A Facebook-Cambridge Analytica botrány – mi a következő?

A Facebook már hosszú ideje vitatott téma az adatvédelmi szakértőkkel. Nem meglepő, hogy a legutóbbi Cambridge Analytica botrány hullámot okozott az online közösségi média piacon. A Facebook-Cambridge Analytica fiaskót „század botrányának” nevezték. Az a tény, hogy több névtelen politikus a Facebookot használta a felhasználók személyes adatainak begyűjtésére, nem szabad senkit sokkolnia. Személyiségi kvíz leplezése során ez a meghajtó szemlélteti, mennyire nyugtalan a Facebook hozzáállása a felhasználói adatvédelemhez..


A Facebook-Cambridge Analytica botrány - Mi következik?

A Facebook-Cambridge Analytica botrány – mi a következő?

Míg a Facebook új adatvédelmi beállításokat vezetett be, csak sok fellebbezés és felháborodás után tette meg. Ez a botrány csak egy hosszú sor, amely megmutatja, hogy a világ legnagyobb közösségi média webhelye hogyan figyelmen kívül hagyja a felhasználók adatvédelmét. Már tájékoztattuk felhasználóinkat erről a botrányról. Vizsgáljuk meg a legfrissebb eseményeket ebben a tekintetben.

A Cambridge Analytica-botrány miatt négy perek álltak a Facebookon

A múlt héten Lauren Price, a Marylandből, a Facebook egyik felhasználója tett ügyet San Jose-ban. Ezt az együttes keresetet 50 millió FB felhasználó helyszínen nyújtják be. A Cambridge Analytica állítólag a Facebook tudomása alapján lopott adatokat e felhasználó magánfiókjaiból. Price kijelentette, hogy az FB nem tekintette meg online adatvédelmét annak ellenére, hogy kijelentette, hogy hozzájárulása nélkül nem fogja megosztani az adatokat. Price azt is elmondta, hogy 2016-ban rendszeres politikai kampányoknak volt tanúja.

E peres mellett Robert Casey és Fan Yuan, a Facebook két különálló részvényese szintén csoportos keresetet indítottak. Ezeket maga a Facebook, valamint David Wehner pénzügyi igazgató és Mark Zuckerberg vezérigazgató ellen nyújtották be. Kompenzálni akarják a Facebook múlt héten történt állománycsökkenése során elszenvedett értékvesztést. Ebben az időszakban a Facebook teljes piaci értékének 10% -át elvesztette.

Végül, Jeremiah Hallisey ügyvéd pert indított az FB COO Sheryl Sandberg, Zuckerberg és más igazgatósági tagok ellen. A perben a Facebook vezetõi és az igazgatótanács nem tett lépéseket az adat megsértésének csökkentésére. És sem a felhasználókat nem tájékoztatták a bekövetkezésről. Így megsértették a bizalmi kötelességet.

Ez a pert megköveteli, hogy a részvényesek kompenzálják veszteségeiket. Azt is ragaszkodik hozzá, hogy a Facebook javítsa belső biztonsági folyamatait, és ezt bírósági végzéssel kényszerítsék erre.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság jóváhagyja az FB nyomozását

Az FTC jelenleg vizsgálja a vállalat „tisztességtelen cselekedeteit”. Ennek eredményeként a Facebook súlyos bírságot vonhat maga után, ha bűnösnek találják.

Tom Pahl, az FTC ügyvezető igazgatója szerint “” A Facebook adatvédelem megsértéséről szóló legfrissebb sajtójelentések arra késztették az FTC-t, hogy vizsgálja meg azt. ” Kiderült, hogy a vizsgálatok középpontjában a „tisztességtelen politikák, amelyek jelentős károkat okoztak a fogyasztók”.

Ezt a nyilatkozatot követően a Facebook részvényei tovább csökkentek eredeti értékük majdnem 6 százalékával.

A Facebook azonban bátor arcot adott, és Rob Sherman, a Facebook adatvédelmi vezérigazgató-helyettese azt mondta: „A Facebook elkötelezett amellett, hogy a felhasználói adatok biztonságban maradjanak, és hálásak vannak az esélyért, hogy válaszolhassanak az FTC által feltett összes kérdésre.”

A #DeleteFacebook mozgalom fő támogatót talál

Brian Acton, a Whatsapp társalapítója csatlakozott a #DeleteFacebook mozgalomhoz annak ellenére, hogy 19 milliárd dollárt keresett a Facebook által a Whatsapp megvásárlásával. A #DeleteFacebook hashtagot az emberek használják arra, hogy a felhasználók töröljék Facebook-fiókokat.

Megállapítják azt az állítást, miszerint a Facebook tudta, hogy a Cambridge Analytica titkos eszközöket alkalmaz magáninformációk gyűjtésére. Azt is megemlítik, hogy ez hogyan ment két évig, és a Facebookon senki sem tett semmit annak megakadályozására.

Mozilla petíciót is benyújtott

A Mozilla sokat veszített piaci részesedéséből az innovatívabb vállalatok számára. Természetes, hogy megragadnak minden lehetőséget, hogy felbukkanjanak a versenytársakon. A társaság által benyújtott új petíció szerint azt kérik, hogy a Facebook módosítsa alkalmazás engedélyezési politikáját. Ez javítja a harmadik fél által végzett bányászattal szembeni védelmet.

Emellett a CA-botrány fő bejelentője, Chris Wylie ismét beszélt róla. Azt mondta, hogy nem szándékozik becsapni a Facebook-ot, és ezt a kijelentés megfogalmazásakor sem vette figyelembe.

Valójában, elmondása szerint, egyetlen motivációja az volt, hogy a Cambridge Analytica árnyas tevékenységeit a világ felé tegye. Ez azonban nem akadályozta meg másoktól a spekulációt, miszerint a törvény fő célja az FB részvényértékének süllyedése volt.

A Zuckerberg Facebook vezérigazgatója úgy döntött, hogy a Kongresszusra és a Tanúsításra lép

Az állítások és perek fényében Mark Zuckerberg kijelentette, hogy tanúvallomást tesz a Kongresszus előtt. Zuckerberg által a CNN Moneynek adott nyilatkozat szerint a bizonyságtétel csak néhány héten belül megtörténik. A Facebook jelenleg vizsgálja a bizonyság megállapításának legjobb módját. Nem kétséges, hogy meg akarják menteni Zuckerberg-t és a Facebook-t minden szabálysértéstől és a hozzá kapcsolódó vádaktól.

Ez a nyilatkozat a Cambridge Analytica óriási visszaesésének végén áll. A médiában mindenki egyetértett abban, hogy nincs más alternatíva, mint Zuckerberg, aki a Kongresszus előtt vallomást tesz.

Ugyanakkor széles körben elterjedt elképzelés, hogy Zuckerberg tanúvallomása arra készteti más szociális média honchoszokat is, hogy kövessék példát. Előfordulhat, hogy a Google és a Twitter vezérigazgatói, Sunder Pichai és Jack Dorsey is tanúvallomásokat tesznek.

Hivatalosan mind a három online média óriást felkérték, hogy vegyen részt az április 10-én megrendezett adatvédelmi meghallgatáson. Chuck Grassley, a szenátus bírói testület elnöke adta ki az értesítést.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map