TOR vs. I2P – Mi a különbség?

A Sötét Web évek óta rejtély az összes internetező képzeletében. Mindenkinek, aki hallott az internet mitikus árnyékáról, megvan a saját verziója arról, hogy mi lehet. Az emberek gyakran sok tévhittel gondolkodnak a mélyhálóról.


TOR vs. I2P - mi a különbség?

TOR vs. I2P – Mi a különbség?

Tor vagy I2P a sötét web eléréséhez?

Következésképpen néhányan megpróbálták felfedezni ezt a titokzatos világot olyan speciális szoftverek segítségével, mint a Tor és az I2P.

Első pillantásra azt gondolhatja, hogy mind a Tor, mind az I2P ugyanazt a funkciót látja el. Ez a feltételezés csak félig igaz. Valójában szignifikáns különbség van mindkettő célja és működési protokollja között. Ennek a különbségnek a megértése elengedhetetlen annak meghatározásához, hogy mely szoftvert kell használni.

Tehát nézzük összehasonlítóan mindkét szoftvert, és megértsük, mi teszi őket különbözõvé.

Tor

Az Onion Router mindenki számára elérhető böngésző, akinek online adatvédelme és névtelensége van. Bár általánosságban elmondható, hogy a Tor ugyanazt az alapszintű funkciót hajtja végre, mint a VPN, nem erre a célra szolgál. A valódi névtelenség érdekében a legjobb, ha a Tor-t egy megbízható, fizetett VPN-vel kombináljuk.

A Tor mögöttes gondolata az, hogy anonimizálja a felhasználókat, ha kapcsolataikat egy áramkörrel továbbítja. A Tor csatlakozásnak alapvetően három különálló szegmense van – a belépési pont, a közvetítő relék és a kilépési pont. Több köztes relé van a közepén, és mindegyiknek csak korlátozott ismerete van arról, hogy hova jön és megy a kapcsolat.

Tehát a kapcsolata kilépési pontja csak akkor lesz tisztában, hogy mit csinál a kapcsolat. Nem fogja tudni, hogy ki áll a kapcsolat másik végén. Hasonlóképpen, a belépési pont csak azt fogja tudni, hogy ki mögött van a kapcsolat, de nem arról, mit csinál a kapcsolat. Ez segíti annak biztosítását, hogy még a közvetítőpont tulajdonosai sem ismerik teljesen a felhasználót és online tevékenységeiket.

Hogyan működik a Tor

A Tor-kapcsolat elindításakor az ügyfél megkapja az aktív továbbító szerverek listáját. Ez egy véletlenszerű sorrendet hoz létre az összes elérhető relé közül, majd létrehozza a kapcsolatot. Ez a folyamat nagyon különbözik a hagyományos IP-létrehozási modelltől, ahol a lehető legjobb utat választják meg. Ez az út azonban a felhasználót könnyebb észlelésnek teszi ki, így Tor egy véletlenszerű sorozatot használ a kapcsolat létesítéséhez.

Most, amikor a kapcsolat kezdetben megtörtént, kriptográfiai kulcsok segítségével történik. Ezek alapvetően titkosítási kódok, amelyeket a kapcsolati relékben megosztanak, hogy megkönnyítsék a csatlakoztathatóságot és biztosítsák azt. A kapcsolati mátrixon belüli minden csomópont kidolgozza a kriptográfiai kód saját, kissé megváltoztatott változatát. Ez titkosítási rétegeket biztosít a kapcsolat számára, és biztosítja, hogy senki sem veszélyeztetheti a felhasználó személyazonosságát.

A Tor kiegészítő szolgáltatásai

A Tor fontos szempontja az olyan dedikált szolgáltatások használata, mint például az üzenetküldés, az e-mail küldés és a fórumokhoz való hozzáférés. Ez a népszerű oka annak, hogy miért használják a Tor-ot, annak ellenére, hogy nem ez az elsődleges funkció, amelyre szánták. A Tor alapvetően az internet általános böngészését jelenti. A speciális szolgáltatások nem a legmegfelelőbbek a komplex továbbítási folyamat miatt. És itt az I2P jobb eszközként szolgál.

I2P

A Tor-hoz képest az I2P kevésbé ismert és ritkábban használják. És ennek nagyon jó oka van. Tor-nal viszonylag könnyű megtalálni a biztonságos reléhálózatot. Mivel az általános internetes böngészésre tervezték, amely speciális szolgáltatásokkal rendelkezik, a tárhely viszonylag kockázatmentes. Mint ilyen, a Tor úgy működik, mint egy hiperbeszélő az interneten lévő portok között.

Az I2P viszont egy hálózat önmagához. Ugyanazt a továbbító protokollt használja, mint a Tor. De az I2P hálózatban az aktív kimenő relék száma nagyon korlátozott. Ez az oka annak, hogy az I2P továbbítási folyamatát fokhagyma-továbbításnak hívják, szemben a Tor hagyma-útválasztásával. Ez azt jelenti, hogy eltérően a Tor-tól, nincs I2P-ben a relék könyvtára. Inkább egy elosztott hálózat, amelyet netDB-nek neveznek.

Valójában az I2P közvetítési folyamata szintén nagyon hasonlít a hagyományos internetes útválasztáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy jobb kapcsolatot biztosítson nagyobb megbízhatósággal és redundanciával, mint a Tor. Az I2P közvetítési folyamatának központi előfeltétele a simplex hálózat létrehozása. Ebben a folyamatban két alagút jön létre összeköttetés céljából. Ez különbözik a Tor-tól abban az értelemben, hogy a Tor szinguláris duplex áramkört biztosít.

Az I2P könnyebben használható, mint a Tor?

Egy másik jelentős különbség, amely létezik az I2P és a Tor között, a szolgáltatások használata. A Tor-on egyszerűen kap egy proxy kapcsolatot. Ez nem könnyíti meg a meghatározott szolgáltatások automatikus használatát. Ha bármilyen ilyen szolgáltatást használni szeretne, akkor manuálisan kell konfigurálnia. Alternatív megoldásként letölthet dedikált kötegeket, amelyeket előre konfiguráltak, hogy biztosítsák a meghatározott funkciókat.  

Az I2P számára ezeket a funkciókat előzetesen biztosítják. Valójában az ilyen szolgáltatások használatához csak annyit kell tennie, hogy előhozza az I2P felületet, és navigáljon a keresett szolgáltatáshoz. Ez minden bizonnyal sokkal könnyebb és hatékonyabb módszer a dedikált szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. Ez azt is jelenti, hogy vannak külön relék, amelyek szolgálhatják e szolgáltatások célját.

TOR vs I2P – Következtetés

Ahogy kifejtettük és feltártuk, a Tor és az I2P saját előnyökkel rendelkezik. Összességében a Tor jobban megfelel olyan általános funkcióknak, amelyek nem haladják meg a mélyháló célját. Kézzel is felhasználható dedikált szolgáltatásokhoz. A Tor-nak bonyolultabb és így kevésbé hatékony csatlakozóreléje is van.

Másrészről, az I2P egy egyszerűbb és ezért hatékonyabb továbbítási folyamatot alkalmaz. Ez sokkal hatékonyabbá teszi a sötét web navigációját. Ezenkívül az I2P interfész által kínált dedikált szolgáltatások jobb lehetőséget kínálnak a beállított funkciókhoz.

Röviden: mind az I2P, mind a Tor rendelkezik saját előnyeivel és hátrányaival. Felhasználóként meg kell értenie, mit tehetnek a kívánt célokra, és gyakorolniuk kell a gyakorlati online biztonságot.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map