8 najvažnijih savjeta za sigurnost putem interneta

Online kupovina daje nam toliko mogućnosti. To je lako, zabavno je i ruši geografske barijere. Mnogi prodavači nude brzu dostavu i uzbudljive ponude. Apsolutno nema razloga da ne kupujete putem interneta. Osim jednog – hakera. Budući da na web mjestu morate unijeti svoje podatke o plaćanju, što ako haker ukrade podatke o vašoj kreditnoj kartici? Bilo je nekoliko pokušaja krađe identiteta i mnogi su ljudi izgubili svoje podatke. Kako možete biti sigurni dok kupujete artikle putem interneta? Evo nekoliko savjeta za sigurnost putem interneta kako biste se zaštitili od zlonamjernih subjekata koji kradu vaše dragocjene podatke.


8 najvažnijih savjeta za sigurnost putem interneta

8 najvažnijih savjeta za sigurnost putem interneta

8 najvažnijih savjeta za sigurnost putem interneta

Slijedeći savjete u nastavku omogućit će vam kupnju vaših omiljenih predmeta na mreži bez brige da li ćete biti prevareni ili ukrasti podatke o kreditnoj kartici.

Koristite pouzdane web stranice

Kada pretražujete na mreži, vidjet ćete više web stranica koje prodaju isti proizvod. Uvijek je najbolje koristiti pouzdanu web stranicu. Web stranice poput Amazona imaju povjerenje u cijelom svijetu i tamo sigurno možete kupiti stvari. Osim toga, Amazon praktički ima sve što vam treba, tako da za većinu stvari ne morate gledati na drugim web mjestima. Ako na Amazonu ne možete pronaći određenu stvar i želite potražiti negdje drugdje, obavezno odaberite pouzdanu web lokaciju.

Znak za zaključavanje

Ako nešto ne možete pronaći na svojim preferiranim web lokacijama, pogledajte druge web stranice. Ali kako možete znati jesu li pouzdani? Kada otvorite web mjesto, pogledajte adresnu traku / traku statusa. Na adresnoj traci ili traci stanja vidjet ćete simbol lokota, a njegov URL pokrenut će HTTPS umjesto HTTP. Znak zaključavanja znači da je web lokacija sigurna za promet. Nemojte davati podatke o kreditnoj kartici nikome preko e-pošte. Čak i ako navodno dolazi s web stranice koju pokušavate kupiti. Uvijek unesite relevantne detalje na samom web portalu.

Pratite svoje izvode iz banke

Obavezno nastavite provjeravati svoje bankovne izvode. Primijetite li nešto sumnjivo, najbolje je to prijaviti na vrijeme. Ako bilo koji trošak kreditne kartice izgleda neuredno, nemojte plaćati troškove osim ako ne znate da je to kupnja koju ste izvršili. Dobijate 30 dana da obavijestite banku o svim mogućim problemima, tako da je najbolje nastaviti provjeravati svoje izvode.

Ne koristite javne vruće točke

Javna žarišta su opasna jer bi iza njih mogli vrebati hakeri. Ako haker postavi besplatnu Wi-Fi žarišnu točku, a vi je koristite, oni mogu vidjeti svaki dio podataka koji pošaljete preko te veze. Uvijek je najbolje osloniti se na svoje mobilne podatke kada ste u pokretu. A ako trebate koristiti javnu pristupnu točku, obavezno koristite VPN. VPN će kriptirati vaš promet i zaštitit će vas od hakera. Ovo se odnosi i na sva besplatna žarišta u restoranima i na aerodromima.

Koristite jaku lozinku

Web stranice za kupovinu omogućit će vam stvaranje računa. Kada se registrirate na takvim web mjestima, obavezno upotrijebite snažnu lozinku. Ako koristite istu lozinku za sve račune, ne biste je trebali koristiti za kupovinu. Ako se netko primi vaše lozinke na drugim računima, moći će vam otvoriti podatke na web lokaciji za kupovinu i pristupiti vašim podacima o plaćanju. Te se informacije mogu upotrijebiti za zlonamjerne namjere. Uvijek koristite drugu lozinku za svaki račun i obavezno je učinite. Ako se ne sjećate zaporke, možete koristiti dobar upravitelj lozinki.

Neka vaše računalo bude čisto

Čak i ako slijedite sve sigurnosne mjere, hakeri i dalje mogu dobiti pristup vašim podacima. Ako na vašem računalu imate instaliran špijunski softver, hakeri mogu poslati vaše podatke o prijavi i podatke o bankovnoj / kreditnoj kartici. Zato obavezno instalirajte dobar antivirusni program na svoje računalo. Otkrivat će i ukloniti viruse i špijunski softver iz vašeg sustava.

Koristite dobar VPN

VPN neće vas zaštititi samo od hakera na javnim žarišnim točkama, nego i od hakera koji pokušavaju njuškati vaše podatke i na vašoj privatnoj vezi. On šifrira sve vaše podatke, pa čak i ako haker sredi čovjeka u napadu da uhvati vaše pakete podataka, bilo bi im gotovo nemoguće probiti šifriranje. Za to obavezno nabavite VPN koji nudi 256-bitnu enkripciju.

Slijedite najbolje prakse

Možete se zaštititi korištenjem dobrog VPN-a i antivirusa, ali također morate biti oprezni od lažnih aktivnosti. Ako web stranica traži dodatne osobne podatke koji nisu potrebni za kupnju, ne vjerujte u to. Na primjer, ako pitaju za broj socijalnog osiguranja i datum rođenja, nemojte ništa kupovati od njih i umjesto toga tražite pouzdanu web stranicu. Nakon kupnje odjavite se s računa.

Zanimljivi trendovi internetske kupovine

Prema BigCommerce.com, 67% Millennials radije kupuje na mreži, a ne u trgovini. Evo još nekoliko zanimljivih činjenica:

  • 51% Amerikanaca radije kupuje putem interneta
  • 96% Amerikanaca s pristupom internetu u svom su životu kupili online.
  • E-trgovina raste sa 23% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sigurno kupnje na mreži – dodatni savjeti

Sljedeći video, ljubaznošću NordVPN-a, pruža dodatne informacije o tome kako sigurno obaviti kupnju na mreži.

8 najvažnijih savjeta za sigurnost online kupovine – završite

Online kupovina je sjajna i otvara mnoge nove mogućnosti. Stvari koje nisu bile dostupne lokalno do prije nekoliko godina lako se mogu naručiti putem interneta. Međutim, obavezno koristite pouzdane usluge. A ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, ne klikajte na vezu – moglo bi preuzeti virus na vaše računalo. Iako postoji nekoliko hakera koji pokušavaju ukrasti vaše financijske podatke, možete ih sačuvati poduzimajući nekoliko mjera opreza..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me