Peer-to-peer fájlmegosztás: mi ez és hogyan működik?

Mindannyian hallottak már a „P2P fájlmegosztás” kifejezésről, de azok számára, akik már régóta nem járnak a kínzó közösségben, vagy akik nem digitális bennszülöttek, a P2P megosztása kissé zavaró lehet. Ebben az útmutatóban a lehető legegyszerűbben végigvezeti Önt a P2P fájlmegosztáson.


P2P fájlmegosztás: Mi ez és hogyan működik?

Peer-to-peer fájlmegosztás: mi ez és hogyan működik?

P2P fájlmegosztás – mi ez pontosan?

Tegyük fel, hogy letöltött egy fájlt az internetről. Ahogyan ezt tenné, általában így néz ki:

  1. Írja be a fájl nevét a Google-ba.
  2. Keressen egy olyan fájlt tartalmazó webhelyet, amely letölthető.
  3. Fizessen (ha szükséges) a fájlért, és kattintson a letöltésre.

Anélkül, hogy belemenne a műszaki tudnivalókba, felkérte a Google-t, hogy segítsen keresni egy fájlt az interneten. A Google viszont végigfuttatta a különböző webhelyeket, amelyek megegyezhetnek a kereséssel, és listát adott a használandó javaslatokról. A webhelyek házigazdája: szerverek, tehát csak egy keresőmotorja küldött információt a kiszolgálóknak az ügyfél kérésére (ez te vagy!). Más szavakkal, akkor használta, amit az úgynevezett Kliens / szerver modell.

Az ügyfél / szerver modell az a modell, amelyre az internet épül. A P2P fájlmegosztás más.

A P2P fájlmegosztás alkotóelemei

Az első különbség a kliens / szerver modell és a P2P fájlmegosztás között az, amellyel „keresni” szeretne. A fenti példában az interneten található forrásokat használsz a folyamat minden lépésében.

Nincs számítógépeként a Google programja, a keresőmotor URL-jére lépve érheti el. A P2P Sharing használatával a kereséshez szoftvert kell használnia. Ez valami, amit letölt és telepít a számítógépére.

P2P fájlmegosztó hálózat VS Client: Szerverhálózat

P2P fájlmegosztó hálózat VS Client: Szerverhálózat

A Google esetében valami keresés azt jelenti, hogy a webhelyekre kéréseket küld ki a szükséges információkról. A P2P megosztás esetén nem azok a webhelyek jelennek meg, amelyekkel kapcsolatban vannak. Amikor fájlt keres a P2P szoftverén, akkor megnézi azokat a fájlokat, amelyek másoknak vannak a számítógépükön.

Más szavakkal: nem kér információt egy kiszolgálótól, hanem más számítógéptől éppúgy, mint a tiéd. Amikor letölti a fájlt, akkor valaki lesz, akihez mások csatlakozhatnak ehhez a fájlhoz. Ez azt jelenti mindenki ügyfélként és szerverként egyaránt működik. Minél több ember csatlakozik így egymáshoz, annál nagyobb a P2P hálózat.

Leecher, Seeders és társaik

Három fogalmat kell megérteni, amikor a P2P fájlmegosztást érinti: Lecserélők, vetőgépek és társaik.

Leechers olyan emberek, akik a P2P megosztás használatával töltöttek le egy fájlt, de nem osztják meg újra. Ha letölt valamit a P2P fájlmegosztó hálózatból, majd leválasztja a kapcsolatot, amikor kész, akkor leecher.

vetőgépek olyan emberek, akik letöltöttek egy fájlt egy P2P fájlmegosztó hálózatról, és megosztják azt (ami azt jelenti, hogy online). Minél több vetőgép van egy fájlban, annál jobb, hogy mások teljes hozzáférést kapjanak a fájlhoz, és minél gyorsabbá válnak a letöltések.

Peer olyan emberek, akik maguk töltik le a fájlt. Egy társnak még nem lesz elérhető a teljes fájl a számítógépén, ám félig vetőmagnak számítanak a fájl eddig megtett részében. A kortársak vetőmagvá válhatnak, vagy iratkozók lehetnek.

Általános szabály, hogy minél több vetőgéppel rendelkezik egy fájl, annál jobb letöltésre. Ha egy fájlban nincs vetőgép, akkor valószínűleg nem lesz képes letöltni a teljes letöltést.

A P2P fájlmegosztás története

Az első P2P fájlmegosztó szoftver, amely viharban vette a világot, a Napster (1999 – 2001) volt. A Napster lehetővé tette az emberek számára, hogy ingyenesen töltsönek le MP3 fájlokat. Miközben volt egy központi adatbázisa, amely a felhasználókkal kapcsolatos összes információt és a letölthető fájlokat tárolta, mégis csatlakoztott más felhasználók számítógépéhez, hogy megkapja a fájlt. Míg a Napstert 2001-ben a szerzői jogok megsértése miatt bezárták, más hálózatok jelentek meg.

Hamarosan olyan hálózatok, mint a Morpheus, Kazaa és Gnutella, lehetővé tették az emberek számára zenék, filmek, szoftverek és fájlok megosztását. A P2P megosztás leghíresebb protokollja 2001-ben is megjelent: BitTorrent.

BitTorrent: A protokoll

Amikor a BitTorrent megjelent, ez a fajta forradalmasította a P2P megosztását. A BitTorrent előtt sok P2P-ügyfél (szoftver) olyan protokollokat használt, amelyekhez központi indexkiszolgálóra volt szükség. Ez azt jelenti, hogy szükségük van egy speciális szerverre, ahol az összes információt indexelik és tárolják.

Amikor a BitTorrent protokoll 2001-ben bekerült, a fájlokat egy nagy tömbként töltötték le. Ez azt jelentette, hogy a letöltések sok időt vesznek igénybe, és akkor kockáztatta, hogy elveszíti a fájlhoz való hozzáférést, ha a vetőgép, amelyhez csatlakozik, hirtelen offline állapotba kerül.

Számos fejlesztés létezik, amelyet a BitTorrent protokoll hozzáadott a P2P megosztáshoz, de a legforradalmibb az volt, hogy a fájlt több száz apróra osztották fel, amelyeket egynél több vetőgépről töltöttek le. A BitTorrent kliens (a protokollt használó szoftver) viszont azonnal vetőgévé válik, amikor megvan egy darabja a fájlról.

Ez így történt egyszerűen: Ha csatlakozni kíván egy rajhoz (egy számítógépet töltenek le és töltöttek fel), először le kell töltenie a .torrent fájlt, majd betölteni a BitTorrent kliensbe. A .torrent fájl információkat tartalmazott arról, hogyan lehet megtalálni a társakat (tracker), amelyek ezt a konkrét letöltést végezik.

A dolgok kicsit másképp vannak. A mágneses linkek átvették az uralkodáshoz használt .torrent fájlokat.

A mágnes link be van ágyazva egy weboldalra, ami azt jelenti, hogy nem kell letöltenie, és nem kell betáplálnia a BitTorrent kliens számára. A mágneses linkek bármilyen módon megoszthatók, amire gondolnád. Elősegítik a P2P hálózatok decentralizációját is: a mágneses kapcsolatok nyomkövető nélkül is összeköthetnek téged egy peerrel..

Itt megtekintheti az öt legjobb BitTorrent ügyfél listáját.

A P2P fájlmegosztás kockázata

Nagy dolgokkal nagy felelősséggel jár, igaz? A P2P fájlmegosztás, bár egy fantasztikus módszer az információ megosztására egy közösségszerű struktúrában, sok kockázattal jár.

A legtisztább formában a P2P fájlmegosztás az, hogy valamit eltávolít valaki számítógépéből és másoktól, akik ugyanazt csinálják a sajátoddal. Amikor a számítógépek kapcsolódnak egymáshoz, információ átadódik közöttük, amely segít azonosítani az egyes számítógépeket.

Előfordultak olyan hackerek, akik ezt a kapcsolatot használva elloptak neveket, születési dátumokat és még társadalombiztosítási számokat is. Más esetekben az emberekről ismert, hogy vírusokat csapnak be a magukba, és azokat az azonos rajhoz tartozó embereknek küldik el..

Kevésbé rosszindulatú kockázat a szerzői jogi törvények. Hacsak nem egy nemzetközi jogász vagy, aki a szerzői jogok megsértésére szakosodott, nagyon zavarba ejtő lehet, amikor megpróbálja a feje körül tekerni, mi a legális és az illegális letöltés. A fájlmegosztás önmagában nem illegális, de vannak súlyos következményei, ha valami illegális letöltésére használja.

Hogyan lehet biztonságosan megosztani a Torrent / P2P fájlokat

Mivel a P2P fájlmegosztás azon alapul, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsen más számítógépekkel, szüksége van egy módra a P2P megosztásához / torrentingához, anélkül, hogy kibernetikus veszélyeknek ki kellene téve magát. Szüksége van egy névtelen torrent módra … Szüksége van VPN-re.

A VPN titkosítja az Ön adatait, és megváltoztatja az Ön IP-jét, hogy megfeleljen minden olyan szervernek, amelyhez választott csatlakozni. Ha VPN-t használ P2P-fájlmegosztás közben, akkor ellenőrizze, hogy személyes adatai biztonságban vannak-e.

Egy másik jó ok a VPN használatához a torrenting alatt az, hogy elrejtse azt a tényt, hogy torrentál az internetszolgáltatójától. Egyes internetszolgáltatók elkezdenek fojtani a kapcsolatot, ha észreveszik, hogy túl sokat bántol. A VPN-k olyan mértékben titkosítják adatait, hogy még az internetszolgáltató sem láthatja, hogy mit csinál. Elolvashatja ezt a blogbejegyzést, és megtudhatja azokat az okokat, amelyek miatt a Torrentersnek mindig VPN-t kell használnia.

A legjobb VPN a torrenting / P2P fájlmegosztáshoz

Az ExpressVPN messze a legjobb VPN, amelyet Torrentinghez és a normál internethasználathoz használhat. 256 bites AES titkosítással rendelkezik az adatokhoz, és abszolút nulla nyilvántartást vezet a naplóiról és információiról. Az ExpressVPN több mint 2000 szerverrel rendelkezik több mint 94 országban, amelyek mindegyike támogatja a P2P fájlmegosztást. Ami nagyszerű az ExpressVPN számára, hogy 30 napos pénz-visszatérítési garanciával rendelkezik, így kipróbálhatja a VPN-t, mielőtt teljes mértékben elkötelezi magát..

Az alább felsorolt ​​további fő VPN-ket használhatja a P2P fájlmegosztáshoz és a torrenthez:

P2P megosztása – végső gondolatok

A P2P fájlmegosztást leginkább a torrentingben és a fájlok és média letöltésében használják. Valójában azonban nagyon sok olyan általános alkalmazás van, amelyet az emberek használnak, és amelyek a P2P megosztására támaszkodnak. Az olyan alkalmazások, mint az Airbnb, az Uber, az Angel List és az eBay, a vállalkozás alapja a P2P technológia..

Tudassa velünk a megjegyzés szakaszban, ha ez az útmutató segít megmagyarázni a P2P fájlmegosztást. Mindig várom a javaslatokat, hogy mi magyarázzam meg a következőt!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me