OpenELEC: Najbolji VPN-ovi koji se koriste i kako ih instalirati

Koristite li OpenELEC za pokretanje Kodi-ja? Imate li problema s instaliranjem VPN-a na OpenELEC? Dečko, imamo li rješenje za tebe. Čitajte dalje kako biste naučili (1) kako instalirati VPN na OpenELEC i (2) najbolje VPN-ove koje možete koristiti.Što je OpenELEC za Kodi?

Ovo je zapravo prilično cool. OpenELEC je Linux operativni sustav. Zapravo, to je “samo dovoljan operativni sustav”. JeOS je operativni sustav koji ima “samo dovoljno” resursa za pokretanje određenog softvera. JeOS se koristi za podršku manjih, bržih i sigurnijih aplikacija. OpenELEC je to za Kodija.

Drugim riječima, možete instalirati OpenELEC na svoje računalo i sebi nabaviti svoje kućno kino pretvaranjem računala u Kodi media centar.

Kako instalirati OpenELEC na svoj HTPC

OpenELEC je u potpunosti otvoren, što znači da ga možete besplatno preuzeti sa svoje službene stranice. Za razliku od “besplatnog softvera” možete se isključiti s interneta, softver otvorenih izvora je softver koji se razvija i pušta u svijet ne zarad profita, već za napredak. Programeri mogu preuzeti OpenELEC i pitati se s njim što god žele. Obično isti ljudi često objavljuju sve nadogradnje softvera kako bi ih mogli koristiti i drugi ljudi.

Ovo je sjajna opcija u tehnološkom svijetu. Ona promiče brži napredak i osjećaj zajedništva unutar akademskog i tehnološkog svijeta. Jedini problem tehnologije s otvorenim izvorima je taj što je malo inteligentnim ljudima s kojima je teško raditi.

Srećom, na web lokaciji OpenELEC postoji popis vodiča koji će vam pomoći instalirati OS na razne uređaje. Općeniti postupak instalacije relativno je jednostavan, sve što stvarno morate učiniti je:

 1. Instalirajte OpenELEC na USB pogon s računala.
 2. Priključite USB pogon na sustav na kojem želite pokrenuti OpenELEC.
 3. Instalirajte OpenELEC dizanjem sustava nakon što priključite USB.

Zvuči jednostavno, zar ne? Ono što morate imati na umu je da je OpenELEC i dalje proizvod otvorenog izvora.

Obično to znači da je softver visoko konfiguriran i da će imati različite načine instalacije na temelju opreme koju koristite. Ako koristite grafički čipset Nvidia ili AMD ili želite koristiti nešto za prijenos podataka osim USB-a, predlažem da slijedite upute navedene u ovom vodiču.

Najbolji VPN-ovi za OpenELEC – kratka verzija

Ako ste već svjesni što VPN može učiniti za vas, nema potrebe za čitanjem “duge” verzije. Evo popisa najbolji VPN-ovi koje možete koristiti za OpenElec:

 1. ExpressVPN
 2. BulletVPN
 3. NordVPN
 4. IPVanish

Najbolji VPN-ovi za OpenELEC – duga verzija

Želim započeti ovaj odjeljak rekavši da su razlozi zbog kojih biste trebali koristiti VPN (skraćeno za Virtual Private Private Network) isključivo zbog vaše privatnosti na mreži i pristupa geo-blokiranom sadržaju. Ovaj članak ni na koji način ne podržava upotrebu VPN-a iz ilegalnih razloga. Trebali biste koristiti VPN jer:

 • On šifrira vaše podatke i štiti vas od prijetnji i napada.
 • VPN ponovno usmjerava vaš promet kroz siguran tunel, čineći ga trećim stranama (uključujući davatelje internetskih usluga i vladine agencije za nadzor) špijuniranje vašeg prometa.
 • Sprječava curenje ISP-a i curenje DNS-a.

Zbog svih ovih razloga i više, trebali biste u svakom trenutku koristiti VPN. Što se tiče najboljih VPN-ova za upotrebu s OpenELEC-om, evo detaljne “duge” verzije popisa iznad:

ExpressVPN

Poznat kao najbolji VPN na tržištu, ExpressVPN je prvi prijedlog za najbolje OpenELEC VPN-ove. Ima preko 2000+ poslužitelja smještenih u više od 94 zemlje što vam daje istinski pristup gotovo svim geoblokiranim web lokacijama na koje naiđete. Što se tiče sigurnosnog aspekta ExpressVPN-a, možete biti sigurni da ste uvijek zaštićeni vojnim enkripcijama bitnih 256-AES i njihovim najnovijim VPN protokolima. ExpressVPN također ima:

 • Velike brzine preuzimanja
 • Stealth poslužitelji za regije s velikom mrežnom cenzurom
 • Značajka pametnog DNS-a
 • Stroga politika nulte evidencije
 • 3 istovremene veze uređaja
 • 30-dnevna garancija povrata novca

Ovdje možete dobiti bolju sliku svega što ExpressVPN može ponuditi u našem detaljnom pregledu.

BulletVPN

Drugi VPN koji ću vam predložiti je BulletVPN. BulletVPN poznat je kao streaming i P2P koji podržavaju VPN, što znači da možete brzo računati na njihove optimizirane poslužitelje za brzu internetsku vezu. Iako BulletVPN ima niži broj poslužitelja od ostalih davatelja usluga (47 poslužitelja u 30 zemalja), on još uvijek ima niz značajki koje ga čine vrhunskim VPN-om:

 • Značajka pametnog DNS-a
 • Nulta pravila dnevnika
 • 5 različitih VPN protokola
 • Šifriranje vojnog stupnja
 • Politika povrata od 30 dana

Cijeli pregled BulletVPN možete pročitati ovdje za bolju predodžbu o tome što ovaj pružatelj može ponuditi.

NordVPN

Ako imate dodatne značajke, NordVPN je za vas pripremio nekoliko iznenađenja. S 4000+ poslužitelja u više od 60 zemalja, NordVPN osigurava da se bilo kojem sadržaju s geo-blokom može pristupiti s lakoćom. NordVPN je također odredio servere posebno optimizirane za nesmetano strujanje. Ostale značajke uključuju:

 • Integracija Tor-a
 • Andi-DDOS dodatak za zaštitu od napada
 • Dodatak za blokiranje oglasa
 • 6 Istovremene veze uređaja
 • Dvostruki VPN
 • 2048-bitna SSL enkripcija

Kompletnu recenziju NordVPN-a možete pronaći ovdje.

IPVanish

Posljednji prijedlog na ovom popisu je IPVanish. IPVanish u svoje ime ima 750 poslužitelja, s Tier 1 mrežama za bolji streaming. Ovaj je pružatelj također optimizirao poslužitelje za dijeljenje P2P datoteka i ima nekoliko značajki poput:

 • 10 istovremenih veza uređaja
 • nulta politika dnevnika
 • Anonimni IP-ovi
 • Proxy SOCKS5
 • 7-dnevna politika povrata novca

Kompletnu recenziju IPVanish-a možete pročitati ovdje.

Kako instalirati VPN na OpenELEC

Dva su načina za instaliranje VPN-a na OpenELEC. Prvi način je pokretanje VPN aplikacije na HTPC-u u pozadini, a drugi je dobivanje zomboided dodatka za Kodi.

Zapamtite, OpenELEC je OS sa sjedištem u Linuxu, što znači da je za instaliranje VPN-a potrebno malo rada. Drugim riječima, VPN aplikaciju na OpenELEC ćete moći instalirati samo ako VPN koji koristite podržava izvorne Linusove aplikacije. ExpressVPN jedan je od rijetkih VPN pružatelja usluga koji ima izvornu VPN aplikaciju za Linux uređaje.

Ako se za vašu VPN pretplatu ne dogodi izvorna VPN aplikacija za Linux uređaje, možete koristiti drugi način: dobivanjem zomboida. Naš stručnjak za VPN Charles već je raspravljao o tome kako instalirati Zomboided na svoj Kodi player, a vrlo je slično instaliranju na OpenELEC. Sve što se mijenja je jedan korak: ne morate prvo instalirati OpenVPN jer OpenELEC to već ima kao zadani protokol.

OpenELEC – završne misli

Važno je da uz Kodi imate VPN koji radi. Želite biti u mogućnosti deblokirati geografski ograničen sadržaj, a pritom ćete imati koristi od sigurnosti koju vam daje VPN. Želim, međutim, napomenuti da je upotreba bilo kojeg softvera iz ilegalnih razloga i dalje zakonom kažnjiva, iako je upotreba VPN-a potpuno legalna (kao i uporaba Kodi-ja). Ni VPN Guru, niti bilo koja od usluga o kojima raspravljamo o podršci koristeći VPN ili drugi softver u ilegalne svrhe.

>

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me