Facebook-Cambridge Analytica skandal – što dalje?

Facebook je već duže vrijeme kontroverzna tema sa stručnjacima za zaštitu privatnosti. Nije iznenađujuće da je najnoviji skandal Cambridge Analytica napravio valove na mrežnom tržištu društvenih medija. Fiasko Facebook-Cambridge Analytica nazvan je “skandalom stoljeća”. Činjenica da je nekoliko neimenovanih političara koristilo Facebook za prikupljanje privatnih podataka korisnika nikoga ne bi trebalo da šokira. Napravljen pod krinkom kviza o osobnosti, ovaj pogon ilustrira koliko je bezobličan Facebook odnos prema privatnosti korisnika.


Skandal s Facebook-Cambridge Analyticom - što slijedi?

Fejsbuk-Cambridge Analytica skandal – što dalje?

Dok Facebook uvodi nove postavke za privatnost, to je učinio tek nakon mnogo žalbi i bijesa. Ovaj skandal samo je jedan u dugom nizu koji pokazuje kako najveća svjetska stranica društvenih medija zanemaruje privatnost korisnika. O ovom skandalu smo već obavijestili naše korisnike. Ispitajmo najnovije događaje u vezi s tim u vezi.

Četiri tužbe pokrenule su se na Facebooku zbog skandala s Cambridge Analyticom

Prošli tjedan Lauren Price iz Marylanda, korisnica Facebooka, napravila je slučaj u San Joseu. Tužbu za klasu pokrenuo je in situ od čak 50 milijuna FB korisnika. Cambridge Analytica navodno je sa Facebook saznanja ukrala podatke s privatnih računa ovog korisnika. Price je izjavio da FB ne vodi računa o njezinoj privatnosti na mreži uprkos izjavi da neće dijeliti podatke bez pristanka. Price je također rekla da je bila svjedokom redovitih političkih kampanja u vezi s hranom 2016. godine.

Uz ovu tužbu, Robert Casey i Fan Yuan, dva odvojena dioničara iz Facebooka, također su podnijeli tužbu za klasnu tužbu. To su podneseni protiv samog Facebooka, kao i izvršni direktor David Wehner i izvršni direktor Mark Zuckerberg. Žele nadoknaditi gubitak vrijednosti koji je pretrpio tijekom pada Facebook dionica prošlog tjedna. U tom je razdoblju Facebook izgubio čak 10 posto njegove ukupne tržišne vrijednosti.

Napokon, Jeremiah Hallisey, odvjetnik, podnio je tužbu protiv FB COO-a Sheryl Sandberg, Zuckerberg i ostalih članova odbora. Prema tužbi, rukovoditelji Facebooka i upravnih odbora nisu poduzeli ništa kako bi umanjili kršenje podataka. Nisu obavijestili korisnike o tome. Dakle, bili su u kršenju fiducijarne dužnosti.

Ova tužba zahtijeva da dioničari nadoknade svoje gubitke. Također inzistira na tome da Facebook poboljšava svoje interne sigurnosne procese i na to će biti primoran sudskim nalogom.

Federalna komisija za promet potvrđuje FB istragu

FTC trenutno istražuje “nepoštene radnje tvrtke”. To bi moglo rezultirati da Facebook ima velike kazne ako bude proglašen krivim.

Prema Tomu Pahlu, vršitelju dužnosti direktora u FTC-u, „posljednja izvješća za medije o Facebookovim kršenjima privatnosti navela su FTC da ga istraži“. Otkrio je da će se u središtu istraga nalaziti “nepoštene politike koje su dovele do značajne štete za potrošače”.

Slijedom ove izjave, dionice na Facebooku skliznule su dalje za gotovo 6 posto izvorne vrijednosti.

Međutim, Facebook je stavio hrabro lice, a Rob Sherman, zamjenik glavnog službenika za zaštitu privatnosti na Facebooku, rekao je: “Facebook je posvećen osiguravanju korisničkih podataka i dalje je zahvalan na mogućnosti da odgovori na sva pitanja koja postavlja FTC.”

#DeleteFacebook Pokret pronalazi velikog navijača

Brian Acton, suosnivač Whatsappa pridružio se pokretu #DeleteFacebook uprkos tome što je od Facebook-ove kupnje Whatsappa zaradio 19 milijardi dolara. Hashtag #DeleteFacebook ljudi koriste kako bi korisnici dobili svoje brisanje Facebook računa.

Oni navode tvrdnju da je Facebook znao da Cambridge Analytica koristi tajna sredstva za prikupljanje privatnih podataka. Spominju i kako je to trajalo dvije godine i nitko na Facebooku nije učinio ništa da to zaustavi.

Mozilla je također podnijela zahtjev

Mozilla gubi velik dio svog tržišnog udjela u inovativnijim tvrtkama. Jedino je prirodno da iskoriste svaku priliku za pokazivanje svojih konkurenata. Prema novoj peticiji koju je tvrtka podnijela, oni zahtijevaju da Facebook promijeni politiku dopuštenja aplikacija. To će poboljšati zaštitu korisnika od miniranja drugih proizvođača.

Na stranu toga, glavni zviždač skandala s CA-om, Chris Wylie, također je o tome opet govorio. Rekao je da mu namjera nije bila klevetati Facebook i da to nije ni razmatrao prilikom objavljivanja.

Zapravo, prema njemu, njegova jedina motivacija bila je razotkriti sjenovite aktivnosti Cambridge Analytice svijetu. Međutim, to nije odvratilo druge od nagađanja da je poniranje vrijednosti dionica FB-a bio glavni cilj djela.

Predsjednik Facebooka Zuckerberg odlučio je ići na kongres i svjedočiti

U svjetlu navoda i tužbi, Mark Zuckerberg je izjavio da će svjedočiti pred Kongresom. Prema izjavi koju je Zuckerberg dao CNN Money, svjedočenje će biti dato u samo nekoliko tjedana. Facebook je trenutno u procesu ispitivanja najboljeg načina za izjašnjavanje o svjedočenju. Bez sumnje, oni će pokušati osloboditi Zuckerberg i Facebook od bilo kakvih pogrešnih i povezanih optužbi.

Ova deklaracija dolazi na repu golemih reakcija izloženih u izložbi Cambridge Analytica. Svi u medijima složili su se da nema druge alternative osim da Zuckerberg svjedoči pred Kongresom.

Istovremeno, raširena je ideja da će Zuckerbergovo svjedočenje potaknuti ostale honchose na društvenim mrežama da slijede njegovu primjeru. Možda ćemo vidjeti izvršne direktorice Googlea i Twittera, Sunder Pichai i Jack Dorsey, koji također daju svjedočenja.

Službeno, sva su tri internetska velikana zatražila da budu prisutni na saslušanju o privatnosti podataka 10. travnja. Chuck Grassley, predsjednik Senata pravosuđa bio je onaj koji je izdao obavijest.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map