A VPN története – hogyan kezdődött ez az egész

Bárki, aki tud valamit az internetes biztonságról, tudja, hogy a VPN az egyik legjobb lehetőség az online névtelenség fenntartására. Megvédik Önt, személyazonosságát és tartózkodási helyét a kémkedés és a hackelés mindenféle formájától. Ezenkívül lehetővé teszik az online regionális blokkok megkerülését, lehetővé téve olyan szerver használatát, ahol a tartalom nincs blokkolva, és hozzáférhet hozzá. Tehát ha az államokon kívül utazik, és továbbra is meg akarja nézni a Netflix-et, akkor a VPN-k használják ezt a lehetőséget. És ha bármilyen okból el akarja rejteni IP-jét, a VPN segíthet Önnek. Olyan sok oka van annak, hogy az emberek miért használják a VPN-eket, és ezek használata az utóbbi években felgyorsult. Annak ellenére, hogy a VPN-ek a közelmúltban gyorsan népszerűvé váltak, valójában nagyon kevesen tudják, hogyan fejlesztették ki a technológiát, és elérhetővé tették a nagyközönség számára. Vessünk egy pillantást a technológia kialakulására.


A VPN története - hogyan kezdődött ez az egész

A VPN története – hogyan kezdődött ez az egész

A VPN története – hogyan kezdődött ez az egész

Noha a VPN-ek a népszerű online koncepcióban megjelentek viszonylag nemrégiben, eredeteikük több mint két évtizeddel régebbi. Pontosabban, 1996-ban, amikor a PPTP protokollt fejlesztették és kiadták. A PPTP a Peer to Peer Tunneling Protokollot jelenti, és a biztonságos adatátvitel legalapvetőbb formája a mai napig. Ettől az időtől kezdve az alagútkezelési protokollok biztonsága és összetettsége gyorsan növekszik annak érdekében, hogy lépést tartsanak az érvénytelenítésre tett erőfeszítésekkel. Most számos típusú alagút-protokollt kínálunk a rendszeres felhasználók számára, például L2TP, IPSec és SSL stb. – mindezt változatos felhasználásokkal, előnyeikkel és hátrányaikkal.

Kinek szánták a VPN-ket?

A VPN-ket eredetileg olyan nagyobb üzleti vállalkozások számára fejlesztették ki, amelyeknek biztonságos adatcserére és kommunikációra van szükségük. Hasonlóan magához az internethez, ezt a technológiát soha nem szándékoztak nyilvános használatra. Kizárólag azoknak a vállalatoknak készült, amelyek a belső kommunikációjukat magántulajdonban akarják tartani, és lehetővé teszik az alkalmazottak számára a fájlok biztonságos elérését, még akkor is, ha a bejelentkezéskor nem voltak az irodahelyiségben..

Az internetes létesítmények gyors bővülésével és a rosszindulatú szoftverek fejlesztésével azonban elkerülhetetlenné vált a VPN-ek nyilvános felhasználásának szükségessége, és sok vállalat elindult a piacra a kínált VPN-szolgáltatásokkal. A VPN-k túlnyomó többsége vissza tudja vezetni a gyökereiket ezekre az eredetre. Teljes mértékben tartoznak ezeknek a korai fejlesztőknek, akik kidolgozták az alagút protokoll technológiájának legkorábbi formáit és előkészítették az utat a VPN fejlesztésére.

Mit népszerűsített a VPN-ek?

A Wikileaks, a Snowden és az egyéb titkos kormányzati politikák és az internet miatti szivárgások nyilvánvalóvá tették, hogy nemcsak a digitális piacokra befektetett vállalatoknak, hanem az embereknek is szükségük van az online biztonság megőrzésére. A közönségnek is meg kellett néznie digitális hátoldalát, és ügyelnie kellett arra, hogy senki sem kövesse őket.

A technológia fejlődésével a felhasználásra vonatkozó korlátozások is növekedtek. Néhány országban, például Kínában és Oroszországban, rengeteg törvény rendelkezik, amelyek diktálják, hogy az állampolgárok mit és mit nem tehetnek online. Nem csak ez a két ország, hanem a világ számos nemzetében szigorú törvények vonatkoznak arra, hogy mi elfogadható, mi pedig nem. És ha nem tartja be ezeket a szabályokat, akkor komoly bajban szenvedheti el magát.

A fő VPN-felhasználók

Míg a különféle embereknek különböző okai vannak a VPN-ek használatára, a VPN-ek használata a világon nem a kormányzati hatóságok biztonságos kijátszása. Ehelyett annak biztosítását kell biztosítani, hogy a nagyvállalatok önálló szellemi politikája ne akadályozza az emberek szórakoztatását. Míg egyrészt Netflix, Hulu, BBC és más online tartalom platformok vannak, másrészt számos geo-korlátozás van, amelyek korlátozzák azok használatát.

Nyilvánvaló, hogy egy átlagos Netflix előfizetéssel rendelkező embernek nem érdekli, hogy az Egyesült Államokban vagy bárhol másutt tartózkodnak-e. Fizettek érte, tehát bárhonnan képesek lehetnek rá. Erősen egyetértünk ezzel, de a nagy médiavállalatok nem osztják véleményünket. E kis probléma megkerülésére VPN-ket dolgoztak ki. Ha lehetővé tette az embereknek, hogy a világ bármely pontjáról kiszolgálókat válasszanak, a VPN-k lehetővé tették az emberek számára a általában rájuk korlátozott tartalom elérését. Ez teszi ki a VPN-felhasználók jelentős részét, és a szám folyamatosan nő.

A VPN-ek kiemelkedő oka az is, hogy hagyják a felhasználókat névtelen maradni, és megakadályozzák, hogy a törvény hozzájuk jusson. Azoknak az országoknak a számára, ahol sok cenzúra és bizonyos típusú online anyagok tiltása van, ez nagy megkönnyebbülés. Például Oroszországban meglehetősen szigorú LGBT-ellenes politika van, és az ezt támogató emberek gyakran a VPN-ket használják online kapcsolattartáshoz. Kínában is a VPN-k biztonságos közeget biztosítanak az emberek számára, hogy kölcsönhatásba lépjenek és ötleteket támogassanak, amelyek egyébként felhívnák a kormányzati hatóságok haragját..

Tehát mit tart a jövő a VPN-eknek??

A legújabb trendek és a VPN-k növekvő felhasználási tüskei szerte a világon azt jelzik, hogy a VPN-szolgáltatások meredek lejtőn vannak. Ez azt jelenti, hogy egyre több ember fogja használni a VPN szolgáltatásokat, hogy megóvja magát minden számítógépes fenyegetés ellen. A fejlődő technológiákkal azt is elvárhatjuk, hogy a biztonsági intézkedések fejlődjenek, és a VPN-k képesek lesznek kockázatmentes nagy sebességű internethasználat lehetőségét biztosítani az ügyfelek számára a még nem ismert jövőben..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me