Hogyan lehet minimalizálni a digitális lábnyomot az adatvédelem érdekében

Nem gondolkodunk rajta gyakran, de információink mindig elérhetőek online és a nyilvánosság számára kitéve. A Facebook-tól a Instagram-ig életünk minden pillanatát megtalálhatja az interneten, és világszerte több millió ember osztja meg azokat.

Hogyan lehet minimalizálni a digitális lábnyomot az adatvédelem érdekében

Hogyan lehet minimalizálni a digitális lábnyomot az adatvédelem érdekében

Úgy gondolja, hogy csak a baráti körrel osztja meg üzenetét, frissítéseit és képeit, ám ha egyszer van valami az interneten, akkor nem sokáig kell elterjednie. A világháló az információ hatalmas tartaléka. Nem égetheti meg, nem húzhatja le és nem törölheti le.

Amint valami ott van, az ott jó. Ha ma törli a Facebook-fiókját, még egy évvel később is talál néhány képet egy Google-keresésben.

Ahogy van

Nem sok a teendő, ha továbbra is használni szeretné az internetet és az általa kínált kényelmi lehetőségeket. Az a képesség, hogy kapcsolatban maradjon, vásároljon otthona kényelmétől, kérheti, hogy Alexa készítsen listákat az Ön számára, nézze meg kedvenc műsorait és filmeit bármikor, tetszés szerint – a személyes adatainak árán készülnek.

Nem számít, ha a szolgáltatás ingyenes vagy fizetett. Miután megosztott valamit az interneten, szinte lehetetlen megsemmisíteni.

Annak ellenére, hogy kényelmesebbé tette az internetet, az egyre növekvő számú online fenyegetés mindenkit érdekel. Minden vállalat összegyűjti adatainkat, az internetszolgáltatóktól a Google-ig a Facebook-ig a kormányzati és biztonsági ügynökségekig.

Azt is megállapították, hogy a mobiltelefon-társaságok ügyfelek adatait értékesítik olyan ügynökségeknek, mint az NSA. Még ha úgy gondolja is, hogy nincs mit rejteni, biztonságban érzi magát, amikor tudja, hogy adatai megtalálhatók az NSA adatbázisában? Határozottan nem.

A digitális lábnyom törlése

Egy szép napon úgy dönt, hogy abbahagyja az internetet. Úgy dönt, hogy törli a digitális lábnyomát – az önkel kapcsolatos és az Önnel kapcsolatos információkat, amelyek az online tevékenységek alapján az interneten léteznek. De könnyebb mondani, mint megtenni.

Az Internet hatalmas, és másodpercekbe telik, hogy egy információ egy helyről a másikra elmenjen. Ha törli egy helyről, akkor továbbra is létezik egy másik helyen. Ennek eredményeként a keresésben is megjelenik.

Van azonban néhány teendő, amellyel apránként megtisztíthatja a digitális lábnyomot, törölve az összes nyomot az internetről. Nagyon sok lépés van benne, és időbe telik, de ez természetesen lehetséges.

1. Törölje az online fiókját

Az első dolog, amit meg kell tennie, az összes online fiók megjegyzése és törlése – a közösségi médiától a vásárlásig, a streamingtől a játékig. Ehhez össze kell állítania azoknak a helyeknek a listáját, ahol valaha is nyitott számlákat, majd törölnie kell azokat.

Az olyan webhelyek, mint a Facebook és a Google megkönnyítik fiókja törlését, de néhány webhely nem olyan egyszerű. Vagy hiányzik a törlés opció, vagy kapcsolatba kell lépnie a webhellyel fiókjának eltávolításához.

Ez magában foglalhatja a kapcsolattartó személy kiásását. Ha nem tudja, hogyan törölheti fiókját egy adott webhelyen, ez segít a Google-on való keresésben.

2. Törölje az információkat az egyes webhelyekről

Ha nem akarja törölni a teljes fiókot, de bizonyos információkat szeretne eltávolítani, akkor ezt megteheti. Például el szeretné távolítani a középiskolai promóciós képeket a Facebook-ról vagy egy régi MySpace-fiókról, amelyhez évekkel ezelőtt abbahagyta a hozzáférést, mivel kb. 5 percbe telt, amíg az e-mailben valakinek e-mailt küldött..

A régi zavarónak tűnő tweeteket vagy a már nem értelmezhető frissítéseket külön-külön is törölhetjük. Ha egy veled kapcsolatos információkat közzétettek egy weboldalon vagy blogban, vegye fel a kapcsolatot a webhely tulajdonosával, hogy távolítsa el azt.

Ne feledje, hogy a privát blogok vagy webhelyek tulajdonosai nem kötelesek megtartani kérését. Egyes webhelyek nem kínálnak lehetőséget az egyes bejegyzések törlésére. Ebben az esetben törölje a bejegyzést, és írjon be néhány apróságot az eredeti tartalom helyett.

3. Törölje az e-mail fiókokat

A legtöbb embernek több e-mail fiókja van, tehát mindegyiket törölni kell, és csak egy központi fiókot kell tartania. Az e-mail fiókok törlése egyszerű – egyszerűen keresse meg a beállításokat és keresse meg a törlés lehetőséget. Az online biztonság érdekében a leggyakrabban használt e-mail szolgáltatások használata helyett használjon egy titkosított e-mail szolgáltatást, mint például a ProtonMail.

4. Tegye meg a jogi lépéseket

Bizonyos esetekben jogi értesítést küldhet a Google-nak, hogy bizonyos tartalmakat eltávolítson az indexükből. Ez főként olyan sértő vagy nem megfelelő tartalmak esetén működik, amelyekkel nem akarja társulni.

Bizonyos weboldalak eltávolítását kérheti a Google elavult URL-eltávolító eszközével is. A Google feladata, hogy figyelembe vegye kérését, de ez az egyetlen lehetőség, amely rendelkezésére áll.

5. Használjon VPN-t

Minden, amit online csinál, visszakereshető a nyilvános IP-címre. Ha bármikor szörfözhet az interneten, letölthet alkalmazásokat vagy streaming videókat, az IP az Ön digitális ujjlenyomata. Annak megakadályozása érdekében, hogy az internetszolgáltató, a kormányhivatalok és a potenciális számítógépes bűnözők meghallgassák az online tevékenységeket, el kell rejtenie IP-címét.

Ha csatlakozik egy VPN szerverhez, úgy tűnik, hogy az internetet böngészi a saját VPN szerver IP-címével. Ezenkívül az összes internetes forgalom titkosítva lesz. A VPN-kapcsolat létrehozásának teljes folyamata meglehetősen egyszerű, köszönhetően a VPN-alkalmazásoknak, amelyeket a számítógépen, a Mac-en, az Androidon vagy az iOS-eszközön beállíthatnak.

Először azonban regisztrálnia kell egy VPN szolgáltatót. Az alábbiakban megtalálja a legjobb válogatásaink listáját:

Idő és erőfeszítés

A legtöbb esetben a digitális lábnyom törlése fárasztó folyamat, amely sok időt igényel. Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy törölte az összes fiókját, amelyek valaha is voltak, továbbra is előfordulhat, hogy néhány információ megjelenik a Google keresésben. Ezután meg kell találnia a tartalom forrását, és törölnie kell azt.

A digitális lábnyom minimalizálása érdekében ne felejtsen el olyan titkosított szolgáltatásokat használni, amelyek nem gyűjtik az adatokat. Ezeket a szolgáltatásokat gyakran fizetik, de kis díj ellenében az adatok biztonságát is meg kell őrizni. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me