Što je Intra? Upoznajte Googleovu novu Androidovu aplikaciju za šifriranje

Intra je aplikacija koju je nedavno pokrenuo Jigsaw, podružnica Googleove matične kompanije Alphabet kako bi zaštitila svoje korisnike od cenzure koju provodi država. Osnovni cilj Intre je spriječiti napade manipulacijom DNS-om.


Što je Intra?

Što je Intra?

Drugim riječima, kad god posjetite web mjesto, web adresa se pretvara u složeniju IP adresu.

To olakšava bilo kojoj opresivnoj vladi presretanje zahtjeva za web adrese i naknadno ubijanje zaustavljajući ih da ih učitavaju ili preusmjeravaju na lažne stranice.

Kako funkcionira Intra?

Intra prosljeđuje sav promet aplikacija i upite pretraživanja putem šifrirane veze na pouzdan poslužitelj domena. To osigurava da možete koristiti aplikaciju bez ometanja. Potrebno je samo preuzeti aplikaciju i uključiti je. To je zapravo tako jednostavno!

Kako instalirati Intra na svoj Android uređaj?

Da biste postavili Intra na bilo koji Android pametni telefon ili tablet, jednostavno slijedite ove korake:

 1. Na svom mobilnom uređaju prijeđite na Google Play Store.
 2. Traži Intra.
 3. Kliknite na Intra aplikaciju.
 4. Odatle kliknite na “Instaliraj”.
 5. Pričekajte da se postupak preuzimanja i instalacije dovrši.
 6. Pokrenite Intra aplikaciju na svom uređaju.

Značajke Intra

Intra prema zadanim postavkama koristi Google DNS poslužitelje. Međutim, korisnici također mogu usmjeravati svoje zahtjeve za pregledavanje putem Cloudflare koji domaćin je vlastiti sigurni DNS poslužitelj.

Google je izgradio odnos povjerenja s Cloudflareom. Intra upotreba Googleovog DNS-a spada pod vlastita pravila o privatnosti. Cloudflare također ima svoju politiku privatnosti.

Kompatibilnost

Aplikacija je kompatibilna s Android Pie. Međutim, Jigsaw pokreće aplikaciju i za zemlje trećeg svijeta, a nadogradnja sa starijeg uređaja postaje gotovo nemoguća, tako da oni mogu koristiti sigurnosne značajke koje Intra nudi.

Jigsawova podjela Abecede fokusira se na sprječavanje cenzure, prijetnje putem interneta i suzbijanje ekstremizma nasilne prirode. Inkubator aplikacije dizajniran je za osnaživanje slobodnog izražavanja i govora uslugama i alatima koji virtualni prostor čine sigurnijim za ciljeve visokog rizika.

Projektni štit

Jigsaw također zaslužuje neke druge aplikacije za borbu protiv cenzure, a koje uključuju Project Shield. To štiti web mjesto od distribuiranih napada uskraćivanja usluge. Zatim postoji virtualna privatna mreža koja se zove Outline za aktiviste i izvještače koja prenosi podatke putem zaštićenog kanala.

Dok pristupate mobilnoj aplikaciji za pokretanje interneta, više tehničkih slojeva prijenosa odmah se zaustavi kako bi se potvrdilo da zapravo dobivate podatke s mjesta odakle trebaju doći..

Svaki put kada se web stranica učita u web preglednik, ova se aplikacija spaja s DNS poslužiteljem. To upućuje korisnika na pravo odredište kad se unese wikipedia.org ili facebook.com.

Intra priča o uspjehu

Od svog predstavljanja Intra je zabilježila značajan uspjeh u određenim dijelovima planete u kojima se nadzor i / ili ograničenje pristupa internetu. Na primjer, venecuelanska vlada navodno koristi manipulaciju DNS-om koja sprječava njene građane da pristupe društvenim mrežama i vijestima.

Vlade takvih zemalja obično preuzimaju kontrolu nad svojim regionalnim DNS poslužiteljima, isključujući ih kako bi spriječile pristup web stranicama izvan njihovih državnih granica. Druga alternativa je manipuliranje podacima na poslužitelju i preusmjeravanje građana koji pokušava surfati po zabranjenom web mjestu.

Intra je uspješno uspjela zaobići vladinu cenzuru. Također je novinarima omogućio dobivanje važnih informacija iz ovih zemalja i koje su od ogromnog međunarodnog značaja, posebno u području kršenja ljudskih prava i kršenja UN-ovih protokola.

Google DNS

Kad omogućite Intra na tabletu ili telefonu, on se izravno povezuje s Googleovim DNS poslužiteljima širom svijeta putem VPN-a..

Ova posebna veza putem VPN-a je tunel koji je u potpunosti šifriran i sprječava da itko eksterno nadgleda vašu vezu da vidi koje web stranice posjećujete. Sve što im je vidljivo je vaša veza s besplatnim Google DNS poslužiteljem.

Ako biste radije koristili drugi DNS poslužitelj, Intra unaprijed dopušta vam povezivanje s CloudFlareom. Povrh svega, možete ručno unijeti detalje svog dodatnog izbora. Vaša privatnost, prema Intra najavama, “apsolutno je osigurana.” Tvrdi se da uopće ne prati nijednu web lokaciju koju posjećujete ili aplikacije koje koristite.

Je Intra siguran za upotrebu?

Međutim, promatrači industrije smatraju da ova posvećenost privatnosti možda nije tako snažna kao ona koju nude plaćene VPN usluge poput ExpressVPN-a. Ali definitivno je bolji od dostupnih besplatnih opcija.

Potonji često oglašavaju VPN usluge, ali zapravo nude samo proxyje, koji možda nisu nužno šifrirani. Štoviše, oni također vode zapisnike svojih korisnika koji se povezuju s njihovim poslužiteljima.

Intra je u stvari pomalo sličan Tor mreži, koja pruža Firefox verziju za Android. To se naziva Orfox koji ima mogućnost povezivanja u ToR mrežu ako se koristi zajedno s preglednikom Orbot. Orbotova inačica sustava Windows zapravo je samostalna i eliminira potrebu za dodatnom aplikacijom za nesmetano pokretanje.

Tor radi na principima plaćene VPN usluge, osim što je njegova poslužiteljska mreža dobrovoljno pružena. To zauzvrat čini mrežu apsolutno besplatnom za upotrebu, ali je ne optimizira za brzinu. Umjesto toga, anonimnost je optimizirana.

Način mosta

Iako bi potlačeni režim mogao identificirati IP adrese bilo kojeg poslužitelja koji vas povezuje s Torom, imate mogućnost korištenja “mostovnog načina”. To vam omogućuje pristup zasebnoj mreži poslužitelja koja se povezuje na ove poslužitelje, usmjeravajući vas na odredište putem Tor-a.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map