A tíz legjobb ország, ahol 2020-ban a legrosszabb internetes cenzúra áll fenn

Szeretné tudni, mely országok szerint 2020-ban a legrosszabb az internetes cenzúra? Ne keresse tovább. A Freedom House és a Riporterek nélkül összegyűjtött kutatások alapján összeállítottuk a tíz legrosszabb ország listáját az internetes szabadság szempontjából..


A 10 legjobban működő ország 2018-ban a legrosszabb internetes cenzúrával

A tíz legjobb ország, ahol 2020-ban a legrosszabb internetes cenzúra áll fenn

Ha azt tervezi, hogy a listában említett országok bármelyikébe költözik, vagy egy másik országba utazik, akkor javasoljuk, hogy használjon VPN-t az internetes cenzúra megkerülésére, és anonim maradjon az interneten való böngészés közben..

A tíz legjobb ország, ahol 2020-ban a legrosszabb internetes cenzúra született – Gyors áttekintés

  1. Kína
  2. Szíria
  3. Etiópia
  4. Irán
  5. Kuba
  6. Üzbegisztán
  7. Vietnam
  8. Szaud-Arábia
  9. Pakisztán
  10. Bahrein

Internetes cenzúra 2020-ban – Mi történik a világ körül?

Mind a Határok nélküli Riporterek, mind a Freedom House szerint az internetes szabadság az egész világon csökken. Ez a visszaesés nem semmi „új”. Valójában ez a hetedik év egymást követő, amikor a globális internetes szabadság egy lépést tett hátra.

Most a legtöbb ország cenzúráz bizonyos tartalmat az interneten kívül a polgárainak biztonságosabb online élményének népszerűsítése érdekében. A legtöbb ország blokkolja az illegális tartalommal foglalkozó webhelyeket, még akkor is, ha ingyenesnek tekintik, és jó okból. Más országok azonban az internetet „veszélyes” eszköznek tekintik, amelyhez a polgároknak nem szabad teljes hozzáféréssel rendelkezni.

Miért cenzúrázza az internetet??

Az egyik dolog, amelyet észrevehet az alábbi listában, az, hogy mindegyik blokkolja az emberi jogi szervezetekkel kapcsolatos webhelyeket. Miért? Egyszerű. Ezek a webhelyek képesek megtanítani, hogy mi az alapvető emberi jogok. Ha egy ország blokkolja ezeket a webhelyeket, hogyan fogja felismerni a polgárai az emberi jogok megsértését??

Egy másik általános cenzúragyakorlat az olyan blokkok blokkolása, amelyek olyan politikai nézeteket reklámoznak, amelyek közvetlenül ellenzik az országon belüli rezsimet. Ugyanúgy, mint az első közös blokknál, ezek a webhelyek képesek megmutatni, mi a baj az ország uralkodó politikai klímájával. Az aktivisták, a bloggerek és az újságírók nem kaphatnak olyan platformot, ahol megbeszélhetik országuk kormányának válogatásait. Annyira, hogy ha a közösségi média platformokat nem tiltják meg, akkor azokat szigorúan figyelemmel kísérik. Az e-mailek és az online személyes kommunikáció ugyanúgy hatálya alá tartoznak. Ez elősegíti az öncenzúra kultúráját ezen országok polgárai és lakosai között.

Más szavakkal, a 2929-es internetes cenzúrát arra használják, hogy ellenőrizzék az obstruktív rendszerekkel rendelkező országok polgárai számára rendelkezésre álló információkat. Ezen információ nélkül ezek a kormányok ellenőrizhetik, hogy mit és hogyan gondolnak polgáraik.

Gondolkodj el rajta. Ha nem tudod, mi a demokrácia valójában, hogyan kérheti azt a kormányától? Amikor irányítja az emberek információforrását, akkor ellenőrizheti, hogy miként tekintik meg a körülöttük lévő világot.

Olvassa tovább, és megismerheti a világ 10 legszorosabb internet cenzúrájával rendelkező tíz országot.

A tíz legjobb ország, ahol 2020-ban a legrosszabb internetes cenzúra áll fenn

Itt vannak azok az országok, amelyek szerint a legrosszabb az online szabályozás és cenzúra:

Kína

Miután meghallotta a Kínai Nagy Tűzfalat, arra számíthat, hogy ez az ország a világ cenzúrázott első számú országa. Az internet Kínában drasztikusan eltér, mint bárhol másutt. A kínai kormány nemcsak blokkolja a kommunista rezsimmel ellentétes weboldalakat, hanem minden olyan weboldalt is, amely népszerűsíti „nyugati” mentalitást. A Facebook, a Instagram, a Snapchat és a Twitter mind blokkolva vannak Kínában, mert attól tartanak, hogy a nemzetbe globalizáltabb mentalitást vezetnek be. A VoIP alkalmazásokat, mint például a WhatsApp és a Skype, a kormány szintén blokkolja, hogy megkönnyítsék polgáraik kommunikációját. Az ország rendszeresen börtönbe helyezi, kivégzi és betiltja a rezsim ellenző aktivistákat, bloggereket és újságírókat. Az emberi jogi szervezetekkel foglalkozó webhelyek természetesen elérhetetlenek a kínai interneten.

Mindezek mellett a kínai tűzfal hatékonyan blokkolta azokat az általános eszközöket is, amelyeket az emberek használnak ezen korlátozások megkerülésére. A proxyk és a VPN-k nagyrészt elérhetetlenek az országon belül. Annyira, hogy a kínai fejlesztőknek teljesen új eszközt kellett létrehozniuk, hogy megkerüljék ezeket a cenzúrákat anélkül, hogy elkapnák őket.

Szíria

Annak ellenére, hogy Szíriának még nem kellett megvalósítania egy olyan országos tűzfalat, mint Kína, ez továbbra is a második legrosszabb internet a világon. A szíriai kormány és az Iszlám Állam egyaránt figyelemmel kíséri az online kommunikációt, a közösségi médiát, a blogokat és általában a forgalmat. Ugyanúgy, mint a lista többi részén, az emberi jogi szervezetekkel, a politikai aktivizmussal és bármilyen kormányellenes érzékenységgel foglalkozó weboldalak hozzáférhetetlenek az országon belül.

Ehhez a szíriai kormány rendszeresen letiltja az internethez való hozzáférést. Másrészről az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területek nem sokkal jobbak. Ugyanúgy, mint a szíriai rendszernél, az IS a katonai fejlemények alapján korlátozza az internethez való hozzáférést is. Szíria távközlési infrastruktúrája a legrosszabb a Közel-Keleten, és a háború elindulásával tovább romlik.

Etiópia

Etiópia nem olyan ország, amelyben sokan azt várnák, hogy ezt a magas rangot szerezzék azon országok listáján, ahol 2018-ban a legrosszabb az internetes cenzúra. Etiópiában a cenzúra inkább az internethez való hozzáférés hiányán alapul, mint a blokkoláson és a szűrésen..

A kormány erőteljesen figyeli az internetet, köszönhetően annak, hogy Etiópiában csak egy ISP volt. A kormány rendszeresen figyeli és ellenőrzi polgárainak kommunikációját, ideértve a személyes e-maileket is. Ezenkívül tilt minden olyan weboldalt, amely ellenzéki véleményt képvisel a kormányzó párt iránt. Ugyanúgy, mint a listán szereplő többi ország esetében, Etiópia korlátozza az emberi jogi szervezetekhez és a nemzetközi digitális jogokkal foglalkozó webhelyekhez való hozzáférést.

Az etióp kormány kulcsszó-tilalmat is alkalmaz, miközben kiválasztja a blokkolni kívánt webhelyeket. Ez azt jelenti, hogy időnként ártalmatlan, nem politikai webhelyek is belekerülnek a cenzúrába. Mint ilyen, nem lehet tudni, hogy mely webhelyeket blokkolja az adott pillanatban. Az etióp kormány eddig nem hozta nyilvánosságra a hozzáférhetetlen webhelyek hivatalos listáját.

Irán

Annak ellenére, hogy Irán a listánk negyedik számába lépett, fontos megjegyezni, hogy az ország cenzúrára vonatkozó törvényei az utóbbi időben javultak. Ez a javulás az internet elérhetőségének növekedésén és a köztársaság utóbbi 2 évben tapasztalt sebességén alapul. Ennek ellenére Irán továbbra is erősen cenzúrázza internetét. Irán valójában arra ösztönzi polgárait, hogy különféle eszközökön keresztül használják a szorosan megfigyelt nemzeti internetes hálózatot (SHOMA).

Az egyik módja annak, hogy a kormány ösztönözze az intranet használatát, azáltal, hogy megfizethetőbbé teszi. Az iránioknak külön fizetniük kell a globális internet használatáért, miközben továbbra is a kormány által bevezetett korlátozásokkal és rendeletekkel foglalkoznak.

Az emberi jogi szervezetekkel és az online aktivizmussal kapcsolatos webhelyek blokkolása mellett Iránban blokkolják a közösségi média platformokat, mint például a Facebook, a YouTube és a Twitter. A távirat és az Instagram nagy jelenléttel bír az iráni ökoszisztémában, és ezért ezeket erősen figyelemmel kísérik. A VPN-k nagyon népszerű eszközök az irániok számára, ám ezek hozzáférését is korlátozhatják.

Kuba

Kuba a legkevésbé kapcsolódó ország Latin-Amerikában. Valójában a mobil internet csak a közelmúltban vált elérhetővé néhány kiválasztott kubai számára. A mai napig az otthoni összeköttetések még mindig ritkák a szigeten, akár a kormány általi jóváhagyás hiánya, akár azért, mert egy ilyen kapcsolat drága..

A kubai kormány figyelemmel kíséri és kiszűri az internetes tartalmat, különösen a kormányzati egyet nem értés és az antikommunista elképzelések kapcsán. A fő ok azonban, hogy Kuba az internetes cenzúra 2020-ban az ötödik legrosszabb országai közé tartozik, az internet-hozzáférés hiánya az országban. A mobil és az otthoni internet-hozzáférés ritka, mivel csak a kormány jóváhagyásával rendelkező polgárok férhetnek hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz. A kubai kormány arra kényszeríti polgárait, hogy ehelyett a könnyen megfigyelhető intranetet használják. Még ez a szolgáltatás is egy órás összeköttetésért a kubai átlagos havi bér csaknem 10% -át teszi ki.

Üzbegisztán

Üzbegisztán, bár továbbra is nagyon korlátozza az internet-kapcsolatot és a hozzáférést, valószínűleg a cenzúrával kapcsolatos reformok felé halad.

Ennek ellenére az ország továbbra is a 10 legrosszabb ország közé tartozik, ahol 2020-ban az internetet cenzúrázzák. Az üzbég hatóságok korlátozzák az uralkodó politikai pártot ellenző tartalmakhoz való hozzáférést. Az üzbég társadalmi kérdésekkel foglalkozó webhelyeket szintén erősen szűrik és korlátozzák. Noha az olyan szociális média platformokat, mint a Facebook, a YouTube és a Twitter, az országban nem tiltják, a kormány erőteljesen támogatja üzbég társaik használatát. A közösségi média oldalain végzett nagyméretű szűrés és figyelemmel kísérés öncenzúrás magatartást váltott ki Üzbegisztán legtöbb internetezőjével szemben.

Vietnam

Az elmúlt néhány évben Vietnam jelentős javulást tapasztal az internet elérhetőségében. Ennek ellenére a cenzúra, a tartalom szűrése és a kommunikáció nyomon követése továbbra is Vietnamot sorolta hetedik országként ebben a listában. Vietnam rendszeresen magyarázat nélkül blokkolja a közösségi média platformokat, mint például a Facebook és az Instagram.

A kormányellenes érzelmekkel való tartalom folyamatosan nem érhető el az országon belül. Ami a legérdekesebb a vietnami rendeletekkel kapcsolatban, az a figyelem hangsúlya, hogy korlátozza a társadalmi és a politikai tartalmakat is. Ez elősegíti az újságírók, bloggerek és a közösségi média felhasználói közötti öncenzúra környezetét.

Szaud-Arábia

Szaúd-Arábia szigorúbb internetes környezetet követ, mint a tiltott. A közösségi média platformok, mint például a Facebook, az Instagram és a Twitter elérhetők az SA-ban. A kormány azonban szigorúan szabályozza ezen platformok tartalmát. Az újságírók, a bloggerek és a polgárok egyaránt szigorú öncenzúrát gyakorolnak a politikára, a vallásra és a királyi családra vonatkozóan. A VoIP szolgáltatásokat az országon belül blokkolják, bár e blokkok érvelése inkább a telekommunikáció monopolizálódására irányul, mint bármi másra.

Szaúd-Arábia rendszeresen blokkolja azokat a webhelyeket, amelyeket károsnak, illegálisnak, iszlámellenesnek és sértőnek tekint. A szerzői joggal védett anyagokat terjesztő webhelyek, mint például a Pirate Bay, szintén elérhetetlenek. Szaúd-Arábia internetszolgáltatói tiltják az emberi jogokról és az ellenzéki politikai szervezetekről szóló webhelyeket és közösségi média oldalakat is. Mindezek ellenére a szaúd-arábiai hatóságok nagyon átláthatóak a blokkolt tartalmak és webhelyek vonatkozásában. Számos Szaúd-Arábia internetes felhasználója a VPN-ekhez fér hozzá a globális internethez, bár csak a legfelső szintű VPN-k képesek megkerülni az ország korlátozásait. Szaúd-Arábia azonban blokkolja Torot.

Pakisztán

2016-ban Pakisztán elfogadta az elektronikus bűncselekmények megelőzéséről szóló törvényt, amely kibővítette a kormány lehetőségeit a pakisztáni internethasználók bebörtönzésére az ország igazságszolgáltatási rendszerének, katonaságának és általában az iszlámnak a kritikája miatt. A közösségi média platformjai, mint például a Facebook és a Twitter, a fenti kritériumok alapján rendszeresen tilalmakkal szembesülnek. Az ország rendszeresen figyeli az ellenzéki tüntetésekről szóló jelentéseket, annyira, hogy sok békés tüntetés teljes mértékben hiányzott a médiában.

A kormány gyakran letiltja a mobil internetet az egész országban, és sok vidéki és nyugati pakisztáni térségben nem biztosítja az internet-hozzáférést. A pakisztáni ellenzéki politikai pártokhoz tartozó helyszíneket szintén rendszeresen blokkolják, és nem magyarázkodnak arra, hogy miért hajtják végre ezeket a blokkokat. A független bloggerek letartóztatásait követően az újságírók, a bloggerek és a polgárok egyaránt megkezdték a szigorú öncenzúrázási gyakorlatokat. Ez leginkább a társadalmi igazságossággal, a politikai ellenzéssel vagy az iszlámellenes érzelmekkel kapcsolatos témákban mutatkozik meg.

Bahrein

Bahrein büszkélkedhet a világ legjobb internetes penetrációjával és sebességével, de a kormány óriási lépéseket tett az online véleménykülönbségek elnyomása érdekében. A síita kisebbségi vezetők és politikai pártok számára kedvező webhelyeket és tartalmakat rendszeresen szűrik és tiltják. A kormány emellett rendszeresen kiszűr és tiltja a síita kisebbség és vezetői számára kedvező webhelyeket és tartalmakat. Valójában az internet hozzáférése teljes mértékben nem létezett a síita városban, Dirazban, amely manapság még mindig foglalkozik az internetes takarítókkal..

A bahreini kormány folyamatosan blokkolja az ellenzéki pártok weboldalait és közösségi média platformjait. A hírkereskedőknek jóváhagyást kell kapniuk a bahreini tömegtájékoztatási igazgatóságtól annak érdekében, hogy megosszák a híreket webhelyeiken és a közösségi média oldalain. A jó hír az, hogy a VPN-k és a proxyk továbbra is elérhetők Bahreinben, mivel a kormány nem volt képes olyan erősen tűzfalat végrehajtani, amely ezeket az eszközöket blokkolja..

Felejthetetlen említések:

Itt vannak azok az országok, amelyek nem szerepelnek a top 10-ben, de megérdemlik, hogy megemlítsék:

 1. Egyesült Arab Emírségek
 2. Egyiptom
 3. Oroszország
 4. Thaiföld
 5. Gambia
 6. pulyka

A tíz legjobb ország, ahol a legrosszabb internetes cenzúra a 2020-ban – végső gondolatok

Itt van, a 2020-as internetes cenzúra tíz legrosszabb országa. Vegye figyelembe, hogy Észak-Korea nem szerepel ebben a listában, mivel elidegenedik a világ többi részétől. Ellenkező esetben az internet általában az első számú országnak minősül. Mint mindig, ha ezen országok valamelyikébe költözik, javasoljuk, hogy tegye meg az óvintézkedéseket az Ön biztonsága és magánéletének online védelme érdekében. Használhat egy megbízható VPN-szolgáltatót, például az ExpressVPN-t, hogy megkerülje az ezekben az országokban található korlátozásokat. Ön képes lesz megkerülni a fent említett kormányok megfigyelési és megfigyelési gyakorlatait is.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map