Uskoro možete izbrisati svoje podatke o praćenju lokacije na Googleu

U samo nekoliko tjedana Google će predstaviti novu značajku privatnosti koja ručno omogućuje brisanje podataka o praćenju lokacije koje pohranjuje tražilica. Značajka automatskog brisanja povijesti lokacije omogućuje vam da nadzirate ono što žele podijeliti s tražilicom. Više o tome pročitajte u nastavku.


Nova Googleova značajka privatnosti briše povijest

Uskoro možete izbrisati svoje podatke o praćenju lokacije na Googleu

Razlog iza nove značajke

Posjedovanje vaših aplikacija, pretraživača i preglednika može biti prilično uznemirujuće. Više je uznemirujuće saznati da Google i dalje može vas pratiti, čak i kad onemogućite značajku postavke lokacije. Googleove brojne aplikacije odgovorne su i za prikupljanje podataka o vama. Iz tih su razloga korisnici uputili zahtjeve za pojednostavljenje postupka upravljanja podacima. Kao odgovor na njihove zahtjeve, tvrtka je najavila da uvodi novu značajku koja im pomaže da učinkovitije upravljaju svojim podacima. Korisnici će moći automatski izbrisati podatke o svojoj lokaciji i aktivnostima nakon 3 ili 18 mjeseci.

Što radi Googleova nova značajka?

Googleova nova značajka za vaš Google račun omogućit će vam da automatski obrišete podatke o povijesti lokacije i podacima o aktivnostima na webu i u aplikacijama nakon značajnog razdoblja, a to je nakon tri ili 18 mjeseci. Ova će vam značajka pomoći da obrišete podatke nakon tog vremena, a potom će se i dalje normalno brisati.

Prošle godine, pretraživač je sudjelovao u žestokim natjecanjima vezanim uz praćenje lokacije koja vas očito i dalje prati čak i kad je isključena postavka Povijest lokacija. Jedini način na koji biste bili u mogućnosti spriječiti svoju lokaciju pratiti je i isključivanjem postavke “Aktivnost na webu i u aplikacijama”. U osnovi je ova značajka osmišljena za Povijest lokacija te podatke o webu i aplikacijama. Googleovom novom značajkom moći ćete obrisati podatke za obje ove postavke. To znači da svi podaci o povijesti vaše lokacije više neće biti na raspolaganju Googleu. 

Kako isključiti web & Aktivnost u aplikaciji

Da biste naučili kako isključiti web, slijedite sljedeće korake & Aktivnost aplikacija na više platformi.

Za korisnike Androida

  1. Ići Google postavke
  2. Pristup Google račun > Podaci & Personalizacija > mreža & Aktivnost u aplikaciji
  3. Uključite se mreža & Aktivnost u aplikaciji

Za korisnike iOS-a

  1. Prijavite se na svoj Google račun putem preglednika
  2. Pristupite svom postavke računa u pregledniku: Google račun > Osobne informacije & Privatnost > Idite na moju aktivnost > Kontrole aktivnosti < mreža & Aktivnost u aplikaciji.
  3. Uključite se mreža & Aktivnost u aplikaciji.

Više o značajci

Googleova nova značajka proširit će se na povijest pregledavanja korisnika u Chromeu i podatke u aplikaciji te značajku Google Discover za Android. No, Google još uvijek ne bi potvrdio koliko se značajka automatskog brisanja prostire na svim proizvodima. Ali sigurno je da bi se značajka trebala primjenjivati ​​na usluge koje koriste vašu Google prijavu.

Tvrtka već ima alate za uključivanje i isključivanje podataka o lokaciji ili aktivnosti u aplikaciji. Iako korisnici i dalje mogu ručno izbrisati svoje podatke, to zahtijeva puno vremena. Ova će nova značajka najvjerojatnije dopustiti Googleovim aplikacijama da ispunjavaju potrebe korisnika. Također će izbrisati njihove podatke u razumnom roku. Iako Google prati neke vaše aktivnosti može vašu pretragu učiniti zgodnijom u trenutku, nitko ne želi da ti podaci leže dugoročno.

Zašto vas Google prati?

Iako se možete zapitati što Google ima za to da prati vašu lokaciju, tvrtka ima puno uloga. Profitabilni dobitak jedan je od glavnih faktora. Primarni razlog zašto je Google opsjednut nadgledanjem lokacije su podaci. Što više podataka Google dobije, više ih može koristiti u svoju korist. Tvrtka može pružiti tvrtkama bolje mogućnosti oglašavanja nakon prodaje podataka korisnika. Zapravo, Google je sam izjavio da se zapisi o lokaciji pohranjeni u postavkama “Moja aktivnost” koriste za ciljanje oglasa. Kupci oglasa imaju mogućnost ciljanja određenih lokacija. Ali, oni moraju Googleu platiti veliku cijenu kako bi to učinili.

Googleovi komentari

Glasnogovornik Googlea izjavio je u e-poruci da se tvrtka složila na vremenske okvire od 3 do 18 mjeseci na temelju preferencija korisnika. Tvrtka je odabrala takve vremenske okvire jer podaci mogu biti reprezentativni za tromjesečnu sezonu ili više sezona. Google je rekao da će ta značajka prvo stići za podatke o lokaciji. Zatim će se proširiti na web i podatke aplikacija “u narednim tjednima.”

Google spor s prikupljanjem podataka

Neke su europske organizacije sklopile savez i podnijele su žalbu protiv Googleovo praćenje lokacije. Uspjeli su to učiniti uz pomoć GDPR-ovih lokalnih tijela za zaštitu podataka. Pritužbe sugeriraju da Google koristi različite tehnologije da bi primorao korisnike da koriste svoje sustave za praćenje lokacije. Mrežni korisnici već su svjesni kako Google upotrebljava i „Povijest lokacija“ i „Web & Značajka aktivnosti aplikacije za prikupljanje podataka na temelju lokacije.

No, u norveškom istraživanju Forbrukerradet navodi se da Google koristi druge manipulativne tehnike koje pomažu korisnicima da ostave uključene značajke praćenja lokacije. Te tehnike uključuju skrivene zadane postavke, obmanjujući kurs, dopuštenja aplikacija i uvijek uključene postavke. Ako GDPR reagira u korist 7 organizacija, Google će dobiti veliku kaznu. U obranu tvrtke praćenje je prema zadanim postavkama isključeno u njihovim sustavima, a bilo koji aktivirani način praćenja može se pauzirati u bilo kojem trenutku.

Googleova nova značajka privatnosti briše povijest – zaključak

Hoće li ova nova značajka izbrisati Googleov rekord u odnosu na povijest prikupljanja podataka? Vjerojatno ne. No značajka je i dalje dobrodošla. Ali, suočimo se sa tim da je prikupljanje podataka neizbježno. Iako ova nova značajka ne štiti korisnike od svih podataka koje tvrtka prikupi, spremni smo je iskoristiti..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me