Greška vruće točke VPN Bug čini uslugu nesigurnom

Je li Hotspot Shield VPN siguran za upotrebu? U doba internetskih prijetnji, korisnici interneta spremni su koristiti sva raspoloživa sredstva za zaštitu. Oni su čak spremni izbaciti novac za zaštitu na mreži i čuvanje svojih osjetljivih podataka od hakera i ostalih cyber kriminalaca. Od naših davatelja internetskih usluga do vladinih agencija do susjeda, svi mogu lako pristupiti našim privatnim podacima na mreži. Ni prijetnja od zlonamjernog softvera nije manja. To je razlog zašto su virtualne privatne mreže postale toliko popularne ovih dana, čak i kad nisu nova tehnologija. Iako postoje već dugo vremena, VPN-ovi su popularniji nego ikad danas. To dolazi u vrijeme kada se prijetnje povećavaju s skokovima i granicama.


Greška vruće točke VPN Bug čini uslugu nesigurnom

Greška vruće točke VPN Bug čini uslugu nesigurnom

VPN-ovi su sjajni

VPN-ovi su koristan alat. Jednom instaliran na vaš uređaj, VPN može maskirati vašu IP adresu kako bi zadržao identitet skrivenim, pomažući vam zaobići internetsku cenzuru lažiranjem vaše lokacije i održavanje podataka šifriranim i zaštićenim od cyber kriminala..

Trenutno nema bolje alternative VPN-u kada je u pitanju zaštita vaše internetske privatnosti. Postoje plaćeni VPN-ovi i oni koji dolaze besplatno ili po nevjerojatno niskoj cijeni. Ako na svoj uređaj instalirate premium VPN, možete biti sigurni da ćete dobiti sveobuhvatnu zaštitu od vanjskih prijetnji.

Ali što ako vas sam VPN čini ranjivim na internetske prijetnje?

To je slučaj s Hotspot Shield VPN-om, popularnom virtualnom privatnom mrežom koju koriste mnogi korisnici interneta. Nedavno se pokazalo da VPN softver pati od ranjivosti koja omogućuje hakerima i cyber kriminalcima da identificiraju lokaciju korisnika. To znači da greška u softveru ne dopušta maskiranje IP adrese korisnika. Velika je mana VPN-a. Ovo nije prvi put da se Hotspot Shield našao pod svjetlom pozornosti iz pogrešnih razloga. U 2017. godini, uhvaćeni su kako prodaju podatke svojih korisnika trećim oglašivačima. 

Tu je grešku prvi otkrio Paulos Yibelo, sigurnosni istraživač, koji je primijetio da bug stoji iza curenja osjetljivih korisničkih podataka, koji uključuje zemlju u kojoj se korisnik nalazi i imena njihove Wi-Fi mreže. Aplikacija možda curi više identifikacijskih podataka, mada to još nije jasno.

Međutim, podaci koji se propuštaju su dovoljni da bi treća strana mogla locirati točan položaj korisnika. To bi im također moglo omogućiti da utvrde stvarnu IP adresu korisnika. U trenutku otkrivanja IP adrese korisnika, više nema privatnosti. Čak i nakon upotrebe VPN-a, korisnici Hotspot Shielda mogli bi se suočiti s takvim opasnostima.

Bug vas ostavlja

Činjenicu da se greška u softveru može iskoristiti za otkrivanje imena WiFi mreže i IP adrese korisnika potvrdilo je nekoliko ljudi. Vijest je veliki udarac VPN usluzi koja bi trebala čuvati korisničke podatke sigurnom i anonimnom, umjesto da propušta identifikacijske podatke.

Kako bi ostali sigurni na mreži, stručnjaci savjetuju ljudima da koriste VPN koji dopušta samo izlazne veze s Internetom. Vrlo je važno osigurati da VPN koji koristite ili planirate koristiti ne dopušta ulazne veze. VPN-ovi koji instaliraju proxy poslužitelje i omogućuju ulazne veze trebaju se držati podalje jer ulazne veze omogućuju trećim stranama pristup vašem uređaju.

Ništa nije besplatno

Ono što je najvažnije, korisnici uvijek moraju odabrati poznati plaćeni VPN, umjesto da odaberu besplatne usluge. Većina besplatnih i jeftinih VPN-ova stalno se drži prikupljanjem i prodajom korisničkih podataka trećim stranama.

Iako je u početku odabrati nešto besplatno ili jeftino, to dovodi vaše rizike u osjetljive podatke. Nađeno je da mnogi besplatni ili jeftini VPN-ovi neetički zapisuju korisničke podatke. Neki čak prodaju IP adrese korisnika i potajno prikupljaju osobne podatke za prodaju trećim osobama.

Rezanje tog obećanja dato je točno u pola!

Sigurno ste primijetili da besplatni VPN-ovi podržavaju oglase. To je razlog zbog kojeg prikupljaju korisničke podatke – za prodaju reklamnim partnerima koji im ih za to plaćaju. Tako besplatni VPN-ovi održavaju poslovanje. Hotspot Shield je besplatni VPN, koji je također vrlo popularan. Međutim, prošlog ljeta bilo je u problemima. Otkriveno je da se podaci korisnika prijavljuju nakon obećanja anonimnosti i usluge bez dnevnika. Ono što je još više zabrinjavajuće je to što je preko 50 000 000 ljudi samo preuzelo aplikaciju Hotspot Shield iz Google Play Store-a!

Mudro odaberite svoju VPN uslugu kako biste svoje podatke zaštitili na mreži.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me