Minden, amit tudnod kell a gyökérkészletekről

A gyökérkészletek egyre nagyobb kihívást jelentenek a kiberbiztonsági szakértők körében. Noha eredetük nagyon ártalmatlan, sokféle rosszindulatú célra használják őket. A gyökérkészletek alapvetően lehetővé teszik a hackerek számára a számítógépekhez és rendszerekhez való hozzáférést, amelyek csak engedélyezett hozzáférést tesznek lehetővé. Ezek a szoftver eszközök hihetetlenül népszerűvé váltak, mivel a vállalatok biztonságosabbá váltak, és a hackelés egyre bonyolultabbá és nehezebbé válik. Mondja el neked, mit kell tudnia a Rootkit-kel kapcsolatban, és hogyan tudja megvédeni őket.


Minden, amit tudnod kell a gyökérkészletekről

Minden, amit tudnod kell a gyökérkészletekről

Pontosan mi a gyökérkészlet?

Alapvetően a Rootkit nem rosszindulatú program, mivel a rendészeti szervek, vállalkozások és akár magánszemélyek is törvényesen használhatják azokat. A Rootkits elsődleges célja, hogy lehetővé tegye a felhasználói tevékenységek nyomon követését és figyelését a bejelentkezés után. Ezért fontos biztonsági és felügyeleti eszköz lehet a rendőrség és az üzleti vállalkozások számára, ha helyesen használják őket. Egyes szülők a Rootkit segítségével is követik gyermekeik cselekedeteit.

Sajnos a Rootkits egészen más célból széles körben népszerűvé vált. A hackerek széles körben használják őket illegális hozzáféréshez a számítógépekhez. Ezenkívül a Rootkit-et elsősorban a hírhedt trójai Horse malware szoftvereket használó eszközökre telepítették. Ez alapján alapértelmezés szerint rosszindulatú programnak tekintik őket. Ugyanakkor a Rootkits használatának módja határozza meg őket.

Hogyan fertőzik meg a gyökérkészletek a számítógépes eszközöket?

A legnépszerűbb módon a Rootkit-eket spyware eszközökként használják. A világszerte a számítógépes bűnözők nagyon jól ismertek. Más típusú automatizált rosszindulatú szoftverekkel ellentétben azonban nem képesek maguk megfertőzni az eszközöket. A kiberbűnözőnek minden internetes felhasználót be kell csalnia, hogy telepítse a rootkit eszközt.

Ez leggyakrabban azért történik, ha arra készteti az áldozatot, hogy eszközét feltörték. A számítógépes bűncselekmény ezt követően azt mondja az áldozatnak, hogy tájékoztassa a gyökérkészletet a fertőzés kezelése érdekében.

Egy másik fő ok, amiért a Rootkit-ek újra megjelentek népszerű hackelési forrásként, az, hogy botneteket hozhatnak létre.

Ezek lényegében egy nagy fájlcsomag, amelyeket gyakran használnak számítógép konvertálására bányászati ​​célokra. Pontosabban, meghatározott típusú kriptovaluták bányászatához használják. Használhatók elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások indításához, másfajta kiberbűnözői tevékenységgel együtt.

Annak ellenére, hogy a Rootkits nagyon kifinomult lehet, leggyakoribb belépési pontjuk az emberi tévedés. Vagyis a felhasználót arra kényszerítik, hogy saját maga telepítse ezt a szoftvert. Ez hozzáférést biztosít a szoftvernek és alkotóinak az eszközre, a szerverre vagy akár a hálózatra.

Az áldozatok becsapására a Rootkits letöltésére az e-mailben vagy az azonnali üzenetküldő alkalmazásokban használatos általános eszköz. A Rootkit telepítése után a mögötte lévő hackerek számára teljes hozzáférést biztosít az áldozat számítógépéhez.

Lehetséges detektálni a gyökérkészleteket a telepítés után?

Rengeteg olyan biztonsági szoftver kínál, amely elősegíti a vírusok és más rosszindulatú programok felismerését a készüléken. Ugyanez nem mondható el a Rootkits esetében. Ennek oka a piacon megtalálható Rootkit készletek puszta változatossága. Mindezeket egyszerűen nem lehet keresni, mivel a biztonsági társaságok keveset tudnak róluk. Mire ilyen gyökérkészleteket észleltek, az eszköz már jelentősen megfertőződött.

A gyökérkészletek észlelésének másik problémája az, hogy meglehetősen alvó helyzetben vannak. Leginkább a felhasználók még azt sem tudják, hogy eszközüket megfertőzték. Néhány rendellenes tevékenységen kívül az eszköz nagyon jól működik. Ha szeretné tudni, hogy van-e egy Rootkit a rendszeren, akkor futtasson egy memóriakeresést.

A memória beolvasása azonban csak a Rootkit készletek meghatározott típusait fogja keresni. Mint ilyen, nincs átfogó módszer mindenféle Rootkit kit felfedezésére odakint.

A Rootkit tevékenység észlelésének legjobb és legpraktikusabb módja a megfigyelés. Figyelemmel kell lennie arra, hogy az eszköz miként teljesít egy adott ideig. Ha az eszközt valóban a Rootkits fertőzte meg, akkor számos területen problémák merülhetnek fel. Leggyakrabban problémákat tapasztal a kulcsfontosságú rendszerfájlok elérésében, vagy folyamatosan vissza kell állítania a tűzfal engedélyeit. Ezek arra utalnak, hogy az eszközbe egy Rootkit szoftver beszivárog.

Ha megtudja, hogy Rootkit van a készüléken, javasoljuk a teljes tisztítást. Törölnie kell a teljes rendszert, mert nem lehet megmérni, hogy hány fájl került veszélybe.

Hogyan tudom megvédeni az eszközemet a gyökérkészletektől?

Mivel a gyökérkészletek eltávolítása nagyon unalmas folyamat, a legjobb ezeket elkerülni. A hagyományos víruskereső szoftverek általában nem megfelelőek a védelemben, mivel csak a Rootkits telepítése után működnek. Tehát a Rootkit-ekkel szembeni védelem feltétlen szükségessége, hogy ne engedjék be a rendszerbe.

Ha nem hajlandó befektetni az online biztonsági eszközökbe, akkor a biztonságos böngészés a legjobb módja a Rootkits elkerülésének. Legyen tisztában a legújabb típusú csalásokkal és hackerekkel, amelyek a piacon vannak. Ezenkívül meg kell értenie a natív biztonsági intézkedést az ilyen kísérletekkel szemben. Győződjön meg arról, hogy az alap operációs rendszer naprakész és összhangban van-e a legújabb technológiai fejleményekkel.

A VPN-k vagy a virtuális magánhálózatok azon kevés technológiák egyike, amelyek hatékonyan blokkolhatják a gyökérkészleteket és más rosszindulatú programokat. Ugyanakkor nem mindenféle VPN-ben lehet megbízni. Próbáljon meg olyan VPN-t szerezni, amely beépített tűzfalat és malware detektorot kínál. Az ingyenes VPN-k nem kínálnak kiegészítő szolgáltatásokat, ezért győződjön meg arról, hogy megbízható, fizetett VPN-t kap.

Kerülje a nagy távközlési cégek által kínált VPN-t. Nincsenek jó eredményeik, és nem bízhat benne, hogy adatait bizalmasan kezeli. Ha VPN-t választ, az összes böngészési adat rejtve marad a külső ügynököktől. A VPN-szolgáltatója azonban látni fogja. Most az általuk kínált adatvédelmi irányelvek határozzák meg, mennyi adatvédelmet kínálnak. Tehát olvassa el a házirend-nyilatkozatot, és válassza ki az Ön igényeinek megfelelő VPN-t.   

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me