Praćenje WiFi signala – Možemo li sada pratiti ljude unutar njihovih domova?

Jeste li mislili da vas mogu pratiti samo putem interneta? Razmisli još jednom. Yanzi Zhu i Co, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji, razvili su metodu koja WiFi praćenje signala čini zastrašujućom stvarnošću. Čitajte dalje kako biste naučili cijelu priču o tome kako se vaš WiFi odašiljač uskoro može koristiti za praćenje svakog vašeg kretanja unutar vašeg vlastitog doma.


Praćenje WiFi signala - Možemo li sada pratiti ljude unutar njihovih domova?

Praćenje WiFi signala – Možemo li sada pratiti ljude unutar njihovih domova?

Praćenje WiFi signala – cijela priča

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji smislili su način korištenja ambijentalnih Wi-Fi signala za gledanje kroz zidove pomoću pametnog telefona.

Prije toga, bilo je moguće jednostavno “vidjeti” WiFi signale unutar zgrade. Sada je, međutim, vrlo moguće pratiti vas u vašem domu. Tehnologija se oslanja na čitanje promjena u radio valovima koje emitira vaš WiFi odašiljač. Da bi ova tehnologija funkcionirala, istraživači moraju prvo pronaći WiFi odašiljač unutar kuće. Ovo nije tako teško kao nekad.

Šetajući izvan promatrane lokacije nekoliko puta, istraživači su uspjeli izračunati lokaciju odašiljača do 92,6% točnosti. Nakon što je odašiljač smješten, istraživači mogu preslikati WiFi signale. Na taj način mogu otkriti refleksije i izobličenja koja se događaju kad se objekt ili osoba kreću. Ako nadzirana lokacija ima više od jednog odašiljača, stopa točnosti povećava se na zastrašujućih 99%.

Dobra vijest je da tehnologija razvijena od strane istraživača može samo pratiti je li osoba unutar zgrade koja se nadgleda ili ne. Budući da WiFi njuškice koje koriste samo označavaju promjene u valovima, istraživači nisu mogli vidjeti niti shvatiti što netko radi unutar lokacije. Loša vijest je da se tehnologija može / želi dalje razvijati s tim ograničenjem na umu.

Drugim riječima, malo više rada na ovoj tehnologiji može vrlo dobro pružiti svijetu alat koji nadzire akcije, lokacije i suptilna kretanja pomoću WiFi signala. Ne znam za vas, ali ideja hokera koji ima pristup tim alatima me zastrašuje.

Kako će se koristiti WiFi praćenje signala?

Kao i kod svih novih tehnologija, za ovu vrstu praćenja lokacije postoje i dobre i loše projekcije.

Prednosti WiFi praćenja signala

Zapravo postoje opravdani razlozi za razvoj ove vrste praćenja. Specifično medicinsko područje može puno dobiti od razvoja ovog alata do točke praćenja pokreta, kao i lokacije. Razmislite o implikacijama koje ova vrsta tehnologije ima za hitne službe! Posebno za starije osobe ili osobe s dugotrajnim kroničnim bolestima. Zamislite ovo: starija osoba pada i ne može ustati. Razvijena tehnologija nadgleda to kretanje i primjećuje da to nije uobičajena akcija za ovu osobu te obavještava lokalne službe za hitne slučajeve. To zahtijeva brzi odgovor i može vam spasiti živote.

Izvan područja medicine, ova se tehnologija može koristiti za poboljšanje VR igara. Zamislite da možete koristiti svoj WiFi signal kako biste pravilno preslikali svoje „igralište“. Ovo će pomoći programerima VR igara da proizvedu prilagođenije igračke doživljaje.

Pametne usluge (IoT) također mogu imati koristi od ove vrste praćenja WiFi signala. Zamislite da vaš pametni dom uslužuje svaki vaš ćud na osnovu mjesta u kojem se nalazite. Hodati u dnevnu sobu? Temperatura se automatski mijenja po vašoj želji. Idite spavati u svom krevetu? Pametna kuća tada isključuje sva svjetla i uređaje koje više ne koristite. Iskreno, mogućnosti su beskrajne i vrlo uzbudljive.

Slabosti WiFi praćenja signala

S druge strane, ova nova tehnologija predstavlja puno rizika za privatnost korisnika. Za razliku od internetskog praćenja, ova vrsta tehnologije može vas fizički pratiti unutar vašeg vlastitog doma. Vrlo je moguće da loši agenti na kraju koriste ovu vrstu tehnologije kako bi olakšali krađu, na primjer. Drugi loši agenti mogu koristiti tehnologiju za daljnje praćenje vaših aktivnosti, kako na mreži, tako i u stvarnom životu. Vlade mogu povećati svoj nadzor dodavanjem fizičkog nadzora kao i internetskog.

Drugim riječima, opravdano su zastrašujuće mogućnosti za koje napadač, haker ili loš agent može koristiti ovu tehnologiju. Dobra vijest je da su istraživači već uspostavili 3 uvjerljive obrane protiv ove vrste napada:

  1. Geofiting WiFi signali: stvaranje geografske granice za WiFi signale.
  2. Ograničavanje brzine WiFi: smanjuje glasnoću širenih WiFi signala.
  3. Zamagljivanje signala: dodavanje buke WiFi signalima zbog kojih je vrlo teško locirati odašiljač.

Praćenje WiFi signala – završne misli

Dakle, što mislite? Vrijedi li ovo tehniko? I kako će se to odraziti na nove zakone o zadržavanju podataka koji se pojavljuju u cijelom svijetu? Iskreno, za mene se čini da se čovječanstvo mora bolje upoznati s rizicima privatnosti tehnologije trenutno dostupne za javnu upotrebu prije nego što započne komercijaliziranje tehnologije koja na tako zastrašujući način povezuje fizičko i digitalno..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me