Mi a Bloatware? Kezdő útmutató

Amikor új eszközt vásárol, függetlenül attól, hogy az Android mobil vagy a Windows számítógép, akkor számíthat arra, hogy tiszta és érintetlen. Nos, ha ez volt a helyzet, akkor nem fogja ezt elolvasni. Valószínűleg észrevette, hogy eszköze el van dugulva felesleges előre telepített szoftverrel, igaz? Igen, ezt hívjuk Bloatware-nek. Kérdése van a tárgyalt kérdéssel kapcsolatban, és én megkapom a válaszokat. Itt minden, amit tudnia kell a Bloatware-ről.


Mi a Bloatware?

Mi az a Bloatware??

Bloatware 101

Ez a szoftver sokféle formában elérhető. A legtöbb bloatware nem veszélyes, de lelassíthatja a rendszert, és helyet foglalhat el a merevlemezen. Példaként Ön egy Samsung készüléket használ? Próbálja meg eltávolítani a Youtube-t. Nos, nem tudod. Az alkalmazás előre telepítve van a készülékére, és nem távolítható el. Ennek oka lehet az, hogy a Youtube fejlesztői pénzt fizetnek a termékek telepítésére a Samsung készülékekre.

Ugyanez vonatkozik más alkalmazásokra, amelyek éppen ott vannak. Például kétlem, hogy valamelyiked használta-e a Samsung Pass-ot, vagy akár tudom, mi az. Nem szabadulhat meg tőle, függetlenül attól, hogy mit csinál. Ez egy tökéletes példa a Bloatware számára. Technikailag a szoftver ártalmatlan, de drasztikusan lelassíthatja az eszközt az elfogyasztott RAM-ok miatt.

Most itt lesz komoly. Van egy másik típusú Bloatware, amely a meglátogatott webhelyekről származik. Nem csak ez, de néhány előre telepített szoftver veszélyeztetheti az Ön biztonságát és magánéletét. Ezek az alkalmazások biztonsági réseket hozhatnak létre a rendszerfrissítések és eszközök letöltésével.

A probléma az, hogy letölthetnek olyan trójai vírusokat, amelyek könnyen behatolhatnak az operációs rendszerekbe. Ezt a kérdést a Lenovonak 2016-ban kellett átvilágítania. Sajnos eleinte nem vették komolyan. Több hónapig tartott a fogyasztói panaszok, a kiberbiztonsági elemzők jelentései és a témával kapcsolatos cikkek, hogy a Lenovo leállítsa a gyakorlatot.

A Bloatware a szoftvercsomagokban is rejtőzhet. Ez a bloatware sokkal veszélyesebb, mivel gyakran tartalmaz adware-t vagy malware-t. Tehát más szavakkal: az eszköz teljesítményének javításakor több kárt okoz, mint hasznot.

Hogyan értek el az eszközön

Legyen szó Android vagy Windows PC-ről, a gyártók megengedhetik, hogy előzetesen telepítsék saját alkalmazásukat és szoftvereiket az eszközére. Nem számít, tetszik-e vagy sem, az ott marad. Az Apple számos olyan alkalmazást is előre betölt, amelyet nem lehet törölni, beleértve a Készleteket, az Időjárást és a Térképet. Próbálta már valaha a Bixby-t a Samsung-on?

Igen, a szoftvert nem lehet eltávolítani, és a telefonjára telepítve kell tartani. Még megváltoztathatja a gomb használatát, mivel csak a szoftverhez van hozzárendelve. Tehát továbbra is azt kérdezed magadtól, hogy miért léteznek ezek az alkalmazások a telefonodon? Ismét azért van így, mert a szoftvergyártók fizetnek a gyártóknak és a forgalmazóknak azért, hogy termékeiket olyan eszközökre telepítsék, amelyekben reménykednek az ügyfelek bővítése. A bloatware azonban fokozatosan csökkenti az eszköz feldolgozási sebességét. Ez miatt a kis alkalmazások működése is túl sokáig tart.

A verés verése

Valószínűleg azt akarja tudni, hogyan lehet megszabadulni ezekről a bosszantó alkalmazásoktól, amelyeket még nem is használ. Nos, szerencsére van mód erre, de ez attól függ, hogy milyen készüléket használ. Ha Windows Phone rendszert használ, ezen nemkívánatos alkalmazások bármelyikét könnyedén eltávolíthatja. Más eszközök bizonyos technikai ismereteket vagy kattintásokat igényelnek itt-ott.

Hogyan lehet eltávolítani a Bloatware szoftvert a Windows PC-ről

A Windows PC-ket leggyakrabban a bloatware érinti. Ez azonban a gyártótól függően változik. Például az Acer és az Asus eszközök általában kevesebb bloatware-t tartalmaznak, mint a Toshiba vagy a Sony.

A Windows 10 egyes programjainak egyszerű eltávolítása rendszeres eltávolítási folyamat segítségével. Ez könnyen kezelhető számos olyan alkalmazással a Windows 10 rendszeren, beleértve a Pénz, Hírek, Sport és néhány más alkalmazást is, amelyek kitöltik a Start menüt. Tehát a Windows PC-jén enyhítheti a nyomást, és rendszeres eltávolításával eltávolíthatja azt. Ez nagyon egyszerű.

Másrészt megvásárolhat egy már felpuhult PC-t. A Microsoft rendelkezik egy sor Signature PC-vel, harmadik féltől származó szoftver nélkül. A natív programokat szokásos eltávolítással, Powershell vagy bloatware eltávolítókkal lehet eltávolítani. Több tucat olyan alkalmazást talál, amelyek a bloatware eltávolítására szakosodtak, így ne aggódjon. Nagyon könnyű megtalálni a puffadt PC-t, de figyelmeztetnem kell, hogy még néhány fillért költesz ezekre.

Hogyan lehet eltávolítani a Bloatware szoftvert a MacOS rendszeren

Mindannyian tudjuk, hogy a MacOS a saját termékeire összpontosít. Ez azt jelenti, hogy nem fogja észrevenni, hogy a bloatware olyan hatással van rá, mint a Windows PC. De mégis előfordulhat, hogy olyan alkalmazásokat talál, amelyekre Önnek még nincs szüksége, és az eszköz teljesítményének kedvéért meg akar szabadulni tőlük. Szerencsére megteheti a Mac-rel, de ebben az esetben még néhány lépés szükséges. Itt van, mit kell tennie.

 1. Először lépjen az Alkalmazások mappába.
 2. Most válassza ki a törölni kívánt alkalmazást, majd válassza az Információ letöltése lehetőséget.
 3. Ezután nyomja meg a Megosztás és engedélyeket
 4. Kattintson a zár ikonra. A rendszer felkéri a rendszergazdai jelszó megadására.
 5. Végül engedélyezze az Olvasás és írás jogosultságot.
 6. Most már törölheti azt a szoftvert, amelyet a Mac-ben nem lát hasznosnak.

Legyen óvatos, amit töröl, mivel néhány alkalmazás alapvető része a rendszernek. Problémákat okozhat, ha eltávolítja őket. Ha nem akarja, hogy helyet vagy RAM-ot foglaljanak el, akkor tiltsa le őket.

Hogyan lehet eltávolítani Bloatware az Androidon

Az Android-eszközökkel kapcsolatban bizonyos problémák merülhetnek fel. Nem könnyű megszabadulni a nem kívánt alkalmazásoktól. Bármikor letilthatja azokat az alkalmazásokat, amelyeket nem akar. Kövesse az alábbi lépéseket, és minden rendben lesz:

 1. Húzza le ujját az Android tetejéről, hogy továbblépjen Android gyorsbeállítások.
 2. Nyomja meg a fogaskerék gombot a készülék jobb felső sarkában.
 3. Válassza az „Alkalmazások” lehetőséget.
 4. Most válassza ki a letiltani kívánt alkalmazást.
 5. Kattintson a Force Stop és DIsable elemre.
 6. Végül, az alkalmazás nem fog futni a háttérben. Ez azonban továbbra is a telefonján lesz, és felhasználja a tárhelyet.

Minél olcsóbb a telefon, annál a webes szoftvert kapja meg. A telefongyártók alacsonyabb áron értékesítik a telefonokat azáltal, hogy kiegészítő jövedelmet szereznek a szoftverfejlesztőktől. Ha olyan telefont keres, amelyben nem szerepel annyi bloatware, mint például a Samsung, akkor próbálja ki a Google Pixel vagy a Motorola Z kedvelőit. Ezek a telefonok természetesabb Android élményt nyújthatnak Önnek..

Egy másik lehetőség, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljon a bloatware-től, az a, hogy a használt eszközt gyökérzetbe helyezi. Ez azt jelenti, hogy superuser hozzáférést kap, és teljes testreszabási lehetőségeket kínál, ideértve azt is, hogy törölje a kért bármilyen szolgáltatót vagy gyártót frusztráló alkalmazásokat. Legyen óvatos, melyik alkalmazást választja. Online útmutatásokat talál, amelyek segítenek abban, ha még nem ismeri ezt. Ha rossz alkalmazást töröl, soha nem tudhatja, milyen károkat okozhat, vagy elveszíti a jótállást.

Másrészt, van még egy módja annak, hogy megszabaduljon a nem kívánt alkalmazásoktól – letöltheti saját bloatware-jét, és eltávolítja az alkalmazásokat. Rengeteg „eltávolító” alkalmazás érhető el, amelyek lényegében azonos eredménnyel járnak. Használhatja az Easy Uninstaller, az ES File Explorer, a NoBloat Free vagy a Root App Deleter kedvelőit (az utóbbi működéséhez egy gyökeres telefonra van szükség. Egyszerűen válassza ki az eltávolítani kívánt alkalmazásokat, majd koppintson az „uninstall” elemre.) a folytatáshoz meg kell erősítenie az eltávolítási folyamatot.

Hogyan lehet eltávolítani a Bloatware-t iOS-en

Ha iPhone felhasználó vagy, akkor tudnia kell, hogy eszközén nem fogsz találni annyira blokkoló szoftvert, mint az Androidon. Tehát alapvetően könnyebb a munkád. Néhány iPhone és iPad az iOS 10 bloatware alkalmazásokban törölhetők és eltávolíthatók, de mások csak letilthatók. A letiltott alkalmazás nem jelenik meg az alkalmazás részében, és nem fogja tudni futni a háttérben, de továbbra is jelen lesz az eszközön. Ezenkívül, ha törli az előre telepített alkalmazást az iPhone készülékéről, az nem fog különösebb változást hozni, mivel a tárolás szempontjából nem olyan nagy. Most, ha törölni akarja a bloatware szoftvert az iPhone készüléken, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Először menjen tovább Beállítások -> Tábornok -> iPhone tárolóhely.
 2. Ezután válassza ki azt az alkalmazást, amelytől meg akar szabadulni.
 3. Most válassza az Alkalmazás letöltése vagy az Alkalmazás törlése lehetőséget. Ha a Letöltés lehetőséget választja, az alkalmazás továbbra is elérhető lesz a telefonján, de megszabadul a tárhelytől. Az Alkalmazás törlése opció azonban véglegesen eltávolítja az alkalmazást az eszközről.
 4. Tessék, itt van.

A nem kívánt bloatware törlésének másik módja az, hogy börtönbe kerül az iPhone. Teljes mértékben ellenőrizheti az eszközön lévő eszközöket, törölheti a kívánt tartalmakat, és szabadon szabad helyet engedhet meg. Mindannyian tudjuk, hogy még a társaság sem ösztönzi Önt erre. Az Apple jól ismert biztonsági jellemzői miatt. A platform börtönbe törésével érzékenyebbé teszi a kártékony programokat, és kevésbé lesz stabil. Ezért azt javaslom, hogy vegye igénybe a fenti lépéseket, mivel ez a legbiztonságosabb lehetőség.

Miért távolítsa el??

Mint már említettük, a bloatware felesleges funkciókkal jár, amelyek többet ártanak, mint hasznot. Nagyon sok memóriát és RAM-ot igényel, miközben semmit sem tesz. Közülük sokan új funkciókat adhatnak meg, de túl nehézek és fájdalmasak a nyaki fájdalmak.

Az okostelefonok az idő múlásával okosabbá válnak. A fogyasztó azonban végül megfizeti a büntetést. Bármelyik bloatware is van az eszköznek a könyvtárában, a háttérben működik. Ha elégedett vagy a megvásárolt új készülékkel, készülj fel arra, hogy csalódjon a teljesítmény miatt. A Bloatware tönkreteszi az eszköz élettartamát.

Kezdetben lemeríti az akkumulátort felhasználás nélkül. Nem csak, de a RAMS-t is használja a háttérben, aminek eredményeként a telefon sokkal lassabb lesz az idő múlásával. Ezért javasoljuk az ilyen nem kívánt alkalmazások letiltását vagy eltávolítását, ha ki akarja használni az eszköz maximális teljesítményét.

Mi a Bloatware? – Végső gondolatok

Ha azt mondom neked, hogy tudom, mit tesz minden eszköz az eszközön, hazudnék. Néhány alkalmazásnak valójában nincs olyan haszna, amely haszonnal járna Önnek, csak azért vannak jelen, mert néhány szoftverfejlesztő fizette a gyártót a termékek bemutatása érdekében. A Bloatware szükségtelen szolgáltatás, amely nagy mennyiségű memóriát és RAM-ot igényel. Miért akarná bárki ezt, ha még csak nem is használják? Tudjon meg mindent, amire szüksége van a bloatware-ről ebben a cikkben, valamint az ilyen frusztráló szoftverek megszabadulásának lehetséges módjairól.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map