Zlonamjerni softver u Google Play trgovini? Pola milijuna Android korisnika kažu da.

Unatoč Googleovim pokušajima minimiziranja zlonamjernih aplikacija koje se nalaze u Trgovini Play, čini se da neke od tih opasnih aplikacija i dalje prolaze kroz Googleovu obranu. Otkrivena je još jedna skupina zlonamjernih softvera, što još više naglašava stvarnost zlonamjernog softvera u Google Play Storeu. Pročitajte cijelu priču.


Zlonamjerni softver u Google Play trgovini? Pola milijuna Android korisnika kažu da.

Zlonamjerni softver u Google Play trgovini? Pola milijuna Android korisnika kažu da.

Zlonamjerni softver u Google Play trgovini – cijela priča

Lukas Stefanko, istraživač sigurnosti na ESET-u, nedavno je napisao sljedeće:

Ne instalirajte ove aplikacije s Google Playa – to je zlonamjerni softver.

Detalji:
-13 aplikacija
-sve zajedno 560.000+ instalacija
-nakon lansiranja sakrij ikonu
-preuzima dodatni APK i omogućuje korisniku da ga instalira (trenutno nije dostupan)
-2 aplikacije su #Trending
-nema legitimne funkcionalnosti
-izvijestio pic.twitter.com/1WDqrCPWFo

– Lukas Stefanko (@LukasStefanko) 19. studenog 2018

Prema Stefanku, korisnici Androida koji žele preuzeti igre vožnje spomenute u tvitu završili su s ozbiljnim zlonamjernim softverom. Kada korisnik preuzme neku od ovih igara, aplikacija će instalirati zlonamjerni softver iza kulisa, a zatim izbrisati ikonu aplikacije. U vrijeme tvita, više od pola milijuna korisnika već je preuzelo aplikacije. Očito, programer “Luiz O Pinto” stoji iza većine ovih aplikacija.

Nažalost, još uvijek ne znamo koja je vrsta zlonamjernog softvera pronađena u tim aplikacijama. Međutim, znamo da aplikacija preuzima opterećenje s domene registrirane u istambulskom programeru aplikacija.

Ono što znamo, međutim, je da se same aplikacije zapravo i ne otvaraju. U stvari, aplikacije će se srušiti svaki put kada korisnik pokuša pristupiti njima. Da biste to dodali, zlonamjerni softver prisutan u aplikacijama pokrenut će se svaki put kada se uređaj uključi. Povrh toga, zlonamjerni softver ima potpuni pristup mrežnom prometu uređaja, što omogućuje dotičnom hakeru pristup osobnim podacima korisnika.

Trenutno se aplikacije više ne nalaze u Trgovini Play. U stvari, glasnogovornik Googlea potvrdio je da dotične aplikacije krše Googleova pravila te su “uklonjene iz Play Storea”. Unatoč tome, zabrinutosti zbog pravila aplikacije Play Store i dalje su velike. Iako je Google povećao propise koje primjenjuje u aplikacijama treće strane, očito je još uvijek dug put, pogotovo ako pogledate Appleova ograničenja na aplikacije trećih strana.

Kako zaštititi svoj Android uređaj od opasnih aplikacija

Google definitivno radi na tome da njihovu Play Store učini sigurnijom za sve korisnike. Kad se već kaže, ne čini se vrlo vjerojatnim da će Play Store ikada moći jamčiti 100% da nema zlonamjernog softvera. Iz tog razloga, Androidov korisnik treba biti malo pažljiviji i proaktivniji prilikom preuzimanja aplikacija. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili svoje šanse za preuzimanje aplikacija sa štetnim softverom:

 1. Sklonite se prodavaonicama aplikacija trećih proizvođača. Ako ne pronađete aplikaciju na Google Play Storeu, nemojte je preuzimati. Trgovine aplikacija trećih strana opasne su jer rijetko imaju bilo kakve propise o aplikacijama. Jedino je u redu preuzimanje aplikacije izvan Play Store-a jedini službeni program izvan njegove službene web stranice.
 2.  Provjerite vjerodajnice aplikacije. Drugim riječima, napravite svoje istraživanje. Pogledajte povijest razvojnog programera u Trgovini Play, postoje li još neke aplikacije koje potvrđuju vjerodostojnost programera? Kakva je ocjena aplikacije? Jesu li ljudi pisali recenzije o aplikaciji? Češće nego ne, moći ćete vidjeti vrijedi li neka aplikacija za preuzimanje.
 3. Preuzmite i instalirajte aplikaciju protiv zlonamjernog softvera na svoj Android uređaj. Možete provjeriti naš popis za najbolje aplikacije protiv zlonamjernog softvera kako biste bili sigurni da imate najbolju uslugu koju možete. Anti-malware više nije opcija za bilo koji uređaj povezan s Internetom i vaš je glavni alat u borbi protiv sumnjivih programa i aplikacija.

Ovaj članak možete pročitati za dublje objašnjenje sigurnosti Androidovih aplikacija. Osobno vam predlažem da slijedite što je moguće više sigurnosnih savjeta jer je uvijek lakše spriječiti zlonamjerni softver da pristupi vašem uređaju nego pronaći i ukloniti zaražene datoteke.

Zlonamjerni softver u Google Play trgovini – završne misli

Svi koriste aplikacije, to su samo činjenica našeg modernog života. Unatoč njihovoj istaknutosti u našim životima, zapravo ne razmišljamo o posljedicama preuzimanja zaražene aplikacije. Zapravo ne razmišljamo o zlonamjernom softveru onoliko koliko bismo trebali, posebno o zlonamjernom softveru u Google Play Storeu. Dobra vijest je da sigurnosni istraživači, poput Stefanka, aktivno drže Google te su njihove kolege odgovorne za sigurnosne propuste. Ipak, na pojedinim je korisnicima ovisno o opasnostima zlonamjernih aplikacija. Svi bismo trebali poduzeti mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili svoje uređaje i osobne podatke.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map