ostanete sigurni i privatni kada koristite Facebook.

Nadamo se da će Facebook biti manje tajni sa svojim budućim programima istraživanja tržišta i više će se informirati sa svojim korisnicima o njihovim politikama privatnosti. Kako bi vratio povjerenje korisnika i Facebook, treba napraviti mnogo mostova.

U slučaju da tražite uglednu VPN aplikaciju koja ne narušava vašu privatnost, pogledajte naš popis najboljih VPN pružatelja usluga.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me