Što je curenje DNS-a – kako ga izbjeći?

Danas više nego ikad toliko je zabava koje zanima kako provodite vrijeme na mreži. Tu su vlada i njihovi brojni programi tajnog nadzora. Reklamne agencije također vole prikupljati korisničke podatke i trendove. Na kraju, cyber-kriminalci čekaju na vas da se prijavite na svoj bankovni račun ili kupujete na mreži. Svi su znatiželjni o onome što namjeravate! Ako niste previše pažljivi u svojoj sigurnosti, postoji mehanizam pomoću kojeg mogu saznati više informacija o onome što radite na mreži.


Što je curenje DNS-a - kako ga izbjeći?

Što je curenje DNS-a – kako to izbjeći?

Što je DNS?

Sustav naziva domena ili DNS osnovni je mehanizam koji igra presudnu ulogu u funkcioniranju Interneta. U osnovi prevodi mnoge IP adrese koje upućuju na različite poslužitelje (web mjesta) iz dugog niza brojeva, do URL-a kojeg će ljudi lakše zapamtiti. Stoga, kada upišete naziv domene poput facebook.com, vaše računalo primjenjuje DNS kako bi se to prebacilo na stvarnu IP adresu poslužitelja i povezalo vas s Facebook web stranicom.

Jedini problem u vezi s privatnošću koji nastaje kao rezultat korištenja ovog sustava je taj što DNS poslužitelji imaju tendenciju da vode evidenciju svih IP adresa (posjetitelja web mjesta) koje prolaze pored njihove web stranice, kao i stranica unutar web stranice koju su pregledali. , To možda nije dobro s korisnicima koji bi radije zadržali svoje internetske aktivnosti privatnima. Ne biste željeli da netko zna za detalje kao što su vaša medicinska povijest, stanja na bankovnim računima ili vaše privatno istraživanje. Da biste osigurali da održavate vlastiti prostor privatnosti, bilo bi idealno obratiti se VPN-u. 

Što je curenje DNS-a?

Većina VPN usluga obično ugošćuje svoje DNS poslužitelje. Usprkos tome, može se dogoditi situacija kada se umjesto da se vaši podaci usmjeravaju preko VPN-ovih poslužitelja, vraća natrag na vašeg davatelja internetskih usluga. To se često događa kada postoji prekid VPN-a i to je ono što se naziva DNS-curenjem. To može predstavljati veliku bol, posebno ako ste se pretplatili na određenu VPN uslugu u nadi da će vam sigurnost u svakom trenutku biti zajamčena.

Da biste spriječili propuštanje DNS-a, morate se pretplatiti na davatelja koji osigurava sigurne krajnje tunele kroz koje će vaši podaci prolaziti. Trebate uslugu koja ima prilagođeno razvijeno rješenje za rješavanje ovog problema. U ovom kratkom pregledu tražit ćemo brojne VPN-ove koji imaju svoje načine rješavanja problema i sprečavaju pojavljivanje bilo kojeg oblika curenja iz DNS-a..

Osim DNS zaštite, korištenje VPN-a ima i niz drugih prednosti. Činjenica da vam VPN pomaže u sakrivanju lokacije je jedan od njih. Kada učinite ovo, moći ćete posjetiti čitav popis geo-restriktivnih web stranica, a da ne morate brinuti hoće li vam biti onemogućen pristup zbog vaše lokacije. Jednom kada se povežete s udaljenim poslužiteljem, vaša IP adresa mijenja se od one koja odražava vašu lokaciju, od one koja odražava lokaciju poslužitelja. Upotreba VPN-a također vam pomaže sakriti promet od svog davatelja internetskih usluga. To pomaže u sprečavanju prisluškivanja od strane vašeg davatelja internetskih usluga i osigurava da vaše aktivnosti na mreži ostanu dobro zaštićene.

Najbolji VPN-ovi za zaštitu od propuštanja DNS-a

Slobodno pogledajte naš kratki popis najboljih VPN-ova za zaštitu od propuštanja DNS-a u nastavku:

1. ExpressVPN

ExpressVPN pobjeđuje toliko drugih VPN pružatelja usluga kao našu glavnu preporuku za korisnike koji se nadaju da će izbjeći bilo kakav oblik curenja DNS-a. Usluga je sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima. Upravlja s oko 2000 poslužitelja koji se nalaze u njegovoj mreži. ExpressVPN nudi vodonepropusnu sigurnost zahvaljujući 256-bitnoj AES enkripciji. Dobivate i podršku za VPN protokole poput OpenVPN, PPTP, SSTP, IKEv2 i L2TP / IPSec. ExpressVPN je također onaj koji nudi odvojenu tuneliranje kao značajku. U osnovi vam omogućuje da odaberete koji će dio vašeg prometa biti zaštićen putem VPN-a, a koji dio.

ExpressVPN omogućuje samo 3 istodobne veze, mada se taj broj može povećati ako odlučite preuzeti uslugu izravno na usmjerivač. Postoji i niz prikrivenih poslužitelja na koje se možete povezati ako želite anonimno koristiti ExpressVPN.

Prvi put će VPN korisnici 24-satne korisničke usluge smatrati vrlo korisnim jer omogućuje korisnicima da pronađu pomoć u vezi s bilo kakvim VPN problemima kad god se pojave. ExpressVPN također omogućuje bujicu, besprijekorno strujanje i nudi potpunu sigurnost svima koji se nadaju pregledavanju Interneta bez ikakvih problema. Za više informacija o usluzi pročitajte naš ExpressVPN pregled.

2. IPVanish

Osnovan 1999. godine, IPVanish je jedan od najranijih pružatelja VPN-a koji je ikada osnovao trgovinu. Njihovo veliko iskustvo u industriji definitivno im je omogućilo optimizirati usluge za svoje korisnike. Time su stekli reputaciju jednog od najbržih pružatelja usluga s kojim se možete prijaviti. Usluga ima oko 1500 poslužitelja u svom djelokrugu, s tim da je davatelj u potpunosti vlasništvo nad svim poslužiteljima u svojoj mreži.

IPVanish nudi i SOCKS5 web proxy mogućnost koju možete isprobati, kao i industrijsku standardnu ​​256-bitnu AES enkripciju. Usluga je sa sjedištem u SAD-u; ali unatoč tome, još uvijek ima nultu politiku bilježenja koja se strogo pridržava.

IPVanish VPN klijent kompatibilan je i sa širokim rasponom uređaja i platformi kao što su Windows, iOS, Android i Linux. Usluga štiti i od bilo kakvog oblika DNS-a curenja kroz šifrirane tunele. Provjerite naš IPVanish pregled za više informacija o ovoj popularnoj VPN usluzi.

3. NordVPN

Proširenje našeg popisa je NordVPN. Ovo je daleko usluga koja nudi najbolju vrijednost za vaš novac. NordVPN ima preko 4000 poslužitelja u svojoj mreži, kao i popis značajki za koje je zajamčeno da će vaša veza biti sigurna u svakom trenutku. Usluga zapošljava 256-bitnu AES sigurnost kako biste se držali podalje od bilo kojeg oblika otkrivanja, a uz mogućnost poboljšanja anonimnosti korištenjem usluge s Torom ostajete potpuno anonimni kad ste na mreži.

NordVPN vam omogućuje da odaberete koji od svojih 4000+ poslužitelja treba raditi. Nudi specijalizirane poslužitelje ovisno o vrsti posla koji želite raditi na mreži. Usluga također ima DoubleVPN značajku gdje se promet usmjerava preko dva poslužitelja umjesto jednog radi veće zaštite. NordVPN pretplatnici također imaju mogućnost izbora namjenskih IP adresa za svoju vezu. Usluga nudi potpunu DNS zaštitu od curenja. To se olakšava automatskim prekidačem za Internet kill koji isključuje internetsku vezu kad god se ugrozi vaš VPN klijent.

Zaključak o najboljem VPN-u za zaštitu od propuštanja DNS-a

Tri gore spomenute usluge mogu osigurati vašu sigurnost na mreži, jer sve imaju specifična servisna rješenja usmjerena prema sprečavanju bilo kakvih oblika DNS-a. Jeste li isprobali neki od DNS-ova bez propuštanja VPN-a koje smo predložili? Javite nam se u odjeljku za komentare u nastavku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me