Hogyan éljünk egy világban, semleges semlegesség nélkül

Mint tudhatja, az FCC úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi a hálózatsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy az internet már nem nyitott. Bár a nagyvállalatok, mint a Facebook, a Google és a Netflix, támogatták a hálózatsemlegességet, az FCC úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi, és ennek a szerencsétlen döntésnek a következményei messzemenőek. Hogyan néz ki az Internet jövője most, amikor a nettó semlegesség megszűnt??


Hogyan éljünk egy világban, semleges semlegesség nélkül

Hogyan éljünk egy világban, semleges semlegesség nélkül

A nyitott világ vége

A hálózatsemlegesség minden internetet nyitottá tette az internet számára. Az FCC már elfogadta a törvényjavaslatot, amely hatékonyan megölte a hálózatsemlegességet. Mit jelent ez egy átlagos internetes felhasználó számára? A nyílt internet lehetővé tette a felhasználók számára, hogy eldöntsék, milyen tartalmat szeretnének elérni az interneten. Megakadályozta az internetszolgáltatókat, hogy preferenciális bánásmódban részesítsék bármely adott alkalmazást vagy szolgáltatást, és ezáltal az internetet a lehetőségek kincstármává tették..

Most, hogy a hálózatsemlegesség elhalt, olyan internetszolgáltatók, mint a Verizon, a Comcast és az AT&T dönti el, hogy milyen tartalmakhoz fér hozzá az interneten. Ha megszerezzék az irányítást az interneten, az nem jó neked. Lehet, hogy blokkolják azokat a népszerű szolgáltatásokat, amelyeket versenyképeseknek találnak. És felkérhetik a felhasználókat, hogy fizessenek többet e szolgáltatások eléréséért. Röviden: az internet drágább lesz, és korlátozott a hozzáférése. Soha nem tudja megjósolni, hogy az internetszolgáltató mikor fogja Instagram-ot vagy Facebook-ot helyezni egy esernyő-kiegészítőbe, amelyért külön fizetnie kell.

Nettó semlegesség nélküli világ

Mi tehát a problémák, amelyekkel a hétköznapi felhasználók a hálózat semlegessége nélkül szembesülnek a világon? Itt van néhány lehetőség.

Sávszélesség fojtása

Ez már a hálózat semlegességének hatálybalépése előtt kérdés volt. Ha az internetszolgáltatók észlelték, hogy egy felhasználó streaming tartalmat jelentenek, csökkentenék az ügyfél internetes sebességét. Az internetszolgáltatók ragaszkodnak ahhoz, hogy a sávszélességet csak a hálózatok torlódásának csökkentése érdekében állítsák be, de semmilyen módon nem tudjuk ellenőrizni, hogy állításaik igazak-e vagy sem..

Most, hogy a hálózatsemlegességet hatályon kívül helyezték, soha nem tudja megjósolni, hogyan fog viselkedni az internetszolgáltató, amikor észlelik, hogy van szokása a tartalom internetes streamingjéhez. Lehet, hogy újra fojtja a sávszélességet. Megállapodhattak bizonyos szolgáltatásokkal és pénzt követelhetnek tőlük a rivális szolgáltatásaik sebességének csökkentéséhez. Ilyen módon korlátozhatják a kedvenc szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Ezenkívül megakadályozzák az innovatív induló vállalkozásokat is a földről.

Blokkolt webhelyek

Ha az internetszolgáltatók teljes mértékben ellenőrzik az internetet, senki sem akadályozhatja meg őket abban, hogy blokkolják azokat a webhelyeket, amelyek nem tetszik. Például megállapodást köthetnek egy adott streaming szolgáltatással, és különféle okokra hivatkozva blokkolhatják a rivális webhelyeket. Ez tisztességtelen a blokkolt szolgáltatások ellen. Ez tisztességtelen a fogyasztókkal szemben is.

Peering konfliktusok

Noha igaz, hogy az összes internetszolgáltató egyhangúlag ellenzi a hálózatsemlegességet, közöttük nincs sok együttműködés. Riválisok egymásnak. Ez további problémákat okozhat azoknak a felhasználóknak, akik P2P-megosztással foglalkoznak két ISP-hálózaton keresztül. Konfliktusok akkor merülnek fel, amikor az egyik vagy mindkét internetszolgáltató megpróbálja csalódni a tartalom letöltését végző fogyasztóktól. Ez csökkenti a felhasználó letöltési sebességét. Ezek a problémák már egy ideje fennállnak, de most csak fokozódni fognak, mivel az internetszolgáltatók versenyeznek egymással.  

Az internet jövője meglehetősen homályosnak tűnik a hálózatsemlegesség nélkül. Nem arról szól, hogy az internetszolgáltatók mit fognak csinálni. Arról szól, hogy más internetes szereplők hogyan reagálnak erre. Az olyan nagyvállalatok, mint a Google, a Netflix vagy az Amazon rendelkeznek a forrásokkal, hogy megfizesssék az internetszolgáltatók által tőlük megkövetelt extra díjakat. Az is lehetséges, hogy az internetszolgáltatók nem befolyásolják őket befolyásuk miatt. Sajnos a kicsi induló vállalkozásoknak nincs erõforrása a nagyobb versenytársakkal való versenyben egy zárt interneten. Az internet már nem fogja csábítani őket lehetőségeivel.

Az internet nélkülözhetetlen életünk számára, és mint ilyen, nem várhatjuk meg, hogy megóvjuk. A hálózatsemlegesség elleni jelenlegi határozat lehetővé teszi az internetszolgáltatók és a kábelszolgáltatók számára, hogy folytatják azt, amit eddig csináltak. Végül is, a korlátlan internet okostelefonon mindig meglehetősen korlátozott volt, és soha nem észrevetted azt. Most fennáll annak a kockázata, hogy „korlátozott” internettel rendelkezik a többi eszközén is.

Az FCC döntése azt jelenti, hogy az internetszolgáltató és a kábelszolgáltató továbbra is folytathatja azt, amit egy ideje tett. Sajnos az internet deregulációjával a kormány nem nyújt szolgáltatást az átlagos fogyasztóknak. Természetesen az FCC határozatával szembeni bírósági csaták évekig folytatódnak, és végül a hálózatsemlegesség helyreállítható.

Nettó semlegesség nélküli világban élni

Az FCC döntésének meg lehet birkózni. A felhasználók például használhatnak VPN-szolgáltatást vagy Tor-ot. Noha vannak kérdések a Tor használatának biztonságával kapcsolatban, a VPN-ek biztonságosak és lehetővé teszik az olyan problémák megkerülését, mint például a sávszélesség csökkentése.

A VPN titkosítja az Ön adatait, és így megakadályozza, hogy az Internet szolgáltatója láthassa, milyen tartalmat használ. Ennek eredményeként nem fojthatják el a sávszélességet vagy blokkolhatják azokat a webhelyeket, amelyeket nem támogatnak. Így a VPN-k és a proxyk lehetővé teszik az esetleges internetes akadályok elkerülését. Egyelőre, ha semleges internetre van szüksége, akkor az egyetlen jó lehetőség a VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me