Öt szem megfigyelése – a kormányok készek az adatok megszerzésére

Közismert tény, hogy a világ minden táján a kormányok be akarnak vonulni az online tevékenységeibe. Az online megfigyelés rohamos, és a szövetségi hatóságok egyáltalán nem törődnek a felhasználói adatvédelemmel. Minden országnak van saját ügynöksége vagy programja, amely elvégzi a megfigyelést, és néha az országok összeállíthatják a figyelési és kémkedési tevékenységeket egy teljesen új szintre. Ijesztő azt gondolni, hogy ilyesmi történhet, sőt még ijesztőbb is annak felismerése, hogy valójában megtörténik. Itt megbeszéljük a 5 szem, 9 szem és 14 szem. Ezek a különféle országok kormányai által kötött kölcsönös megállapodások. Mint egy átlagos internetes felhasználó, ez az ismeret fontos az Ön számára, így megvédheti adatait a szimatolástól.


Mi az öt szemből álló országlista?

Mi az öt szemből álló országlista??

Mi van ezekkel a programokkal??

Különböző kormányok a világ minden tájáról együttműködtek, hogy összejöjjenek és megfigyelést folytassanak polgáraik felett, és megosszák ezeket az adatokat a szervezet más kormányaival. Ez elősegíti számukra az intelligencia összegyűjtését egymástól, és elkerüli a kémkedés elleni és a magánélet védelmét szolgáló törvényeket. Számos ilyen „szem” csoport létezik, és ezek lényege öt országban található, az úgynevezett „öt szem” néven.

Szörnyűnek hangzik, és inkább összeesküvéselméletnek számít, de az öt szem nagyon valóságos. Ez egy hírszerző szövetség, és nyitott a nyilvánosság számára.

Öt szemű országok listája

Ez az öt ország létrehozta az Öt Szem szövetségét:

 • USA
 • UK
 • Kanada
 • Ausztrália
 • Új Zéland

Az Öt Szem megállapodás korábban UKUSA megállapodás volt. Ez a megállapodás évtizedek óta létezik, és a hidegháború óta nyúlik vissza. 2010-ben az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a megállapodás teljes szövegét nyilvánosan közzétette. Ez történelmi lépés volt, amelyet a hidegháború legfontosabb dokumentumának neveztek.

Noha a megállapodás valóban régi, még mindig gyakorolják, és a felügyelet középpontjában a fizikai helyett a digitális felé fordult. Az összes online tevékenységet a kormány ellenőrzi. A megállapodás szövegét itt találhatja meg.

Kilenc szem ország

Ez a megállapodás az öt szemből álló országokat foglalja magában:

 • Dánia
 • Norvégia
 • Franciaország
 • Hollandia

Ezek azok a megyék, amelyek harmadik félként csatlakoztak az UKUSA megállapodáshoz. Miközben az Öt Szem országai megcélozzák intelligenciájukat, cserébe előnyöket kapnak. Öt Szeme ország segítségével információkat gyűjtnek saját polgáraikról.

Tizennégy szem ország

Ezek a Kilenc Szem megállapodásban szereplő országok, valamint:

 • Németország
 • Spanyolország
 • Svédország
 • Olaszország
 • Belgium

Ez a 14 ország együtt dolgozik a polgárok közös megfigyelésében. Kémkednek a célzott országokat is. A megállapodás elősegíti a kormányok számára, hogy megkerüljék saját országuk adatvédelmi törvényeit.

Például, ha az Egyesült Államok kormánya jogi kérdések miatt nem tud kémkedni népén, akkor hagyja, hogy egy másik ország kémkedjen népén, majd adatokat gyűjtsön tőlük. Tehát technikailag nem szegnek semmilyen törvényt.

Ez valóban ijesztő helyzet. Még akkor is, ha a kormánya azt állítja, hogy nem kémked téged, összegyűjtheti adatait egy másik ország kémkedési műveletein keresztül.

Hogyan lehet védett maradni??

Kicsit zavaró lehet, ha tudomásul veszi, hogy a kormányok szerte a világon szeretnék megszerezni az Ön adatait. A jó dolog az, hogy vannak olyan módszerek, amelyek megvédik adatait a rossz kezekbe kerülésétől.

Ennek egyszerű módja egy VPN használata. A VPN titkosítja az Ön adatait, így a kormány nem tudja elolvasni azokat. VPN használatakor az adatok biztonságos csatornán alakulnak át. Ráadásul a VPN-ek rendkívül egyszerűen használhatók.

Ez a technika segít navigálni az internetszolgáltató és a kormányzati megfigyelés körül, és adatait védik. A VPN-k használatán kívül van még néhány lehetőség az adatok biztonságának megőrzésére. Itt vannak a legnépszerűbb lehetőségek.

Titkosítsa a kommunikációt

A figyelés elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy minden kommunikáció titkosítva legyen, beleértve a csevegőalkalmazásokat is. Rengeteg biztonságos üzenetküldő alkalmazás használható erre a célra. Használhatja például a Signal üzenetet a barátainak. Ez egy ingyenes alkalmazás, amely lehetővé teszi olyan titkosított üzenetek küldését és fogadását, amelyeket csak Ön és barátja olvashat el.

Egy másik széles körben népszerű alkalmazás, a Whatsapp, titkosítva, de bizonyos metaadatokat megőriz. Például az a személy, akinek üzenetet küldesz, a Facebook megőrzi és tárolja.

Fedje le a webkamerát

Számos hackeres eszköz képes figyelemmel kísérni a fényképezőgépet a mobil eszközökön vagy a laptopokon. Azt is feltörhetik az eszköz mikrofonján, hogy meghallgassák a beszélgetéseket. Az információk védelme érdekében egyszerű módszer a mikrofon letiltása és egy szalag felhelyezése a laptop webkamerajára.

Frissítse a szoftvert

Győződjön meg arról, hogy eszközei frissítve vannak a legújabb verzióra. Ez az egyik módja a hackelési kísérletek elkerülésének. Az elavult szoftverekkel rendelkező mobileszközök nagyobb valószínűséggel veszélybe kerülnek. Az olyan vállalatok, mint a Google és az Apple rendszeresen frissítést indítanak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a közelmúltban minden hibát eltávolítottak-e, és lyukakat javítottak-e.

Ha telefonját nem frissíti, akkor továbbra is a régi sebezhetőségek vannak. Amellett, hogy az eszközt naprakészen tartja, zárolva kell tartania, és erős jelszót kell használnia, amelyet nem lehet kitalálni.

Ne szerezzen intelligens TV-t (vagy biztosítsa azt)

A hangvezérléssel rendelkező intelligens TV-k könnyen megfigyelhetők, vagy akár feltörhetők is. Valójában voltak olyan esetek, amikor a TV a kikapcsolás után is hallgatta a beszélgetéseket. Annak biztosítása érdekében, hogy okos TV-je nem kémkedjen rád, tiltsa le a hallgatási funkciókat. Ha nem nézi, akkor ellenőrizze, hogy teljesen ki van-e húzva a konnektorból. Az intelligens TV-n keresztüli megfigyelés elkerülésének legjobb módja azonban az, ha egyáltalán nem vásárolja meg.

Öt szem megfigyelése – Következtetés

Miközben a kormányok együttműködhetnek az Ön kapcsolatának kémkedésében, továbbra is nagyon sok ellenőrzést gyakorol az adatai felett. Bizonyos óvintézkedések meghozatalával és VPN használatával biztonságban maradhat. Csak győződjön meg arról, hogy nem túlságosan böngészi a nem védett internetet. Az interneten keresztül küldött bármely részletre visszakereshető, ha VPN-t nem használ.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me