Ebből fakadó nagy adat- és adatvédelmi kérdések

A nagy adatok az elmúlt évtizedben jelenség voltak. A nagy adatanalitikának számos felhasználása van a mindennapi életben, de legjelentősebb felhasználása a vállalkozások fejlesztésében rejlett. Például a nagy adatok elemzése segíthet a kiskereskedelmi vállalkozásoknak előrejelzni a szezonban a legnépszerűbb elemeket, és megjósolni, hogy mely termékek mely helyeken lesznek népszerűek. Ez segít a vállalkozásoknak javítani az értékesítést és az ügyfelek elégedettségét. A nagy adatok erejét több iparág használja fel. De hatalmas hatalommal jár az adatvédelmi kérdések aggodalma. Noha a nagy adatok elemzése sok szempontból hasznosnak bizonyul, az alábbi módokon is megkönnyítik a magánélet megsértését.


Ebből fakadó nagy adat- és adatvédelmi kérdések

Ebből fakadó nagy adat- és adatvédelmi kérdések

Adatvédelem megsértése

A nagy adatok elemzésének néhány használata a magánélet megsértését eredményezi. Például a kiskereskedelmi vállalkozások gyakran nagy adatelemzést használnak az ügyfelek adatainak előrejelzésére. Ezek a részletek gyakran személyes jellegűek, és azok feltárása munkahelyet veszíthet vagy kényelmetlen helyzeteket eredményezhet. A szervezetek, kiskereskedők vagy bármilyen más típusú vállalkozás nem végezhet olyan intézkedéseket, amelyek sértik az emberek magánéletét.

Lehetetlen névtelenség

A nagy adatelemzéssel lehetetlenné válhat anonimizált adatfájlok létrehozása. Az intelligens modulok korszakában nehéz tenni semmit, amely titokban tartja az azonosítását. Még akkor is, ha az adatfájlok névtelenné válnak, kombinálhatók más fájlokkal az egyének azonosítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy senki sem teljesen anonim.

Megkülönböztetés

Noha a diszkrimináció minden ágazatban létezett, a prediktív elemzés csak általánosabbá tette és nem igazán objektív módon. Például, egy pénzügyi szervezet nem tudja meghatározni egy személy versenyképességét a hitelkérelmek alapján, de ezt több más, a nagy adatok elemzésén és a tárgyak internetén (IoT) keresztül gyűjtött adatok segítségével megteheti. Ezután a kérelmező hitelkérelmét el lehet utasítani. Az ilyen „automatikus megkülönböztetés” a legtöbb esetben visszafordulhat.

Az adatmaszkolási hiba

Az adatmaszkolást sok szervezet használja, de ha nem megfelelően használják, akkor a nagy adatok elemzése könnyen felfedheti az egyének személyazonosságát. A nagy adatok még mindig nagyon újak, és a legtöbb szervezet nem törődik azokkal a kockázatokkal, amelyek a magánélet megsértéséhez vezethetnek. Megfelelő politikának kell lennie, amely meghatározza az adatmaszkolás szabályait az egyének maximális magánéletének biztosítása érdekében.

Nincs teljes pontosság

Annak ellenére, hogy a nagy adatok elemzése nagy teljesítményű, nem teljesen pontos. Vannak hibás algoritmusok, hibás adatmodellek és pontatlan adatok az egyénekről. Ez megkönnyítheti a rossz döntéseket, ha az adatok pontosságát nem érvényesítik. A pontatlan adatok árthatnak az egyéneknek, és munkahely elvesztését, téves téves diagnosztizálást és az alapvető szolgáltatások megtagadását okozhatják. Ha a nagy adatok elemzését vakon megbízják, az adatok ellenőrzése nélkül, sok problémahoz vezethet, és sok embert veszélyeztethet.

A szülők és a szerzői jogok relevanciája

A nagy adatok megnehezíthetik a szabadalmak beszerzését, mivel a hatalmas információs adatbázisnak köszönhetően a szabadalom egyediségének ellenőrzése sokáig tart. Ez a szerzői jogokat is irrelevánssá tenné, mivel a nagy adatok megkönnyítik az adatok kezelését és elrejtését. Következésképpen a szabadalmaztatott vagy a szerzői jogokkal védett információkhoz kapcsolódó jogdíjak a múlté válhatnak. Ez nem lenne jó, tekintve, hogy valami újabb feltalálása nagyon nehéz. Ha kiváló filmet szeretne látni erről, tekintse meg azt a konyhai terméket, amelyet ez a fiatal nő talált fel a Joy című filmben. A saját családja is botrányos volt!

Hogyan kezeljük a nagy adatok adatvédelmi kérdéseit

Noha a nagy adatok elemzése nagyon ígéretes a vállalkozások számára, és jelentős fejlesztéseket inspirál a különféle szervezetekben, a magánélettel kapcsolatos aggodalom komoly következménye. A nagy adatok elemzése előtt a szervezeteknek mindig szem előtt kell tartaniuk néhány dolgot. Néhány ezek közül:

  • Mielőtt a nagy adatok elemzését felhasználná, a szervezeteknek legalább tíz adatvédelmi kockázatot kell megfontolniuk a stratégiához kapcsolódóan.
  • Világos szabályoknak, irányelveknek és iránymutatásoknak kell lenniük a nagy adatanalitikai felhasználásokra vonatkozóan, amelyek megvédik az egyének magánéletét.
  • A használatba vétel előtt be kell építeni a rendszerbe a biztonsági és a magánélet ellenőrzését.

Végső gondolatok

A technológia minden modern vállalkozás számára szükséges eszköz, és a nagy adatok az utóbbi időben a legerősebb technológiai innováció. Mint minden technológia, a nagy adatok elemzésének jó és sötét oldala is van – miközben segít a szervezeteknek az üzleti folyamatokban, a nagy adatok rendszeresen megsértik az adatvédelmet és az adatbiztonságot. A megfelelő irányelvek és szabályok helyben történő megszerzésének elősegítheti a nagy adatok elemzésének jobb kihasználását anélkül, hogy veszélybe sodorná a magánéletét.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me