Mi az Shadowsocks? Kína Underground Proxies magyarázata

Ha ezt a cikket olvassa, akkor valószínűleg hallott már egy új eszközről, amely hozzáférést biztosít a földrajzilag blokkolt webhelyekhez … Kínában! Shadowsocks néven ismert ez a tech már jó ideje elérhető, de csak a közelmúltban sikerült beépíteni a mainstream-be. Olvassa tovább, hogy megtudja, mi a Shadowsocks, hogyan működik, ha használnád, és miért olyan népszerű Kínában.


Mi az Shadowsocks? Kína magyarázta a föld alatti meghatalmazottakat

Mi az Shadowsocks? Kína Underground Proxies magyarázata

Mi az a Shadowsocks??

A Shadowsocks egy nyílt forrású proxy-alapú technológia, amely 2012-ben alakult ki, miután Xi Jinping Kínában hivatalba lépett. Alapvető funkciója az cenzúrák és korlátozások elkerülése az interneten. Létezésének nagy részében elsősorban a kínai fejlesztők használtak arra, hogy megkerüljék a kínai nagy tűzfalat anélkül, hogy elkapnák.

Eddig jó? Nagy. Kicsit bonyolultabb lesz, de egy kicsit viszem magam.

Hogyan működik az Shadowsocks??

Tehát a Shadowsocks egy SOCKS5 nevű nyílt forrású internetes protokollon fut.

Ezt a protokollt használja a forgalom egy részének szelektív átirányításához. Egyes VPN-szolgáltatók ezt a protokollt is kínálják, különösen azoknak a felhasználóknak, akik szelektíven titkosítani akarják és forgalmuk új irányát irányítják. A Shadowsocks azonban nem VPN.

Gondolj rá, mint egy rendkívül fejlett proxyra. Általában a proxyk kapcsolódnak egy másik számítógéphez, úgynevezett proxy szerverhez, majd csatlakoznak az internethez. Ilyen módon a proxykiszolgálót használhatja a földrajzilag blokkolt tartalmak eléréséhez az egész világon. A Kína nagy tűzfala azonban képes azonosítani a proxykat. Mivel a Shadowsocks még mindig átugorhatja a tűzfalat, ezért nem csupán egy proxy-nak kell tennie, igaz?

Jobb. Lásd: a Shadowsocks a HTTPS-t használja a forgalom álcázására. Ne felejtsd el, hogy nem minden forgalmat irányítják át, csak a földrajzilag blokkolt tartalmak eléréséhez szükséges. A HTTPS használatával ez az eszköz biztosítja, hogy az átirányított forgalom nem különböztethető meg a normál internetes forgalomtól. Ily módon a tűzfal-technológia nem fog képes kiszabadítani téged, sem az internetszolgáltatók, sem a harmadik fél felügyeleti rendszerei.

Más szavakkal, a Shadowsocks Kínában található felhasználók könnyen megkerülhetik a nagy tűzfalat anélkül, hogy bárki is tudna róla.

Mi a különbség a VPN és az Shadowsocks között??

Úgy tűnik, hogy sok ember úgy gondolja, hogy a Shadowsocks valamilyen új VPN. Ez nem az ügy. Mint fentebb említettem, a Shadowsocks inkább fejlett proxy, mint új VPN.

A két szolgáltatás közötti fő különbség alapvető funkcióikban rejlik. A VPN-ek célja a biztonság, a magánélet és a névtelenség biztosítása. Ezért mindkettő titkosítja az Ön adatait, és átirányítja az összes forgalmat. A VPN földrajzilag blokkolt tartalmakhoz való hozzáférésének képessége az átirányított forgalom eredménye. Ez nem a VPN alapvető funkciója.

Az Shadowsocks eltérő. Az egyiket kifejezetten a Kína Nagy Tűzfalának megkerülésére tervezték. A magánélet és az anonimitás nem részesül prioritásban ezzel a technológiával, mivel alapvető funkciója a cenzúra megkerülése. Mind a VPN, mind az Shadowsocks hozzáférhet a földrajzilag blokkolt tartalmakhoz, ám mindkettő teljes egészében eltérően jár. A VPN egyszerűen egy kiszolgálót használ az összes forgalom átirányításához, a Shadowsocks eltakarja a forgalom egy részét a HTTPS használatával, és egy proxy segítségével továbbítja azt..

Lehet, hogy hasonlónak hangzik, de nem ugyanaz.

Használjam Shadowsocks-ot?

Shadowsocks-ot ismét arra késztették, hogy megkerülje a cenzúrákat. Ha olyan országban vagy régióban él, ahol komoly online cenzúrázási szabályok vannak érvényben, ez valószínűleg a megfelelő eszköz az Ön számára.

Olyan országok lakosai számára, mint Kína, Kuba, Szaúd-Arábia, Irán, Vietnam, és Tunézia, A Shadowsocks sok felhasználó megtakarítási kegyelme lehet a földrajzilag blokkolt webhelyek eléréséhez.

Ha azonban aggálya magánélet-központú, ez nem az Ön számára az eszköz.

Így döntheti el, hogy Shadowsocks-ot használ-e vagy sem. Tegyen fel egy kérdést: Ki a legnagyobb fenyegetésem?

Ha a válasz az internetszolgáltató, akkor igen, a Shadowsocks dolgozni fog neked. A kívánt tartalomhoz akkor férhet hozzá, ha az internetszolgáltató rájön, hogy mit csinál. Ha azonban a válaszod a kormányod volt, akkor inkább ragaszkodjon egy jó Ol VPN-hez. Bár a kínai kormány sok VPN-alkalmazást blokkolt, vannak olyan VPN-k, amelyek továbbra is működnek Kínában.

Még egyszer a hátsó nézet számára: A Shadowsocks olyan eszköz, amelyet súlyos internetkorlátozásokkal rendelkező területeken használnak a földrajzi blokkok megkerülésére anélkül, hogy az internetszolgáltató tudná, mit csinál. Ez nem egy kiberbiztonsági eszköz. Nem leszel névtelen. Nem védi az Ön személyes adatait online.

Mi az árnyékvédő záró gondolatok

Ez egy nagyon egyszerűsített magyarázat arra, hogy mi a Shadowsocks. Ne feledje, hogy ezt a technológiát a fejlesztők fejlesztették ki, és ezért a fejlesztők számára is nagyon technikai erőfeszítés. Ennek ellenére itt és ott találhat kereskedelmi használatra szánt szoftvert. Ha ingyenes szoftvert kíván letölteni, ellenőrizze, hogy megbízható forrásból készül-e. Végül is nem akarja, hogy rosszindulatú szoftverekkel fertőzött rendszerbe kerüljön?

Tudassa velünk a megjegyzésekben, ha kérdései merülhetnek fel erről az érdekes cenzúra-megkerülő eszközről. Mindent megteszünk, hogy megválaszoljuk minden kérdését.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me