Što je Facebookova provjera privatnosti?

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija Facebook i dalje stvara probleme zbog načina na koji obrađuje korisničke podatke. Od skandala s podacima Cambridge Analytice do špijunskog softvera pod krinkom VPN-a pod nazivom Onavo Protect, Facebook je posljednjih nekoliko mjeseci bio pod vatrom iz nekoliko razloga. Iako Facebook zbog svoje popularnosti nije izgubio mnoge korisnike, korisnici su postali svjesniji i počeli prihvaćati sigurnosne mjere kako bi svoje podatke čuvali.


Što je Facebookova provjera privatnosti?

Što je Facebookova provjera privatnosti?

Facebook i privatnost

Najduže vrijeme Facebook nije imao zasebnu značajku s kojom bi se lako moglo pristupiti postavkama privatnosti. No kako su tehnološke tvrtke počele shvaćati važnost pružanja sredstava korisnicima za provjeru njihovih postavki privatnosti, pojavile su se brojne različite značajke.

Od 2014. godine Facebook ima korisnu značajku nazvanu provjera privatnosti. Iako je to lijepa značajka koja nije dostupna, nije dostupna na svim uređajima. Ne možete odabrati ovu značajku.

Ako ga imate na svom profilu prema zadanom, imate sreće. Ako ne, morate pribjeći ručnoj provjeri svake postavke privatnosti. Pogledajmo o čemu se radi u ovoj značajci.

Što je Facebookova provjera privatnosti?

Na nekim Facebook računima ljubazni plavi dinosaur posjeti. Ovaj je mali tip Facebook zaštitna i privatnost maskota i njegov je posao informirati korisnike o značajkama provjere privatnosti web lokacije..

Ova značajka omogućuje vam saznanje o statusu privatnosti i sigurnosti računa. Ova je značajka razvijena nakon što su tehnološke tvrtke počele korisnicima olakšati privatnost i osnovne sigurnosne postavke.

Ova značajka nije ručna, pa je ne možete samostalno aktivirati. Ako primite obavijest od Facebooka, možete pristupiti ovoj značajci i učiniti je dijelom vašeg računa. U nekim je slučajevima značajka dostupna samo na stolnim računalima, dok je za neke korisnike dostupna i na mobilnoj aplikaciji.

Ako primite obavijest od dinosaura, nemojte je ignorirati jer je možda nećete dobiti kasnije. Ovaj će vam mali dinosaur voditi kroz postavke privatnosti na vašem računu kako bi vaši postovi i osobni podaci bili sigurni.

Kako se koristi značajka FB provjere privatnosti

Ako pristupite značajci provjere privatnosti na radnoj površini, kliknite ikonu zaključavanja pored gumba profila da biste otkrili padajući izbornik. Moći ćete vidjeti simpatičnog malog dinosaura koji čeka da vas povede na turneju, pa ga jednostavno kliknite. Preusmjereni ste u tri odjeljka jedan po jedan.

U prvom odjeljku možete vidjeti tko može pregledavati buduće postove. Ovo je jednostavna i korisna značajka u kojoj također možete urediti vidljivost svakog vašeg posta. Možete ga objaviti javno, podijeliti ga samo s prijateljima, držati ga privatnim ili stvoriti prilagođenu publiku.

U sljedećem odjeljku vidjet ćete koje aplikacije imaju pristup vašem Facebook računu. To uključuje svaku interaktivnu uslugu treće strane poput Twittera ili Spotifya ili igre poput Candy Crush ili Angry Birds.

Ako obično igrate igre ili se prijavljujete u druge aplikacije sa svojim Facebook računom, vidjet ćete cijeli popis aplikacija koje imaju pristup vašem računu. Možete opozvati pristup bilo kojoj aplikaciji i izbrisati postove povezane s njom. 

Treći je odjeljak u kojem možete pregledati svoje biografske podatke, poput adrese e-pošte, rođendana, lokacije i rodnog grada i rođendana te tko može pregledati podatke.

U ovom je odjeljku mudro zadržati većinu podataka privatnim ili postavljenim na “prijatelje”, jer se ovi podaci mogu koristiti za poznavanje vašeg identiteta. Što manje svijetu kažete o sebi sigurnije ćete biti od krađe identiteta.

Tu je i opcija “Pogledajte više postavki” na kraju padajućeg izbornika pomoću koje možete urediti sve ostale postavke privatnosti poput detalja o prijavi, postova i slika i postova na kojima ste označeni. Nekoliko je takvih postavki postavke i sveobuhvatni su, pa biste trebali izdvojiti malo slobodnog vremena za njihov pregled.

Alternativa provjeri privatnosti

Budući da ova značajka nije dostupna na svakom računu, postoje drugi načini pristupa postavkama privatnosti. Ručnim odlaskom na izbornik i odabirom “Postavke privatnosti” možete urediti iste postavke koje vam dopušta opcija provjere privatnosti.

Jedina je razlika što provjera privatnosti ubrzava provjeru privatnosti, dok ručne postavke potraju neko vrijeme. Također možete ići na “Više postavki” da biste vidjeli mnoge druge mogućnosti privatnosti.

S obzirom na porast krađe podataka i kršenja privatnosti, vrlo je važno redovito provoditi provjere privatnosti i sigurnosti na vašim računima na društvenim mrežama. Čak i ako nemate mogućnost provjere privatnosti, preporučuje se ručno izvršiti provjeru kako biste bili sigurni da ništa nije izvan baze.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me