Mézcsapda-csalások online – Hogyan lehet őket felismerni?

Az Internet a lehetőségek és lehetőségek világát nyitotta meg a hétköznapi ember számára, ugyanakkor megkönnyítette a csalók számára a célok megválasztását is. Különböző csalások és egyéb csaló tevékenységek zajlanak az interneten keresztül, amelyek az áldozatokat kiszolgáltatott személyekből teszik ki. Manapság újfajta csalás zajlik az interneten – a mézes csapda csalások, más néven mézeskannák.


Mik a mézcsapda csalások?

Mik a mézcsapda csalások?

Mik a mézcsapdák??

A kém számára a „mézcsapda” kifejezés azt jelenti, hogy egy ügynököt bizalmas információk elcsalogatására csábító nő segítségével csábítják. A hétköznapi világban ez alapvetően egy csalás-randevú webhelyet és ismeretlen, de vonzó emberek javaslatait foglalja magában, akik szeretnék megismerkedni velük. Engedelmeskedjen ezeknek a csapdáknak, és elveszíti az összes pénzt, vagy a számítógépet súlyosan megfertőzte.

Néhány ilyen rosszindulatú erõ még a Skype-ot is használja az emberekkel való rendetlenség megkísérlésére. Néhány vonzó személy a Skype-n megpróbál beszélni veled és így tovább a Skype-on keresztül – csak el kell blokkolnod őket, hogy megállítsák ezt a kínos folytatást. 

Az online társkereső oldalak megkönnyítették az elfoglalt embereknek a partner megtalálását. A társkereső oldalak százai növekedésével nem volt sokáig, amíg a csalók elkezdték használni őket. Általában ezek a csalók tudják, hogy az ezeken a webhelyeken regisztráló emberek kétségbeesetten keresnek partnert, és ezt a lehetőséget használják arra, hogy rávegyék őket, hogy megváljanak a banki adataikkal és más magáninformációikkal..

Ez nem azt jelenti, hogy az összes randevú-oldal csalárd. Amikor megnyitja az e-mail „spam” vagy „szemét” mappáját, látnia kellett e-maileket, amelyek felszólítanak arra, hogy „találkozz egy kedves lányval”, vagy „tanulj meg jobban kedvelni az emberedet”, vagy „találd meg az életed szerelmét”. Ezek az e-mailek tartalmaznak egy linket, amely NEM vezethet neves társkereső oldalhoz. Ha rákattint az e-mailben található hivatkozásokra, letölt egy vírust, amely megfertőzi a számítógépet.

Természetesen, ha megkísérelnek és elkezdenek megfelelni az e-mail feladójának, akkor még nagyobb kockázatot jelent – a pénz elvesztése. Ennek oka lehet, hogy ezek az e-mailek a levélszemét mappába kerülnek.

A mézcsapda csalások típusai

Két nagyon népszerű típusú mézcsapda-csalás van manapság. Az első a „nigériai” átverés, amelyben egy távoli Afrikából származó lány ír a boldogtalan embernek, és megosztja szomorú történetét. A férfi hamarosan rájön, hogy a lány millióit örökölt, és ezt a pénzt csábítja. Megígérik a milliók egy részét, ha valamilyen „jogi szolgáltatásért” fizet, hogy a lányt kiutasítsa országából. Miután az ember több ezer dollárt fizet, az Internet szerelmese eltűnik a levegőben.

A második típus az „orosz” csalás, ahol a lány azt állítja, hogy szegény, és segítséget keres „leendő férjének”. Ezek a csalók csak azokat a férfiakat célozzák meg, akikről azt gondolják, hogy gazdagok. A repülőjegy vásárlásához pénzt kérve, és bármilyen „ajándékot” örömmel fogadva, amelyet az ember a lánynak akar adni, ezek a csalók lassan kifolyják a pénzt az embernek, majd eltűnnek.

A csalók több ezer profilt keresnek a társkereső oldalakon, és kiválasztják az embereket, akiket megcéloznak. De ezekhez az e-mailekhez soha egyetlen társkereső oldal sem kapcsolódik. Ha okos vagy, tudod, hogy azonnal csalás. Meglepő módon azonban néhány ember e csalárd tevékenységek áldozatává válik, és néha veszélyes bűncselekményekbe is rávegyék őket.

Hogyan lehet biztonságos?

Egy kis diszkréció és tudatosság segíthet abban, hogy biztonságban maradjon a mézcsapda-csalások ellen. Néhány ilyen módszer a következő:

  • Ne nyissa meg azokat a e-maileket, amelyek a spam mappába kerülnek. Annak biztosítása érdekében, hogy a fontos e-mailek ne kerüljenek a szemétre, a „Fehérlista” e-mail címek, ahonnan rendszeresen kapnak e-maileket. Óvakodj minden olyan furcsa témájú e-mailtől, mint például egy millió dolláros ajánlat vagy meghívó, hogy találkozzon valaki különlegesvel.
  • Tanuld meg észrevenni ezeket az átverő e-maileket. Általában nagyon gyenge angolul vagy más nyelven, például oroszul írják. Soha ne nyissa meg ezeket az e-maileket, és még ha igen, ne is kattintson a linkekre, és ne válaszoljon a feladónak.
  • Ne látogasson el a randevú-webhelyekre, amelyekről még soha nem hallottál, különösen azok, amelyek spam-e-mailekben jelennek meg. Ez veszélyt jelent a számítógépére.
  • Vigyázzon a nagylelkű ajánlatokra, amelyek millió dollárt kívánnak adni neked, vagy arra, hogy megismerjék valaki különlegeset.
  • A legfontosabb: mindig használjon megfelelő biztonsági rendszert a számítógépéhez, mivel ez automatikusan figyelmeztet a rosszindulatú vagy gyanús webhelyekre.

Az Internet olyan, mint maga a világ – tele különféle típusú emberekkel, és nem mindenkinek van jó szándéka. Ha megtanulja magát ezekre a számítógépes bűncselekményekre, és tudatosítja önmagát, akkor könnyen elkerülheti ezeket a mézcsapda-csalásokat, és biztonságos lehet az interneten.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me