Avast Invazija na privatnost: otkrivena i dokazana

Uz toliko internetskih prijetnji danas je vrlo teško vjerovati računalnim programima. Međutim, nikada nismo mislili da će se takva razmišljanja primijeniti i na antivirusni softver, a kamoli jedan od najboljih vani, Avast. Ovaj besplatni antivirusni softver koristi milioni ljudi širom svijeta na svojim osobnim računalima i mobilnim telefonima. Ali što ako je najbolje liječiti svoje osobne informacije na najgori način ikad? Je li sada popularni svjetski antivirus špijunski softver? Hajde da vidimo.


Avast prodaje podatke o korisnicima trećim stranama

Avast – antivirusni softver za zaštitu privatnosti

Nije iznenađujuće kako svi misle. Svi znamo da besplatni proizvodi zapravo nisu besplatni, pogotovo kada su softver. Iako je savršeni zaštitnik internetskim prijetnjama, postao je to prijetnja samoj privatnosti svojih korisnika.

Navodno jedan od najomiljenijih antivirusnih programa na svijetu prodaje vrlo osjetljive podatke pretraživanja weba mnogim najvećim svjetskim kompanijama. Sve ove podatke analizira Jumpshot, tvrtka koja je 65% – posjeduje Avast. 

Jumpshot se odnosi na analitiku i ako koristite Avast, budite sigurni da tvrtka zna sve što vam se sviđa, kupite ili pokažite interes.

Kao što smo spomenuli, Avast i Jumpshot su prodaju vaših podataka velikim tvrtkama kao što su Google, Microsoft, Yelp, McKinsey, Pepsi, Condé Nast, Home Depot, Intuit i mnogi drugi.

Zapravo, evo primjera onoga što Jumpshot zna kada su u pitanju potrošači koji posjećuju velike tržnice “zidanih vrtova”:Skupno prikupljanje podataka

Sada je sve na otvorenom. Avast kaže da ima više od 435 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a Jumpshot priznaje da je prikupio podatke iz više 100 milijuna uređaja.

Web-lokacija Jumpshot nudi tjedna ažuriranja i nadzorne ploče s prikazom podataka o potrošačima koji se odnose na velike tvrtke. Na primjer, pruža grafikon na Amazonov ukupni promet i konverzije, najpopularnijih 20 kupovina proizvoda, vodeće kategorije otporne na Amazon, pa čak i kupovina vrhunskih proizvoda napravljeno putem interneta.

Ako ne prikupljaju vaše podatke, kako na drugi način dobivaju informacije potrebne za takvu analizu?

Oni su transparentni

Ne kažemo da je prikupljanje korisničkih podataka dobra stvar, ali u Avastovoj obrani, već su nam rekli da će učiniti takvo nešto. Prvo, usredotočimo se na to politika privatnosti. Slijedi nekoliko podataka koje Avast posjeduje ako koristite njihov proizvod:

Aplikacija nas upozorava

Svoje korisnike neprestano podsjećaju, bilo stare ili nove, da će njihov proizvod prikupljati podatke ako rade s njima. Avast COO Ondřej Vlček objašnjava:

„Svjesni smo da neki korisnici ne žele da se bilo kakvi podaci – bez obzira koliko generički i depersonalizirali – koriste u analizi tržišta. Zbog toga tijekom instalacije naših proizvoda jasno navodimo koje podatke prikupljamo i što s njima radimo te svojim korisnicima nudimo mogućnost odustajanja od prikupljanja tih podataka. “

Tehnički je to istina kao i trenutak kad ih instalirate PC verzija antivirusa, pojavit će se poruka upozorenja prije nego što nastavite s postupkom instalacije.Avast dijeljenje podataka

Dakle, u osnovi je na vama da odlučite dopuštate li im pristup vašim podacima ili ne. Potpuno su transparentni. Sad kad se Jumpshot spominje u “Obavijest” gore, da vidimo koji su podaci de-identificirani i združeni.

Što tvrdi Avast – postupak de-identifikacije

U početku smo koristili riječi svibanj, a možda bi mogli prosuđivati ​​Avastove postupke. Ali sada je sve na otvorenom. Antivirusna tvrtka obratila se svojim korisnicima na tom pitanju, opravdavajući tu praksu kao potpuno bezopasan za identitet korisnika.

Prema Avastu:

“Podaci su potpuno de-identificirani i objedinjeni i ne mogu se koristiti za vašu osobnu identifikaciju ili ciljanje.”

Tvrde da uklanjaju osobne podatke kupaca na Internetu prije nego što ih predaju. Kao rezultat, čuva se privatnost korisnika, tvrtka se plaća, a mrežni trgovci dobivaju komadi podataka o potrošačima kako bi im pomogli da prodaju više proizvoda.

Glasnogovornik kuće Depot izjavio je da:

„Ponekad koristimo informacije trećih pružatelja usluga kako bismo poboljšali naše poslovanje, proizvode i usluge. Zahtijevamo da ti davatelji imaju odgovarajuća prava za dijeljenje ovih podataka s nama. U ovom slučaju primamo anonimne podatke publike, koji se ne mogu koristiti za identifikaciju pojedinačnih kupaca. “

Iako se to može činiti kao win-win situacija, osobni se podaci i dalje dijele, što uvijek izaziva zabrinutost među korisnicima interneta. Čak je i direktor tvrtke, Ondřej Vlček, uzeo je na sebe to pitanje i bacio malo svjetla na to:

De-identifikacija – dubina

Prvi postupak naziva se skidanje, gdje su svi Vrijednosti PII parametara (osobne informacije) uklanjaju se iz neobrađenih podataka. Jumpshot primjenjuje algoritam za određivanje koji parametri imaju PII vrijednosti, a koji ne.

Parametri kojima nedostaju PII vrijednosti su popisu dopuštenih, a njihove vrijednosti se čuvaju. Međutim, oni koji ne dobiju bijelu listu uklanjaju se tijekom postupka i dobivaju se prebrisati riječju “REMOVED”.

S web-lokacijom za kupovinu poput Amazona, URL prije uklanjanja sadrži PII:

Kodirati:

https://www.amazon.com/gp/buy/addressselect/handlers/edit-address.html?ie=UTF8&addressID = jirptvmsnlp&addressIdToBeDeleted =&enableDeliveryPreferences = 1&od =&isBillingAddress =&numberOfDistinctItems = 1&showBackBar = 0&skipFooter = 0&skipHeader = 0&hasWorkingJavascript = 1

Algoritam automatski zamjenjuje PII s REMOVED kako bi se zaštitila privatnost naših korisnika, poput ove:

Kodirati:

https://www.amazon.com/gp/buy/addressselect/handlers/edit-address.html?ie=UTF8&addressID = UKLONJENO&addressIdToBeDeleted =&enableDeliveryPreferences = 1&od =&isBillingAddress =&numberOfDistinctItems = 1&showBackBar = 0&skipFooter = 0&skipHeader = 0&hasWorkingJavascript = 1

Zatim slijedi sabiranje. To osigurava da na agregiranim podacima nije moguć obrnuti inženjering – ne postoji ništa što može dovesti do određenog korisnika. Ondřej Vlček dalje je objasnio:

„Kako bismo dodatno zaštitili privatnost naših korisnika, prihvaćamo samo web stranice na kojima možemo promatrati najmanje 20 korisnika. To osigurava da na agregiranim podacima nije moguć obrnuti inženjering – ne postoji ništa što može dovesti do određenog korisnika. Svi agregirani podaci pohranjuju se u RDBMS (trenutno PostgreSQL) bazu podataka na osnovi domene i ključnih riječi. “

De-identifikacija – de-anonimizirana

Kao što smo već objavili, Jumpshot prodaje podatke koje prikuplja od Avasta do velike marke i davatelji e-trgovine da bi im pomogli da nauče što potrošači i gdje potrošači kupuju proizvode.

Bilo da potječe Google, Amazon, a ad iz vijesti, ili a objava na Instagramu, budite sigurni, znaju. Iako tvrde da nijedan podatak nije povezan s osobom neke osobe ime, e-adresa ili IP adresa, postoji jedna stvar koju treba razmotriti.

Sama de-identifikacija je bezazlena, ali uz malo posla, svatko može de anonimizirati podatke. Svaka povijest korisnika dodijeljena je identifikatoru; to je ono što mi zovemo ID uređaja.

To je zbirka brojeva i slova koja pomažu u prepoznavanju svih pojedinaca mobilni, tablet ili PC u svijetu. U slučaju da niste upoznati s terminom, pogledajte dolje:

 • Na iOS, ID uređaja ide po imenu “Identitet oglašivača” (IDFA ili IFA ukratko).
 • Na Android, možete pronaći ID uređaja u svojem Postavke – Google – Oglasi – ID oglasa.

Općenito, korisničke informacije o vremenskim žigima, ID-ovi uređaja zajedno sa prikupljenim URL-ovima mogu se lako analizirati radi utvrđivanja njegovog / njenog stvarnog identiteta.

Možete se identificirati

Dati ćemo vam slučajni primjer onoga što jednim klikom želite na slici ispod:

Sada to možda uopće ne izgleda kao puno ili štetno, ali ID uređaja ima veliku ulogu u tome praćenje vašeg istinskog identiteta. Teoretski, nitko ne može zakačiti ID uređaja za određenog korisnika, ali Tvrtka / web stranice oni definitivno mogu kupiti predmet.

Uzimamo Amazon kao primjer (kao što gore prikazuje slika). Amazon može točno odrediti koji je Amazonov korisnik kupio iPad Pro u točno vrijeme i datum.

Kao rezultat toga, anonimni ID uređaja koji vidite je osoba (poznati korisnik). Sada, bez obzira što Jumpshot ima na ovom uređaju, aktivnosti u vezi s drugim kupnjama e-trgovine više nije anonimna.

To je jednostavno unakrsno upućivanje. Ovdje su neki podaci i tamo združeni, kombinirajte ih i dobit ćete identificirani korisnik. Gunes Acar, istraživač privatnosti koji proučava internetsko praćenje, rekao je sljedeće:

“Većina prijetnji koje predstavlja de anonimizacija – gdje identificirate ljude – dolazi od sposobnosti spajanja podataka s drugim podacima. Možda sami podaci (Jumpshot) ne identificiraju ljude. Možda je to samo popis raspršenih korisničkih ID-ova i neki URL-ovi. Ali to se uvijek može kombinirati s drugim podacima drugih trgovaca, drugih oglašavača, koji u osnovi mogu doći do pravog identiteta. “

Vidjeti, de-identifikacija možda neće raditi i ako bilo koji internetski entitet usmjeri pogled na korisničke podatke. Ovo može kasnije biti problem ako nastavite koristiti Avast proizvodi.

“Feed svih klikova”

Jumpshot nudi mnoštvo proizvoda koji prikupljaju podatke preglednika na toliko različitih načina. Na primjer, ima proizvod koji je usredotočen na pretraživanja koja vrše ljudi. Ako, primjerice, upotrebljavate Google, proizvod prikuplja ključne riječi koristite i rezultata na koje ste kliknuli.

Moramo spomenuti još jedan proizvod koji prati sve korisnike videa na kojima gledaju Youtube, Facebook i druge platforme društvenih medija.  Nadalje, postoje i drugi koji analiziraju odabrane domene e-trgovine kako bi pomogli trgovcima da steknu ideju o tome kako ih korisnici dosežu.

Što se tiče Svi feedovi klikova, to se dogodilo davne 2018. godine sa Omnicom Media Group. Tvrtka je potpisala ugovor s Jumpshotom kako bi stekla svaki klik koji je Jumpshot prikupio Korisnici Avasta

Ako Jumpshot tvrdi da anonimiraju podatke svojih kupaca, to je točno mjesto na koje se uhvaćaju rukama u boci s kolačićima. Tvrtka treba prodati podatke bez ID-a uređaja. To je zaštita od triangulacije Osobne informacije

Međutim, u sklopu dogovora s Omnicom, nažalost, Jumpshot je, isporuku informacija zajedno s ID-ovima uređaja koji pripadaju svakom kliku.

Omnicom nema veliku internetsku platformu, ali jesu steći podatke Jumpshot-a preko podružnice koja ide pod nazivom Annalect.

Pa, Jumpshot poštuje privatnost korisnika, kao što je već spomenuto. Ali poštovanje na stranu, novac govori u takvim situacijama. Omnicom sada ima pristup dnevnim podacima o stream-streamu 14 tržišta, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Indiju, i više. Za uzvrat, Jumpshot dobiva 6,5 ​​milijuna dolara.

Put je veći nego što mislimo

Poznavanje korisničkih podataka za ciljane oglase velikih tvrtki dobro je poznato, ali činjenica da su ove ciljani oglasi imaju mnogo veću svrhu, tu počinju rasti tragovi pitanja.

Oglasi su pretvorili internet u prismotra noćna mora. Bilo koja platforma društvenih medija prikuplja vaše podatke i cilja vas oglasima vezano za ono za što pokazujete interes.

Ostali ciljani oglasi uključuju politiku. To može biti vrlo destruktivno jer nitko ne zna odakle dolaze oglasi ili koliko su legalni. Zato su, prije otprilike dva mjeseca za vrijeme izbora u Velikoj Britaniji, Google i Facebook pozvani na obustaviti političke oglase do njihove platforme sve dok se ne obavi glasanje.

Twitter se također suprotstavio ciljanim oglasima. Vidite, kao i Avast, i druge platforme prodaju vaše podatke radi prihoda. Ali tijekom takvih izbora neki od njih moraju se pojačati.

Dobro, Jack Dorsey učinio i objavio Tweet kojim najavljuje zabrana političkih oglasa:

„Donijeli smo odluku da globalno zaustavimo svako političko oglašavanje na Twitteru. Vjerujemo da politički doseg treba zaraditi, a ne kupovati. “.Jack Dorsey Tweet

Google također zabranjeno političko oglašavanje dva tjedna prije dana biranja. Na izraelskim i kanadskim izborima, politički oglasi blokirani su za vrijeme trajanja izbornog razdoblja. To je ono što mi zovemo Izborna tišina.

To je samo polovica. Te bezopasne ankete u kojima želite sudjelovati također su dio šireg plana. Kada je riječ o internetu, statistika je bitna. Te ankete mogu biti vrlo velike djelotvoran na izborima. Oni mogu u potpunosti okrenuti plimu u nečiju korist ciljati one u sredini koji još nisu donijeli odluku. 

Možete li spriječiti prikupljanje podataka?

Pa, da, to je moguće ako znate svoj put oko toga. Za početak ćemo pokriti taj primjena. Nakon toga detaljno ćemo istražiti kako možete zaustaviti praćenje podataka dok upotrebljavate Proširenje preglednika Avast. Evo što trebate učiniti:

 1. Prvo aktivirajte Aplikacija Avast Anti-Virus i krenite prema postavke.Početni zaslon Avast
 2. U Stranica postavki, dođite do Općenito slijedi Privatnost.Privatnost Avast postavki
 3. Zatim ćete na kraju stranice pronaći sve što je povezano s tim prikupljanje podataka.Postavke privatnosti Avast (1)
 4. Poništi sve tako da Avast ne prikuplja vaše podatke i ne pohranjuje ih.Isključite kolekciju Avast
 5. Konačno, sada možete koristiti Avast za zaštitu sebe bez ugrožavajući vašu privatnost.

Sada znate kako isključiti prikupljanje podataka tijekom upotrebe Avast aplikacija. Zatim ćemo objasniti kako to isključiti ako djelujete sa uređajem nastavak. Evo kako to možete učiniti:

 1. Na vašem pregledniku, što je najvjerojatnije Krom, Klikni na Ikona Avast u gornjem desnom kutu zaslona.Aktivirajte Avast ekstenziju
 2. Dodirnite Ikona zupčanika za navigaciju do Odjeljak postavki.Unesite postavke Avast
 3. Pomaknite se prema dolje dok ne ugledate Odjeljak o privatnosti.Privatnost Avast Browser Extension
 4. Sad, bilo Ukloni kvačicu sve ih ili omogućiti “Automatski blokiraj sve pratioce.”Privatnost Avast Untick
 5. Avast više neće pohranjivati ​​vaše podatke jer ste tu mogućnost u potpunosti isključili.

Vrlo je lako slijediti gore navedene korake i deaktivirati Mogućnost praćenja. Međutim, ako želite zajamčiti svoju privatnost i izbjeći prikupljanje podataka tvrtke Avast, jednostavno deinstalirajte cijeli softver.

Tvrtke s vlasništvom tvrtke Avast održavaju oštre oči

Sada kada znate da je vaša privatnost ugrožena, trebali bismo malo osvijetliti Podružnice tvrtke Avast. Ako Avast prikuplja vaše podatke, budite sigurni da će to učiniti i sljedeće:

 • AVG Technologies
 • Piriform
 • Jumpshot
 • HideMyAss!

Jedan od najboljih načina da osigurate svoje podatke i sakrijete svoj identitet na mreži je korištenjem virtualne privatne mreže. Iako nudi takvu uslugu samostalno, i Avast je vlasnik HideMyAss, jedan od popularnih VPN-ova u industriji.

HideMyAss već smo pregledali. Ali dat ćemo vam kratko objašnjenje o tome dok razgovaramo o privatnosti. Ako mislite da je HideMyAss bolji od Avastove tehnologije, dobro, razmislite ponovo.

Pružatelj usluga ima neke glavne pitanja privatnosti, gdje je prikupljanje i razmjena podataka postala navika ove usluge. Prije nekog vremena, haker po imenu Codyja Kretsingera uhapsio je FBI zbog upada Web mjesto Sony Pictures.

To pokazuje da HideMyAss vodi evidenciju aktivnosti pregledavanja svojih korisnika, iako je navedeno drugačije. Ako pročitate recenziju koju smo napravili na HideMyAss, pronaći ćete sve što vam treba kada je u pitanju narušavanje privatnosti.

Pa, kako kažu, “Jabuka ne pada daleko od drveta.”

Je li Avast isključivanje podružnice?

Sada kada ljudi znaju da Avast skuplja podatke pretraživanja i prodaje ih oglašivačima, tvrtka je izjavila da bi to bilo gašenje podružnice odgovoran za sve.

Predsjednik Avasta Ondrej Vlcek kaže da tvrtka prekida prikupljanje podataka i operacije svoje podružnice Jumpshot “s trenutnim učinkom.” Evo njegove pune izjave:

“Zaštita ljudi je Avastov glavni prioritet i ona mora biti ugrađena u sve što radimo u našem poslu i našim proizvodima. Bilo što suprotno je neprihvatljivo ”, napisao je Vlček. “Iz tih smo razloga, zajedno s našim upravnim odborom, odlučili prekinuti prikupljanje podataka o Jumpshot-u i obustaviti rad Jumpshota, s trenutnim učinkom.”

Još uvijek ne znamo hoće li to stupiti na snagu odmah ili ne, ali barem je to početak. S druge strane, moramo razmišljati o svim podacima koje je već prikupio. Što se sada događa? Jesu li izbrisati ga ili zadržati za buduću upotrebu?

Kompanija također ne spominje bilo kakve planove za prijenos tvrtke “Stotine” pogođenih zaposlenika. Drugim riječima, moglo bi uskoro stotine izgubiti posao. 

Avast Invazija na privatnost – završne misli

Avast doista je jedan od sve popularniji i široko korišteni antivirusi u svijetu. Međutim, iako besplatno poboljšava sigurnost vašeg uređaja, to jest branje svih vaših osobnih podataka.

Pitanja privatnosti i internetski ciljani oglasi mijenjaju svijet. Sada imate sve što trebate znati o tome Avast prikuplja vaše podatke. Također ste naučili kako to možete izbjeći. Bavite se onim što ste danas naučili i nikada više ne ugrožavajte svoju privatnost, čak i ako je to zbog vaše sigurnosti.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me