Hogyan lehet megtudni, ha a webkamera feltört

Tudta, hogy webkameráját feltörték? Valaki most már a webkamerán keresztül nézhet téged! Ez határozottan félelmetesnek hangzik, de nincs szükség riasztásra. Nem mindenkinek volt kitéve webkamerás hackereknek. De ha nem biztonságos webkamera van, akkor minden bizonnyal veszélybe kerül. Sőt, előfordulhat, hogy megpróbálnak zsarolni, miután egy ideje megfigyeltek téged. Vannak olyan esetek, amikor a webkamerás hackereket ábrázolták a médiában. Még nem sokat tudnak arról, hogy elkövetik őket. Tudjuk azonban, hogy a hackereknek többféle módja van arra, hogy rosszindulatú programokat fecskendezzenek az eszközébe. Ezek a módszerek hozzáférést biztosítanak a teljes számítógéphez. Ez azt jelenti, hogy ha webkamera-hozzáféréssel rendelkeznek, akkor hozzáférhetnek az összes adatához.


Jelek, amelyek azt jelzik, hogy a webkamera feltört

Jelek, amelyek azt jelzik, hogy a webkamera feltört

Webkamera integritásának ellenőrzése

Tehát felmerül a kérdés, hogyan lehet ellenőrizni, hogy a kamerája biztonságos-e? Továbbá, hogyan lehet ezt megtartani? Ha úgy gondolja, hogy valaki valószínűleg hozzáférést kap a webkamerahoz az Ön beleegyezése nélkül, olvassa el, hogy tudja, mit kell tennie.

1. lépés: Nézze meg a jelzőfényt

A webkamera feltörésének legnagyobb jele az, ha világít, még akkor is, ha nem kapcsolta be. Ez azonban nem mindig jelzi a webkamera feltörését. Lehet, hogy egy másik program használja az Ön webkameráját, és csak nem tud róla.

Azt gondolhatja, hogy ha világít a webkamera, ez azt jelenti, hogy valaki kémked téged. Noha valószínű, hogy ez megtörténik, annak oka lehet egy böngésző-kiterjesztés.

A tesztelés legegyszerűbb módja az, hogy egyszerűen indítsa újra a készüléket, és indítsa újra a böngészőt. Ezt követően, ha a webkamera jelzőfénye újra kigyullad, valószínűleg valamilyen bővítmény működik. Ahhoz, hogy megtudja melyiket, mindet egyenként ki kell kapcsolnia.

Az alkalmazások bekapcsolt webkamerát is okozhatnak. Ehhez minden alkalmazást egyenként kell megnyitnia, és meg kell vizsgálnia, hogy a webkamera reagál-e egy adott alkalmazásra. Ez extra időt vesz igénybe, de biztosítja, hogy nem vagy webkamera hackelés áldozata.

És ha ez nem működik, és ha látja, hogy webkamera önmagában világít, légy óvatos. Lehet, hogy kémkedni fogsz.

2. lépés: Fontolja meg, hogy a webkamera folyamata be van-e kapcsolva

Hozza fel a Feladatkezelőt. Válassza a Folyamatok fület, hogy megtalálja az összes jelenleg futó folyamat listáját. Nézze meg, van-e a webkamera segédprogramja vagy sem. Ha be van kapcsolva, és nem használja, akkor jelentheti, hogy feltörték. Ez azonban nem biztos jel. Ez csak az alapértelmezett beállítások eredménye lehet. Annak ellenőrzéséhez, indokolja-e újra a készüléket, és ellenőrizze újra a webkamera segédprogramjának Feladatkezelőjét.

3. lépés: Vizsgálja meg, hogy egyes alkalmazások használják-e a webkamerát

Próbálja meg futtatni a webkamerát. Ha hibaüzenetet kap, ennek két oka lehet. Vagy webkameráját egy másik alkalmazás használja, vagy feltörték. A Process Explorer eszköz segítségével ellenőrizheti, hogy mely alkalmazás használja a webkamerát. És ha Mac-et használ, akkor keresse meg a terminált, és keresse meg ugyanazt.

4. lépés: Ellenőrizze a rosszindulatú programokat

Ha biztos benne, hogy webkameráját feltörték, akkor rosszindulatú programok ellenőrzését kell futtatnia. Valószínű, hogy a számítógépe már fertőzött. A legjobb, ha beolvassa egy jó víruskereső segítségével.

A webkamera hackeinek megakadályozásának lépései

Szerintetekkel ellentétben a webkamerás hackerek megakadályozása meglehetősen egyszerű. Kövesse a megadott pontokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy webkamera biztonságos-e.

# 1: Kapcsolja be a tűzfalat

A tűzfalak az első védelmi vonal a rosszindulatú szoftverek ellen. A tűzfal folyamatosan figyeli az online forgalmat, és megakadályozza a gyanús dolgok átjutását az eszközére.

A Windows-eszköz tűzfalbeállításainak megtekintéséhez keresse fel a Vezérlőpultot > Rendszer és biztonság > Windows tűzfal > A Windows tűzfal be- vagy kikapcsolása.

Mac esetén lépjen a Rendszerbeállítások menübe > Biztonság & Magánélet > Tűzfal.

# 2: Antivírus letöltése

Számos antivírus megoldás létezik a piacon, de ügyeljen arra, hogy a legjobbat kapja. A jó víruskeresőnek a biztonság fokozott lehetőségeivel kell rendelkeznie. Miután megkapta a készüléken, az antivírus meg fogja tisztítani a készüléket. A legtöbb víruskereső program is szabadon használható.

# 3: Ne ess bele az adathalász csalásokhoz

Nagyon gyakori, hogy a hackerek úgy tesznek, mint egy támogató ügynök, és hívást kezdenek. Azt fogják mondani, hogy valami nincs rendben az eszközzel vagy a programmal, és távolról kell kijavítaniuk. Ha nem kért távoli segítséget, akkor ez valószínűleg egy átverés. A távoli segítségnyújtás álcáján valószínűleg rosszindulatú programokat fecskendeznek be a rendszerébe.

# 4: Legyen éber

Egy nagyon gyakori rosszindulatú program támadási módszer a sérült linkeken keresztül történik. Az ilyen linkeket általában e-mailen keresztül küldik el. Tehát, ha ismeretlen emberektől kap e-maileket, ne nyissa meg őket.

# 5: Legyen óvatos a Wi-Fi hálózatok használatakor

A nyilvános Wi-Fi lehet hackerek által létrehozott mézeskalács. Nagyon könnyű beállítani a hotspotot, majd figyelemmel kísérni a rajta továbbított adatokat. Ha szeretné elérni az ingyenes nyilvános Wi-Fi-t, akkor tisztában kell lennie a kapcsolódó kockázatokkal.

A nyilvános Wi-Fi-vel szembeni védelem érdekében mindig használjon VPN-t. A virtuális magánhálózat titkosítja a forgalmat, és az Ön adatai is biztonságosak lesznek, ha valaki megpróbálja megfigyelni.

# 6: Készítse el a webkamerát

Tegyen rá egy szalagot. Igen! Ez az alacsony színvonalú trükk ugyanúgy működik, mint a legkifinomultabb elemek. Nagyon könnyű megtenni, és teljesen függhet tőle. Ha úgy gondolja, hogy a szalag túl alacsony az Ön számára, vannak lehetőségek a piacon.

Zavaró az az elképzelés, hogy tudta nélkül figyelik. Mindig győződjön meg arról, hogy ellenőrzése alatt tartja magánéletét és biztonságát. És ha úgy érzi, hogy valami nem működik, akkor kövesse a fenti lépéseket a probléma megoldásához.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map