Najbolji softver i aplikacije za šifriranje u 2020. godini

Sigurnost podataka sve više postaje glavna briga za tvrtke i pojedince širom svijeta. S brzim porastom broja hakerskih incidenata koji se događaju u cijelom svijetu, nitko nije potpuno bez rizika. Ali postoji način na koji možete zaštititi svoje podatke i osigurati da ne padnu u pogrešne ruke – Šifriranje.


Najbolji softver i aplikacije za šifriranje u 2018. godini

Najbolji softver i aplikacije za šifriranje u 2020. godini

Kršenja i hakovanja sigurnosti postali su vrlo uobičajena stvar u današnjem svijetu. Budući da većina svijeta posluje putem interneta, poduzeća poput banaka, financijskih kuća, osiguravajućih organizacija redovito pohranjuju podatke o klijentima. Ovi osobni bitovi informacija izuzetno su privlačni hakerima i mogu vrlo štetno koristiti ove podatke.

Zlonamjerni subjekti vrlo lako mogu dobiti bezbrojne brojeve kreditnih kartica i debitnih kartica, bankovne podatke, brojeve socijalnog osiguranja itd. Situacija s trećim stranama definitivno je puno gora. Iako vam ne oduzimaju izravno vaš novac, oni neizravno nakupljaju gomilu informacija povezanih s vama. Osim toga, oni rado prodaju vaše podatke oglašivačima, jer im to donosi velike troškove.

Međutim, sve ove napade na vaše osobne podatke možete zaustaviti jednostavnim šifriranjem. Da bismo vam pomogli da shvatite kako možete optimizirati internetsku sigurnost, sastavili smo sljedeći popis. Tri softverska alata koja spominjemo u nastavku najbolji su i najlakše upotrebljivi za cjelovito šifriranje podataka.

Top 7 softvera za šifriranje 2020

Većina alata za šifriranje djeluje tako da sakuplja sve podatke na jednom mjestu i zatim ih osigurava šifriranjem. Ali sada postoje softverski alati koji vam omogućuju da učinite puno više od toga. Olakšavaju zaštitu datoteka i podataka bez ometanja performansi vašeg uređaja ili smanjenja brzine vašeg interneta.

Krenimo s popisom:

1. VPN-ovi

VPN označava Virtual Private Network. To je softver koji se koristi za stvaranje sigurne veze ili kanala koji može održavati privatnost bilo kojeg oblika komunikacije. Dakle, softver za šifriranje koji štiti samo podatke na vašem disku ostavlja vaše prenesene podatke nezaštićenima.

Nasuprot tome, VPN-ovi kriptiraju sve vaše podatke od izvora do odredišta. To znači da ako postoji špijun koji pokušava njuškati vaše podatke, neće dobiti korisne rezultate. Bez ključa za dešifriranje, ne postoji način da presiječete i razumijete vaše komunikacije.

Najbolje vrste VPN-a nude 256-bitnu AES enkripciju. Uz to, oni koriste i najnovije protokole za tuneliranje i sigurnosne mjere za usmjeravanje podataka i čuvanje. Ovdje pročitajte o najboljim VPN-ovima.

2. VeraCrypt

Vrlo popularan alat za šifriranje, VeraCrypt nudi ključne podatke za šifriranje za ključne podatke.

Također je vrlo jednostavan za korištenje i obavlja posao dodavanjem lozinki zaštićenih enkripcijom za particije i podatke. Sve što korisnik treba učiniti je pružiti određene konkretne podatke o relevantnim podacima. To uključuje veličinu, glasnoću, odredište pogona i određene algoritme raspršivanja. Nakon što učinite, program osigurava sigurnost vaših podataka.

Najbolja stvar VeraCrypta je njegov imunitet od izravnih napada. To znači da vašim podacima ne može pristupiti onaj tko nema lozinku. Možete isprobati inačicu softvera na osnovnoj razini bez promjena. Ako već koristite VPN da biste zaštitili svoje podatke, najbolje je zaštititi i svoj tvrdi disk.

3. Zaključavanje mape

Za šifriranje mobilnih uređaja Folder Lock je najbolja opcija. Ovaj softver štiti sve vaše osobne podatke poput datoteka, fotografija, kontakata, video zapisa, podsjetnika itd. Istodobno, Folder Lock spakira neke dodatne sigurnosne značajke. Zajedno s enkripcijom, nudi lozinke prikrivanja, zapise o nezaštićenim pokušajima prijave, sjeckanje odvraćanja, sigurnosne kopije lozinki, pa čak i brutalne obavijesti o napadima. Softver na osnovnoj razini možete dobiti besplatno, dok u ponudi postoji i pro-nivo.

4. AxCrypt

AxCrypt je idealan za šifriranje datoteka za male timove i osobe. Poznata je činjenica da besplatni softver nikad ne može raditi tako dobro kao plaćeni. AxCrypt dokazuje ovu premisu i puno više.

Kao stručnjak za šifriranje za jednu osobu ili malu grupu, djeluje zaista dobro. AxCrypt nudi opcije za 128-bitnu i 256-bitnu AES enkripciju. Pored toga, nudi prostore za pohranu u oblaku s omogućenom automatskom zaštitom na uslugama kao što su Google Drive ili Dropbox.

Trenutno AxCrypt nudi brojne jezične mogućnosti, uključujući engleski, španjolski, ruski, francuski i nizozemski itd. Aplikacija također nudi upravljanje lozinkama i može odobriti pristup pomoću namjenskih aplikacija za pametne telefone.

5. BitLocker – stručnjak za šifriranje tvrdog diska

BitLocker nudi potpunu enkripciju diska kroz najnovije Windows operativne sustave. Uz podršku za AES (128 i 256-bitnu) enkripciju, njegova primarna upotreba je totalna enkripcija tvrdog diska. Ovaj je alat hvaljen zbog lakoće uporabe i neposredne dostupnosti za ljude koji koriste Windows OS.

Ovaj se softver koristi za sprečavanje neovlaštenog pristupa bilo kakvim podacima na matičnim tvrdim diskovima. Međutim, trenutno je dostupan samo na Windowsima, XP Vista, 7 & 8 i može vršiti enkripciju na tvrdom disku, ali ne i internetske aktivnosti.

6. 7Zip – Još jedan softver za šifriranje mapa radne površine

Mnogo korisnika ne treba cjelovitu enkripciju diska. Oni bi radije samo osigurali podatke za prijenos putem interneta. 7Zip nudi održivu opciju u tom pogledu. Lagan je i vrlo jednostavan za upotrebu. Softver može izdvojiti većinu arhiva, a može se koristiti i za šifriranje datoteka. Također koristi sjajan format kompresije.

72zip je trenutno dostupan samo u Windowsima i Linuxu. Također, on ne može šifrirati mrežne aktivnosti. Međutim, možete koristiti datoteke 7Zipfor šifriranja za slanje putem pošte.

7. Izvjesno sigurno

CertainSafe je dizajniran za šifriranje datoteka pohranjenih u oblaku. Njegov je cilj smanjiti rizik od hakova u datotekama temeljenim na oblaku i imati potpunu industrijsku sukladnost.

Pomoću ovog alata možete spremiti i prenijeti sve vrste datoteka, uključujući dokumente, IM-ove, slike, video zapise itd. Također, on osigurava da te datoteke nitko ne može presresti. Aplikacija vam također omogućuje zajednički rad i interakciju s drugima te nudi šifriranu komunikaciju.

CertainSafe nudi automatske značajke za izravno šifriranje baza podataka i aplikacija za tvrtke. Softver je trenutno dostupan za besplatno probno razdoblje i dodatno nudi mogućnost mjesečne pretplate.

Najbolji softver za šifriranje – završiti

Sada očigledno da ne morate koristiti sve najbolje aplikacije za šifriranje koje smo prethodno predložili. Međutim, ako cijenite vašu internetsku sigurnost, morate dodati dodatni sloj šifriranja kako biste zaštitili sve svoje osjetljive podatke. Nadamo se da vam je naš popis najboljeg softvera za šifriranje dao bolju ideju kako to postići.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me