Je li besplatna javna WiFi žarišta sigurna za upotrebu?

Mnoga javna mjesta, kao što su hoteli, restorani, škola, fakulteti, i zračne luke, nude besplatni javni WiFi žarišta. Iako ove vruće točke nude prikladnu metodu za pokretanje interneta i provjeru društvenih web lokacija poput Facebook ili Cvrkut, oni nameću a prijetnja vašoj privatnosti. U ovom ću članku raspravljati o obje opasnosti od povezivanja na besplatna javna WiFi Hotspot mreža kao i metode da zaštiti vaše privatne podatke tijekom korištenja ovih mreža.

Je li besplatni WiFi siguran za upotrebu?

Je li besplatan WiFi siguran za upotrebu?

Opasnosti besplatnih javnih WiFi žarišta

Vaše prijenosno računalo sa sustavom Windows ili OS X Mac sadrži neke osjetljive privatne podatke koje ne biste željeli da drugi prisluškuju. To uključuje korisnička imena i lozinke vaših bankovnih računa, računa društvenih medija, e-pošte i računa za kupnju na mreži. Dok surfate internetom putem javnog WiFi-a, postoji popis prijetnji kojima se izlažete.

Opasnost od javne WiFi žarišne točke – 1. Loše WiFi mreže

lopovska WiFi mreža, obično poznata kao skitna pristupna točka, koriste se i u napadima DoS i krađe podataka. Haker u osnovi postavlja “lažnu” mrežu koja nalikuje legitimnoj mreži. Činjenica da za povezivanje s tim mrežama nije potrebna provjera autentičnosti čini ih primamljivim mamac za ljude koji žele pristupiti internetu dok sjede u kafiću ili čekaju u salonu aerodroma. Nakon što se korisnik poveže s lošom AP-om, haker može ukrasti privatne podatke s korisnikovog uređaja.


Opasnost za javnu WiFi žarišnu točku – 2. Pani Njuškalo

sniffer paket, ili analizator paketa, program je koji može presresti i zabilježiti promet koji prolazi digitalnom mrežom. Dok pregledavate Internet u knjižnici svoje škole / koledža, hakeri mogu pomoću njuška za pakete ciljati pakete poslane preko nesigurne javne WiFi mreže. Sve dok ste povezani na istu mrežu kao i haker, postoji opasnost da vam se ukradu podaci.

Opasnost od javne WiFi žarišta – 3. Napad čovjeka u sredini

Napad čovjeka u sredini, aka MiTM, jedna je od najčešće korištenih metoda kako bi hakeri dobili pristup osjetljivim podacima. Tijekom MiTM-a, haker može prisluškivati ​​i dobiti pristup korisničkom web pregledniku i podacima koje šalje i prima tijekom transakcija i razgovora. Napadač nego što korisnika preusmjerava na lažnu web stranicu koja izgleda kao web mjesto koje korisnik očekuje da će doći. Društvene web stranice, internetsko bankarstvo, i web mjesta e-trgovine su najčešće ciljane. Haker može snimiti vjerodajnice za prijavu kao i ostale osjetljive podatke.

Opasnost po javnom WiFi žarištu – 4. Socijalno hakiranje

U nekim slučajevima haker može ostaviti zlonamjerni USB pogon na kafiću. Korisnik iz znatiželje nesumnjivo ubacuje USB na svoje prijenosno računalo. Nakon što to učini, haker će moći snimati osjetljive podatke putem adrese malware.

Kako zaštititi podatke tijekom upotrebe besplatne javne WiFi Hotspot – VPN

Pristup besplatnom WiFi-u ne vrijedi ugroziti vaše osjetljive podatke. napuštanje bankarske informacije ili Akreditivi za prijavu na e-trgovinu izloženi mogu imati katastrofalne posljedice. Dakle, prestajete li koristiti javne WiFi žarišne točke zajedno? Ili, postoji li način da se zaštitite od prijetnji besplatnim WiFi-jem? Ako cijenite svoju privatnost i internetsku sigurnost, ali i dalje želite pristupiti internetu na javnim mjestima, upotrijebite a VPN. VPN znači “virtualna privatna mreža”. Velike tvrtke i korporacije sve koriste VPN zaštititi / štititi vrijedne podatke. Ništa ne sprječava i obične korisnike Interneta da koriste VPN.

  • VPN vam u osnovi omogućuje preusmjeravanje cjelokupnog prometa putem a zasebna, sigurna, privatna mreža.
  • VPN šifrira sve vaše podatke. To osigurava da haker neće moći prisluškivati ​​vaše mrežne aktivnosti. Vaša će IP adresa biti skrivena od potencijalnih hakera i špijuna.
  • VPN sprječava da NSA i druge vladine agencije špijuniraju za vas.
  • Neke društvene web stranice, poput Facebook i Twitter, uglavnom su blokirani u školama i na fakultetima. Korištenje VPN-a omogućava vam deblokirajte ove web stranice.
  • VPN vam također omogućava promijenite svoju javnu IP adresu, odobriti vam pristup geoblokirane web stranice i strujni kanali u procesu.

Provela sam puno istraživanja koja su uključivala različite VPN davatelje. ExpressVPN, na primjer, koristi an SSL zaštićena mreža zajedno s 256-bitna enkripcija što onemogućuje da se znatiželjne oči infiltriraju u vaš uređaj. Naravno, postoje i drugi pružatelji VPN-a koje također možete koristiti da biste zaštitili svoje mrežne aktivnosti, bilo kod kuće, bilo u javnosti. Pogledajte popis u nastavku.

Opasnosti korištenja besplatnih javnih WiFi žarišta – završiti

Osim VPN-a, postoje i drugi koraci koje možete poduzeti kako biste bili zaštićeni od potencijalnih opasnosti.

  • Pazite da se antivirusni programi i definicije stalno ažuriraju.
  • Omogućite “Vatrozid” na računalu.
  • Isključite mrežno “dijeljenje”. To se može učiniti i na Windows-u i na Mac-u.
  • Spriječite korištenje web lokacija koje koriste HTTP umjesto HTTPS. HTTPS šifrira podatke poslane i primljene između vašeg računala i web poslužitelja.

Ne uzimajte svoju internetsku privatnost olako. Nikad ne znate tko vas špijunira ili prisluškiva. Kao opće pravilo, nikad ne preporučujem pokretanje interneta bez upotrebe VPN, posebno na javnim mjestima. Hakeri gotovo uvijek traže jednostavne mete. Iako postavljanje VPN-a može izgledati previše gnjavaže za “normalnog” korisnika, trebali biste ga moći objesiti nakon što ga prvi put postavite. Bolje spriječiti nego liječiti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me