A csúnya igazság arról, hogy a Facebook hogyan használja az Ön személyes adatait

A szociális média fellendülésének korszakában élünk, ahol a hamis hírek, amelyeket a hubrissal töltött szociális média vezetői vezetnek, uralják az ütemtervünket. A közösségi oldalakról beszélve az egyik előbb felbukkanó név a Facebook – a platform, amely megváltoztatta a világ kapcsolattartásának módját, és a hamis hírek tömeges szállítója. Sőt, nehéz megtalálni túl sok olyan embert, akik nincsenek a Facebookon, vagy akik még soha nem használtakák múltban. A Facebookon keresztül a barátokkal és a családdal való kapcsolattartás egyszerűsége és kényelme olyan magas, hogy a legtöbb ember nem csoda, hogy személyes adataikat Mark Zuckerburg gondolata használja-e és használja fel. Lényegében a Facebook is az Ön személyes adatainak eladása a legmagasabb ajánlattevőnek, még akkor is, ha másképp állítják. De hogy pontosan hogyan csinálják?


A csúnya igazság arról, hogy a Facebook hogyan használja az Ön személyes adatait

A csúnya igazság arról, hogy a Facebook hogyan használja az Ön személyes adatait

A Facebook adatvédelmi politikájában van „kis” adatvédelem

„A Szolgáltatásaink igénybevételekor összegyűjtjük az Ön által megadott tartalmat és egyéb információkat, beleértve a fiókok feliratkozását, létrehozását vagy megosztását, valamint másokkal való üzenetet vagy kommunikációt. Ez magában foglalhatja az Ön által megadott tartalomban vagy azzal kapcsolatos információkat, például egy fénykép helyét vagy a fájl létrehozásának dátumát. Információkat gyűjtünk arról is, hogy Ön hogyan használja a Szolgáltatásainkat, például a megtekintett vagy vele foglalkozó tartalom típusait, illetve tevékenységeinek gyakoriságát és időtartamát. ”

Ez egy kivonat a Facebook adatvédelmi politikájából. Őszintén szólva, legtöbbünk soha nem zavarja az adatvédelmi irányelveket vagy a használati feltételeket, amikor feliratkozik bármelyik internetes szolgáltatásra. A Facebook adatvédelmi politikájának aggasztó tényezője az, hogy ez egyszerűen egy széles körű meghatározást tartalmaz arról, hogy milyen típusú információkat gyűjtenek, amikor szolgáltatásaikat használják.

Alapvetően a Facebook mindent tud rólad. Ide tartozik az életkor, az e-mail, a telefonszám, a munkahely, az iskola, a barátok, a meglátogatott helyek és a böngészett webhelyek. Mindez az információ célzott hirdetésbe kerül. Ha valaha is megpróbálta létrehozni egy hirdetést a Facebookon, akkor valószínűleg tudja, hogy a közönséget az érdeklődési köre, életkora, elhelyezkedése alapján választhatja ki.

Hogyan használja a Facebook a személyes adatait – az alapvető tudnivalók

A vicces az, hogy a Facebook nem lopja el az Ön adatait. Inkább, ön szívesen megosztja azt a Facebook-lal. Mindent elmondott a Facebook-nak magadról, tartózkodási helyedről, munkájáról, barátaidról és kapcsolatáról. Ön elmondta azt is, hogy mi a kedvenc filmje, melyik sportcsapatot támogatja, és melyik iskolába járt.

Látta, hogy a profilodban felbukkanó hirdetések láthatók valami alapján, amelyet barátainak tetszett, vagy a közelmúltban végzett Google-keresés alapján. Gondolkozott már azon, hogy a Facebook hogyan csinálja ezt?

Valójában egyszerű. Amikor regisztrál fiókot a Facebookon, nyomkövető cookie-t helyez be a böngészőbe, hogy összegyűjtse az összes adatot, amelyet online vagy offline megoszt. Ezeket az adatokat a Facebook reklámpartnereinek adják el, így az Ön számára relevánsabb hirdetéseket jeleníthetnek meg. És ez még nem minden.

A Facebook felismeri Önt vagy barátait is a feltöltött képek alapján, és még a képeket is megteheti, amelyeket az interneten másutt tölt fel. Ennek oka a Facebook által használt „arcfelismerés” képesség.

Most, ha gondolkodsz, ez kényelmetlenné tesz? Ha igen, akkor nem hibás. A Facebook túlmutat a profiladatainak elemzésén és az interneten való teljes nyomon követéséig. Ha bejelentkezik a Facebook-ra, majd bejelentkezik más webhelyekre, a Facebook tudja ezt.

Sőt, a legtöbb ember nem tudja, hogyan működnek ezek a dolgok, így amikor megtudják, hogy a Facebook kihasználja személyes adataikat, meglepődnek és megijednek. A Time Magazine 2014-ben dokumentálta a vitatott módszereket, amelyek között a Facebook felhasználta felhasználói személyes adatait az évek során..

Mi történik, ha nem oszt meg semmilyen információt?

Azt gondolhatja, hogy a profil adatainak eltávolítása vagy a profil üresen hagyása kevésbé félelmetes lehet. A tanulmányok azt mutatják, hogy nem így van. A fiók létrehozásához meg kell osztania néhány alapvető információt, például a korát és a tartózkodási helyét.

Ha a Facebook nem talál ezen kívül más információt, akkor a barátait célozza meg. Tehát hirdetései felbukkannak a profilodon annak alapján, amit barátai szerettek. Értesítést fogunk kapni a barátok által feltöltött képekről és a profiljuk legutóbbi módosításairól. A hirdetők felhasználhatják a minimális demográfiai adatokat, a barátok adataival együtt, hirdetések küldésére.

Nincs mód arra, hogy állítsuk le a személyes adatok ilyen felhasználását?

Megdöbbentő az a gondolat, hogy személyes adatait az interneten terjesztik. Milyen a Facebook által a biztonsági és adatvédelmi beállítások gyakori frissítései teszik az embereket azon, hogy vajon valóban bármilyen módon biztonságos-e a fiókod? Jó, ha a Facebook megtalálja régi iskolai barátait, vagy olyan termékeket javasol, amelyek hasznosak lehetnek, de az interneten végzett tevékenységek nyomon követése nem olyan, ami kelleme.

Az adatok biztonságosabbá tétele érdekében lépéseket tehet. A magánélet védelmének néhány módja a következő:

  • Facebook-fiók törlése: A teljes nyugalom érdekében véglegesen törölheti Facebook-fiókját. Ehhez kövesse ezeket a lépéseket.
  • Menj inkognitóba: A böngésző legegyszerűbb módja az online tevékenységek adatainak tárolására, ha a weben böngészés közben használja a „privát” módot..
  • Ismerje meg a Facebook-fiók beállításait: A legtöbb ember csak a Facebook alapvető beállításait ismeri. Ha mélyebben ássz, megtalálja a beállításokat, amelyeket módosíthat fiókja biztonságosabbá tétele érdekében.
  • Ezen beállítások egyike a hirdetések letiltása. Ezt megteheti, ha rákattint a „zár” ikonra, amikor bejelentkezik a Facebookba, majd a „további beállítások megtekintése” menüpontra kattint. Az oldalsávban megjelenik a „Hirdetések” fül, rákattint, majd a „Harmadik felek webhelyei” alatt a „Szerkesztés” elemre kattintva módosíthatja a „Senki” beállítást. Ezután kattintson a „Hirdetések” részben a „Szerkesztés” elemre. & Barátok, és válassza a „Senki sem” lehetőséget. Ez a lépés letiltja a hirdetések megjelenését a profilodon.
  • Blokkkövetés: Annak megakadályozására, hogy a Facebook nyomon kövesse tevékenységeit az interneten, telepíthet harmadik féltől származó szoftvert. Ez a szoftver letiltja a követést, és tudatja Önnel, hogy megpróbálta-e követni a tevékenységeit. A követés blokkolására szolgáló két legnépszerűbb szoftver alkalmazás a DoNotTrackMe és a Ghostery.
  • Telepítsen egy VPN-t: A virtuális magánhálózat dráganak tűnhet, de valójában ez a legbiztonságosabb módja az online adatvédelemnek. Ha végül feliratkozik egy VPN szolgáltatásra, felszólítunk arra, hogy tartózkodjon távol az olyan “ingyenes” VPN-ketől, mint például a Hola. Az ilyen VPN-szolgáltatók gyakran veszélyeztetik az Ön személyes adatait, ahelyett, hogy megóvnák azokat. Használjon bizonyított VPN-eket ExpressVPN vagy BulletVPN ha értékeli a biztonságát és a személyes adatait. 

Hogyan használja a Facebook a személyes adatait – Összegzés

A közösségi média manapság szükséges gonosz. Légy tudatában annak, hogy milyen információkat oszt meg online, és hogyan használja fel azokat a közösségi média weboldalai biztonságának jobb védelme érdekében. A nap végén ritka az „ingyenes” online szolgáltatások. A legtöbb esetben egy olyan termék, amely ingyenesként hirdeti magát, a termékré változtat. A Facebook esetében a hirdetők az ügyfelek, a Facebook felhasználók pedig az eladó termékek. Ne feledje, hogy a Facebook a Instagram és a Whatsapp is tulajdonosa. A Google viszont évekkel ezelőtt vásárolt a Youtube-on. Kombinálja ezeket a szolgáltatásokat együtt, és gondoljon minden olyan privát adatra, amelyet éjjel-nappal gyűjt. Az csúnya igazság, hogy nincs online adatvédelem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me