Zna li moj davatelj internetskih usluga koji koristim Tor?

Zna li moj davatelj internetskih usluga da koristim Tor? Pristup informacijama doista nikada nije bio lak kao danas, a sve zahvaljujući internetu. Mnogobrojni izvori informacija dostupnih na mreži u obliku časopisa, web stranica, pa čak i kanala za streaming olakšavaju razmjenu znanja i komunikaciju s ljudima iz cijelog svijeta. Jedan od najvećih problema koji utječe na ovaj glavni izvor informacija su mnoga ograničenja & mehanizmi nadzora koje postavljaju vlade širom svijeta usredotočene su na ograničavanje ili ograničavanje onoga čemu se može, iz jednog ili drugog razloga, ili ne može pristupiti..


Zna li moj davatelj internetskih usluga koji koristim Tor?

Zna li moj davatelj internetskih usluga da koristim Tor?

Vrijedi za otvoren Internet 

Da bi zaobišli takva ograničenja, korisnici interneta pokušali su razmotriti druge metode koje bi im mogle pomoći kod šifriranja veza i surfati Internetom bez ikakvih ograničenja koja im sprečavaju pristup bilo kojem sadržaju koji žele. Jedna od tih mjera se događa korištenjem usmjerivača luka (Tor). Prvotno razvijen u devedesetima, nastavljeno korištenje Tor-a učinilo je mnogo da oteža bilo kojem davatelju internetskih usluga ograničiti ili čak pratiti korisničke podatke, a također im je pomoglo da dobiju pristup dijelovima Interneta čiji bi pristup inače bio ograničen.

Zbog kontinuiranog razvoja tehnologije, pojavile su se tvrdnje da je internetski pružatelj usluga sada u stanju pratiti sve što bi korisnici Tor-a imali na mreži, omogućujući im da identificiraju korisnike koji ignoriraju posebne propise države u vezi s korištenjem Interneta. S ovim novim razvojem, čini se da samo korištenje Tor-a nije dovoljno da korisnicima jamči potpunu privatnost, pa bi mogla postojati potreba da se razmotre druga učinkovita sredstva za osiguranje zajamčene privatnosti dok su na mreži.

Zašto davatelji internetskih usluga prate aktivnost korisnika

Podaci su jedna od najcjenjenijih roba u današnjem svijetu, jer nude pogled u potrošačku dinamiku koja upravlja onim na što će ljudi vjerojatno potrošiti svoje vrijeme, novac ili energiju. Budući da ISP služi kao prolazna karta za sve koji se nadaju pristupu Internetu, velike su šanse da posjeduju mogućnost pregledavanja sadržaja koji konzumiraju korisnici na mreži, a budući da takve vrste podataka visoko cijene tvrtke koje se nadaju ciljati svoje oglase na ljude koji najvjerojatnije kupuju njihove proizvode ili usluge. Još u 2017. godini, činilo se da američka vlada podržava takve prakse jer je američkim davateljima internetskih usluga omogućila prikupljanje podataka poput:

 • Dob, zemljopisni položaj i spol.
 • Uređaj koji se koristi za pristup internetu.
 • IP adrese i ostale identifikacijske informacije.
 • Domene i zapisi posjećenih mjesta.
 • Vrijeme provedeno pregledavajući određenu stranicu.
 • IP adresa koja se koristi.

Unatoč činjenici da je takvo prikupljanje podataka postalo legalno, u velikoj mjeri narušava pravo korisnika na privatnost. Zbog toga se korisnici okreću rješenjima kao što su Tor i VPN da bi anonimno pregledavali i imali kontrolu nad onim što mogu ili ne mogu pristupiti..

Tor objasnio

Tor je u osnovi računalna mreža koju vode volonteri iz cijelog svijeta. Svako od njih pokreće računalo čiji softver omogućava korisnicima povezivanje s Internetom putem Tor mreže. Omogućuje ga praćenje jer se prije pregledavanja otvorenog Interneta Tor preglednik povezuje na različite releje, pa čisti sve zapise.

Ako slučajno upotrebljavate Tor, vaš ISP ne može u cijelosti pratiti sve što želite učiniti dok ste u mreži, ali ipak može pratiti koliko podataka koristite, i od gdje ste pokrenuli pristup mreži.

Koristeći oba Tor & VPN

Da biste poboljšali razinu privatnosti i izbjegli neugodne reklame dok pregledavate, bilo bi bolje poboljšati internetsku sigurnost koristeći oba Tor & VPN. Upotreba preglednika Tor putem veze šifrirane VPN omogućava vam dodavanje drugog sloja privatnosti i sprečava svakoga tko se nada pristupu vašim osobnim podacima. Evo nekoliko načina na koji možete koristiti dva alata zajedno:

1. VPN-over-Tor

Korištenje VPN-a preko Tor-a značilo bi prvo povezivanje putem Tor-a, a zatim vaše podatke šifrirati dok prolaze kroz mnoge čvorove za ulazak koji se sastoje od vaše Tor mreže. Evo što možete očekivati:

prednosti

 • Dobivate izbjegavanje blokiranih Torvih izlaznih čvorova.
 • Vaša se IP adresa skriva tako da ISP-ovi mogu vidjeti samo IP izlaznog čvora.
 • Moći ćete odabrati mjesto svog poslužitelja.
 • Sav se promet filtrira kroz Tor.
 • Vaš davatelj internetskih usluga moći će vidjeti vaš podatkovni promet, a ne ono što namjeravate.

Nedostaci

 • Nećete moći dobiti pristup Torovim .onion web lokacijama.
 • Korištenje VPN-a olakšava otkrivanje vašeg prometa.
 • Davatelji internetskih usluga mogu reći da koristite Tor za pretraživanje Interneta.

2. Tor-over-VPN

Također možete upotrebljavati Tor preko VPN-a, gdje biste se trebali najprije povezati s VPN-om, a zatim svoj promet usmjeriti na Internet putem Tor-a. To omogućava da se vaši podaci šifriraju prije ponovnog preusmjeravanja i dodaje sloj enkripcije nad anonimnošću. Evo što biste trebali znati:

prednosti

 • Ne treba toliko napora za postavljanje.
 • Omogućuje pristup Torovim skrivenim uslugama.
 • Omogućuje pristup Torovim .onion web lokacijama.
 • Vaš davatelj internetskih usluga neće moći otkriti da upotrebljavate Tor.

Nedostaci

 • Davatelj internetskih usluga može ograničiti vašu mogućnost povezivanja s Internetom.
 • Ako padne vaša VPN veza, vaši podaci mogu biti izloženi davatelju internetskih usluga.
 • Vaš pristup internetu može se otkriti putem izlaznih čvorova na vašoj Tor mreži.

Zna li moj davatelj internetskih usluga koji koristim Tor – zaključak

Stalno povećanje vladinog nadzora i internetske cenzure prilično otežava korisnicima interneta svoj osjetljivi rad na mreži bez straha za svoju slobodu zbog pravnih posljedica koje mogu uslijediti. Kao što smo također pokušali dokazati u ovom pregledu, sama upotreba Tor-a jednostavno nije dovoljna da garantira internetsku zaštitu. Jedini najbolji način poboljšanja vaše sigurnosti na mreži bio bi korištenje Tor preglednika u suradnji s VPN-om, jer ćete na taj način smanjiti ono što vaš internetski pružatelj može znati na temelju vaše upotrebe. Slažemo se da postoji nekoliko područja koja će na kraju ostati nepokrivena, ali najbolje bi bilo da vaša veza bude anonimna putem Tor-a i šifrirana putem VPN-a..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map