Android i iOS aplikacije koje ugrožavaju vašu privatnost

Privatnost je mogućnost nadzora nad onim što su podaci o sebi dostupni drugima. S nedavnim porastom aplikacija za pametne telefone, svjesno i nesvjesno, odbacujemo svoju privatnost. U skladu s prevladavajućim trendom, stalno preuzimate nove aplikacije na Android pametni telefon. Ali jeste li svjesni da bi ova vježba mogla biti izvor ozbiljnih problema. Ako se aplikacije preuzimaju iz nepoznatih i neprovjerenih izvora, rizik je još veći. Uzimanje mogućnosti besplatnog preuzimanja plaćenih aplikacija nesumnjivo je neodoljivo. Činjenica je da su Googleovi pametni telefoni Android osjetljiviji na napade hakera u odnosu na Microsoftove Windows telefone ili Apple iOS. U ovom ćemo vodiču pogledati aplikacije koje bi mogle ugroziti privatnost vašeg pametnog telefona. Također možete pronaći popis aplikacija koje će vam pomoći da zaštitite sigurnost svog prijenosnika.


Android i iOS aplikacije koje ugrožavaju vašu privatnost

Android & iOS aplikacije koje ugrožavaju vašu privatnost

Kako na Android utječe?

Nedavno i iscrpno izvješće o aplikacijama tvrtke Trend Micro otkriva da novi zlonamjerni softver poznat kao Godless može utjecati na gotovo 90% svih Android uređaja. Ovaj zlonamjerni softver korijeni operativni sustav bez da korisnik to zna. Nakon toga, hakeri preuzimaju potpunu kontrolu nad svim neželjenim aplikacijama instaliranim u telefonu.

Izvještaj Trend Micro upozorava i da su potencijalne aplikacije bezglasnih operatora dostupne za preuzimanje u službenom Google Play Storeu.

Drugo izvješće koje je objavio antivirusni tim Symantecovog Nortona ističe da gotovo 50% svih indijskih korisnika pametnih telefona omogućuje strancima pristup osjetljivim mobilnim podacima i kontaktima telefona s bilo kojom aplikacijom. Zapanjujuća je stvar što je 40% takvih korisnika telefona čak omogućilo pristup kameri svog telefona. Izvješće također navodi da je samonazdržavanje kod većine korisnika glavni razlog takvih rizika od spirala.

Prema objavljenim statistikama, na Android uređajima dostupan je nevjerojatnih 48 000 aplikacija i aplikacija dobiva dozvolu operativnog sustava putem mobitela. Ta dopuštenja omogućuju aplikacijama da obavljaju brojne aktivnosti poput pokretanja telefonskih poziva, čitanja SMS-ova ili identifikacije nečije telefonske lokacije. Ali aplikacije mogu pristupiti i osobnim podacima u ilegalne svrhe.

Uz to, oko 5% Androidovih aplikacija može se pozivati ​​na određeni broj. Još 2% aplikacija može poslati SMS na premium broj koji je nepoznat bez ikakvog uključivanja korisnika.

Iako je znatna većina takvih aplikacija razvijena s čudesnim ili altruističkim namjerama, također su postojale varijacije. Aplikacija za bankarsko lažno predstavljanje pod nazivom Droid09 identificirana je i uklonjena s Android Market-a.

Popis aplikacija koje poboljšavaju privatnost i sigurnost Androida

Da biste povećali sigurnost svog pametnog telefona možete koristiti sljedeće Androidove aplikacije, sve dostupne u Google Play trgovini.

 • ExpressVPN
 • Signal privatni glasnik
 • Sigurni poziv
 • SSE – univerzalna aplikacija za šifriranje
 • Crypt4All Lite (AES) 
 • Orbot: Proxy s Torom 
 • AppLock 

Kut iOS-a

Kao i Android, ni Appleov iOS nije zaštićen od takvih prijetnji. U nedavnom slučaju, Apple je optužen u parnici u kojoj je tužitelj tvrdio da su Pandora, Apple-ova usluga za strujanje glazbe i nekolicina drugih osoba prenijeli osobne podatke korisnika u određene oglašivačke mreže, bez odobrenja.

U peticiji je također spomenuto da neke Apple-ove aplikacije namjerno prodaju informacije oglasnim mrežama koje uključuju dob, lokaciju, prihod, spol, spolnu orijentaciju, etničku pripadnost i političke stavove korisnika. Pandora je dobila sudski sudski poziv u slučaju da istraga napreduje.

U nedavnoj prošlosti pod skener je stavljen 101 popularni Android i iOS program. Zapanjujuće otkriće bilo je da je 56 njih zapravo poslalo jedinstveni ID uređaja drugim tvrtkama bez ikakve svijesti ili dopuštenja korisnika. 47 aplikacija otkrilo je lokaciju telefona, dok im je 5 poslalo spol, dob, kao i ostale osobne podatke. Verzije za Android i iOS videoigre poznate kao Paper Toss znale su da su proslijedile matični broj telefona pet reklamnih kompanija.

Ako će ovi telefoni raditi stvari sami, zašto ne napraviti vlasniku sendvič s puretinom!

Dno crta je da više i više osobnih podataka šalje iOS aplikacije nego Android aplikacija. To je sada postalo razlog za veliku zabrinutost svijeta zbog sve više i više podataka i dalje procurje u krive ruke, što rezultira alarmantnim porastom cyber-kriminala, posebno hakiranjem.

Opet, ako ovi telefoni to mogu učiniti, zašto ne odluče oprati automobil vlasnika! Kako bi bilo učiniti nešto što je zapravo pozitivno za vlasnika!?

Aplikacije za privatnost i sigurnost iOS-a

 • Signal
 • Tihi telefon
 • Wickr
 • Telegram
 • LastPass
 • Luk preglednik
 • 1Blocker

Dozvole aplikacija

Kad korisnik preuzme aplikacije iz Trgovine Play, posljednja prikazuje što je sve potrebno za pristup na korisnikov telefon. Iako se ne radi o sigurnosnom riziku copybook knjiga, definitivno je značajan rizik privatnosti. Aplikaciji omogućuje pristup podacima i hardveru na telefonu, a to možda nije potrebno. Jedini način da se to spriječi je pažljivo pročitati popis pristupa. Zatim uklonite neželjene i ne preuzimajte ih. Značajka Dozvole aplikacija može se koristiti za određivanje ima li svaka aplikacija individualni pristup kameri, mikrofonu i popisu telefona u telefonu.

Dilema privatnosti Facebooka, Twittera i društvenih medija

Unatoč naporima Facebooka da bolje zaštiti privatnost svojih korisnika, sigurno postoji element rizika od privatnosti kad god preuzmete popularnu društvenu aplikaciju na svoj pametni telefon. Razlog za to je što Facebook stalno provodi testove na svojim korisnicima, uglavnom bez njihovog znanja. Na primjer, Facebook upotrebljava vašu lokaciju prilikom davanja prijedloga prijatelja. Ne možeš se čak ni prijaviti na Facebook koristeći imaginarno ime. Ako to pokušate, Facebook od vas traži da navedete vladin ID!

Mogli biste se zapitati zašto globalne tvrtke poput Facebooka, Twittera ili Google mogu ugroziti privatnost svojih korisnika. Sve se svodi na novac. Ako prikupe više informacija o vama, ove će vas usluge moći bombardirati oglasima usmjerenim na korisnika.

Ipak, osobe koje slobodno i voljno dijele privatne podatke poput e-pošte, telefonskog broja, lokacije, pa čak i broja socijalnog osiguranja su najzabrinjavajućiji trend svih. Studije su pokazale da će ljudi putem Interneta otkriti više osobnih podataka nego što će im biti licem u lice.

Mjere zaštite

Nedavno smo objavili članak koji opsežno pokriva sve mjere koje možete poduzeti da zaštitite i privatnost i sigurnost vašeg pametnog telefona. Uz sve veći broj trećih i neslužbenih prodavaonica aplikacija, nekoliko pametnih telefona koji imaju vlastite prodavaonice aplikacija privlače korisnike putem popusta i besplatnih aplikacija. Zapamtite, svaka aplikacija preuzeta iz nepoznatog izvora i koja nije u okviru izvorne Google Play trgovine potencijalni je rizik..

To je zato što te trgovine ne provjeravaju takve aplikacije često zbog problema s privatnošću, sigurnošću i zlonamjernim softverom. Aplikacije za bočno učitavanje, štoviše, s bilo koje web stranice također su potencijalni rizik jer nema pojma je li netko umiješao osnovni kôd aplikacije. Slično tome, i korijenje je najbolje izbjegavati jer poništava svako sigurnosno ograničenje koje je odredio proizvođač telefona ili programer softvera. Budite oprezni vani!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me